Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

15 keepertabber som vi husker

...og som keeperne vil glemme - til trøst for Jussi Jääskelainen.

(Dagbladet.no): I går fikk Premier League sin egen Bjarte Flem. Han er finsk og heter Jussi Jääskelainen.

Men 32-åringen er slett ikke alene om å ha gjort en stor brøler som bakerste mann, slik keepere nødvendigvis ofte er - og til deres forsvar skal det sies at nettopp dette fører til økt fokus på deres feilskjær.

Ikke desto mindre er det morsomt å mimre om hva vi husker best, og i forståelse av at en slik liste aldri kan bli komplett, ber vi deg fortsette lista i kommentarfeltet under saken.

Bjarte Flem (Tromsø) mot Sogndal
Denne verdensberyktede klassikeren er selvfølgelig selvskreven på en slik liste. Keeperen hadde ballen i fast grep og var upresset, men presterte å kaste den i målet bak seg. Du kommer neppe til å forstå hvordan, samme hvor mange ganger du ser denne videoen.

Jørn Jamtfall (Rosenborg) mot Legia Warszawa
Reddet først et langskudd ved å slå ballen rett opp i lufta. Men ballen gikk ikke over mål, og da keeperen bestemte seg for å henge etter hendene fra tverrliggeren, ble han truffet av kula som deretter spratt i mål. Rosenborgs nåværende keepertrener har også rotet det til for seg ved flere anledninger. Se video av disse anledningene her.

Thomas Myhre (Norge) mot Tyrkia
Her er det vel først og fremst kampens viktighet samt det faktum at keeperen gjorde to tabber i samme kamp som gjør at de innskrives i det gode selskap. Se video av Norges gode start og elendige avslutning her. Som bonus får du gærne tyrkiske kommentatorer.

Paul Robinson (England) mot Kroatia
Denne mannen - også kjent som «Miss England» - har mange feilskjær på samvittigheten, men det spørs om ballbommen mot Kroatia ikke er den aller mest komiske. Dessuten ble den svært kostbar, ettersom den bidro til at England er ute av EM. Denne tabben ser du video av her.

Arni Gautur Arason (Vålerenga) mot Rosenborg
Tar vi med Robinsons miss, som vi har gjort, må Arasons miss også med. Disse episodene er nemlig noe i nærheten av identiske. Etter et tilbakespill fra Thomas Holm bommet islendingen rett og slett på ballen. På denne videoen ser vi hvorfor tilbakespill aldri bør slås på mål, som NRKs reporter ganske riktig påpeker.

DRIBLE ALDRI SOM BAKERSTE MANN: Og særlig ikke hvis du er keeper. Denne leksa lærte Colombias José René Higuita (t.h.) av Kameruns Roger Milla. Foto: AFP/SCANPIX
DRIBLE ALDRI SOM BAKERSTE MANN: Og særlig ikke hvis du er keeper. Denne leksa lærte Colombias José René Higuita (t.h.) av Kameruns Roger Milla. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Espen Johnsen (Rosenborg) mot Zenit
Å treffe en motspiller med et utspark er ille nok. Men å sørge for at ballen deretter treffer mål, er en prestasjon. Keeperen klarte i dette tilfellet begge deler, hvorpå han angret og løp etter ballen - uten annet resultat enn at han sjøl endte i nettet. Du tror det ikke? Se videobeviset her.

Peter Enckelman (Aston Villa) mot Birmingham
Innkast direkte i mål skal etter reglene ikke belønnes (eller som i dette tilfellet: straffes) med scoring. Men det problemet løste keeperen enkelt ved å berøre ballen nok til at det kunne noteres et sjølmål. I hvert fall så trodde dommeren det. Se videoen og døm sjøl.

Erik Thorstvedt (Tottenham) mot Nottingham Forest
Klarte å fomle ballen i mål i sin debutkamp for Tottenham Hotspur, mot Nottingham Forest i 1989. Sjølve tabben skal vi ikke rippe opp i. Men se gjerne denne rekonstruksjonen signert gutta i Golden Goal.

Massimo Taibi (Manchester United) mot Southampton
Matthew Le Tessiers langskudd var vel ikke akkurat utagbart, men det beste her er likevel hvordan keeperen tipper framover mens ballen triller sakte over streken. Nei, vent litt: det beste var hvordan keeperen forsøkte å bortforklare tabben. For korte knotter? Sikkert. Se hva som skjedde på denne videoen.

Jens Lehmann (Arsenal) mot Fulham
Jääskelainen er slett ikke den første keeperen som driter seg ut denne sesongen. Jens Lehmann, for eksempel, har gjort flere forsøk på å sikre seg prisen «Årets keepertabbe». Særlig var han aktiv tidlig i sesongen - ja, allerede i første kamp. Sleiven mot Fulham, som du kan se video av her, ble fulgt opp av en ny tabbe bare sju dager seinere.

Shay Given (Newcastle United) mot Coventry
Se deg alltid til høyre og venstre før du går over gata, heter det i en god, gammel regel. Se deg over skuldra før du slipper ballen fra fast grep, ble nok en ny regel for Given etter denne tabben. Da han la ballen ned, sto nemlig Dion Dublin like bak ham ... Se video av hva som så skjedde.

Jerzy Dudek (Liverpool) mot Manchester United
En ting er å miste en motstanders skudd mellom beina, noe ganske annet er det å miste et enkelt tilbakespill fra egen medspiller. Og hvis det skjer, kan du være sikker på at det står en motspiller og later seg bak ryggen din. Spør bare Dudek - eller se tabben som topper denne videokåringen.

José René Higuita (Colombia) mot Kamerun
Du skal ikke drible som bakerste mann, og da særlig hvis du er keeper. Det lærte sannsynligvis Colombia-keeper Higuita av sitt forsøk mot Kamerun i 1990-VM. Roger Milla kunne til slutt bare løpe inn det avgjørende målet i ekstraomgangene. Se og lær på/av denne videoen.

image: 15 keepertabber som vi husker

Fabien Barthez (Manchester United) mot Arsenal
Du har ballen inne i egen femmeter, og du er ikke under noe som helst slags form for press. Så, hva er det verste du kan gjøre? Jo, antakelig å spille ballen rett til din motspiller. Særlig hvis han heter Thierry Henry. Det gjorde han ved denne anledningen, og det gikk som det måtte gå. Se den målgivende pasningen i denne videoen

David Seaman (Arsenal) mot Real Zaragoza
Mohammed Alí Amar (Nayim) klinket til fra nesten 50 meter i det som var den europeiske cupvinnercup-finalen. Keeperen sto langt ute og klarte aldri å rygge de nødvendige skrittene. Dermed endte ballen i mål bak ham, som du kan se på denne videoen.

FOR KORTE KNOTTER: Det var unnskyldningen Massimo Taibi brukte etter knotingen mot Southampton i 1999.
TYRKISK PEPPER: Men Thomas Myhre burde strengt tatt ha avverget dette målet i EM-kvaliken. Det gjelder for øvrig også det andre tyrkiske målet i samme kamp.
AU DA: Arsenals Jens Lehmann startet inneværende sesong på verst tenkelige vis - og fortsatte i samme stil.
I GÅR: Bolton-målvakt Jussi Jääskelainen hadde ingen god dag på jobben, og Liverpools målscorer Steven Gerrard måtte holde seg for ansiktet for ikke å le høylydt av keeperbrøleren.
KONGEN: Bjarte Flem er den norske kongen av keepertabber. Den tittelen sikret Tromsø-keeperen seg ved å kaste ballen i eget mål mot Sogndal.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media