Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

15 norske dommere gransket - ingen tatt for bestikkelser

Ny rapport offentliggjort.

LETTET: Karl-Arne Johannessen er glad for at ingen norske dommere er mistenkt for korrupsjon. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX
LETTET: Karl-Arne Johannessen er glad for at ingen norske dommere er mistenkt for korrupsjon. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX Vis mer

|||ULLEVAAL (Dagbladet.no): President Karl-Arne Johannessen og Norges håndballforbund pustet lettet ut da korrupsjonsrapporten til det nedsatte utvalget ankom kontorene på Ullevaal.

Etter å ha intervjuet dommere, spillere, trenere og tillitsvalgte, konkluderte utvalget med at det ikke er noen grunn til å mistenke at norske dommere har latt seg bestikke de siste ti åra.

- NHF er veldig glad for at det ikke er funnet noe, sier Johannessen.

Fikk klokker
Etter en rekke intervjuer bestemte utvalget, som var ledet av Erling Grimstad, seg for å granske 15 nåværende eller tidligere dommere som har ledet kamper internasjonalt fra 1998 til i dag.

Disse undersøkelsene ble igangsatt da store korrupsjonsskandaler ble oppdaget internasjonalt, og flere håndballstemmer i Norge uttalte tin som at «selv om ingen står fram er det mistenkelig at noen dommere går rundt med litt for dyre klokker».

- Det er ikke noen holdepunkter for at noen av våre dommere har blitt bestukket og eller at de har blitt forsøkt bestukket. Alle sier at de har fått gaver, men dette har skjedd i full åpenhent. Det kan være snakk om ei klokke til 800-1000 kroner, men dette har skjedd foran andre og ikke blitt forsøkt holdt skjult, sier Karl-Arne Johannessen.

Den internasjonale korrupsjonsskandalen ble rullet opp forrige sesong, da det ble avslørt at flere østeuropeiske dommerpar er mistenkt for å ha mottatt penger i forbindelse med Champions League-kamper det tyske mesterlaget Kiel har spilt.

Togliatti straffet
For noen uker siden ble det russiske storlaget Lada Togliatti straffet for korrupsjon, med ei bot på 250 000 kroner. Klubben skal ha forsøkt å bestikke dommerne i forbindelse med en Champions League-kamp mot Slagelse for tre år siden.

Det europeiske håndballforbundet (EHF) har også besluttet å utestenge klubblederen Oleg Jepifanov fra all internasjonal håndball i fem år. Direktør Julia Visner får i tillegg to års karantene fordi hun ikke ville samarbeide i etterforskningen av saken, skriver NTB.

Men dette er ikke alt. Lada Togliatti forsøkte også å ordne en enkel seier i en annen mesterligakamp mot et annet dansk lag, Viborg. Da tok klubben kontakt med den ukrainske dommeren Valentin Vakula som tilbød sine tyske kolleger som dømte kampen en pengesum. Vakula fikk fire års utestengelse.

Karl-Arne Johannessen sier NHF kommer til å ha et enda mer bevisst forhold til korrupsjon i framtida, selv om det ikke ble avdekket noen norske mistanker i den ferske granskingen.

- Vi har fått gode innspill på hvordan vi kan forbedre og forsterke vårt etiske regelverk. Dette skal vi implementere så raskt vi kan, sier håndballpresidenten.

Her kan du lese hele rapporten til granskingsutvalget

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media