TELLER NED:  OL i Rio de Janeiro arrangeres fra 5. til 21. august. Her fra byens Olympiastadion. Foto: NTB Scanpix
TELLER NED: OL i Rio de Janeiro arrangeres fra 5. til 21. august. Her fra byens Olympiastadion. Foto: NTB ScanpixVis mer

150 eksperter slår ny alarm: - Utsett Rio-OL

- Zika-viruset farligere enn antatt.

(Dagbladet): - Utsett OL i Rio de Janeiro eller flytt lekene!

Det skriver 150 professorer, forskere og eksperter fra flere land i et nytt brev til Verdens helseorganisasjon WHO.

Årsaken til oppfordringen er funn rundt Zika-viruset som angivelig gjør det uetisk og helsefarlig å arrangere lekene i perioden 5. til 21. august.

Én av dem som har signert brevet - professor Arthur Caplan - sier til Sky News at OL bør utsettes i tre til seks måneder. I løpet av den tida skal det være mulig å utvikle en vaksine mot Zika-viruset.

- Vi har funnet ut at Zika ikke bare fører til fosterskader. Men det kan også ha nevrologisk innvirkning på barn. Det er mer alvorlig enn først antatt.

Professoren fortsetter:

- Vi vet ikke hvor lenge viruset sitter i den enkelte person. Men i de verste tilfellene kan det føre til lammelser.

Mygg Viruset smitter fra mygg til mennesker. Videre kan det smitte fra menneske til menneske gjennom seksuell kontakt.

1. februar klassifiserte WHO smittespredningen av Zika-viruset som en internasjonal nødtilstand.

Brevet som de 150 ekspertene har skrevet under på, konkluderer med at OL må utsettes eller flyttes «i folkehelsens navn».

FARLIG FOLKEVANDRING?  Det er ventet rundt en halv million turister til OL i Rio de Janerio. Her er noen av billettene som er trykt opp. Foto: NTB Scanpix
FARLIG FOLKEVANDRING? Det er ventet rundt en halv million turister til OL i Rio de Janerio. Her er noen av billettene som er trykt opp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Når en halv million turister kommer til Rio de Janeiro, settes helse unødvendig på spill, heter det.

Gravide advares WHO har allerede advart gravide mot å reise til Rio de Janeiro. Tilreisende advares også mot å gå i fattige og/eller overfylte bydeler.

Et OL er aldri tidligere i historien blitt flyttet.

Det fryktes at turister kan ta med seg viruset tilbake til landene de kommer fra, slik at det utvikles en verdensomspennende epidemi.

- Vi vil ikke komme med noen advarsel, utover det som har stått i mediene. Viruset har et forløp som en mild influensa, så det handler mest om å beskytte seg generelt, sa den norske OL-legen Thomas Torgalsen til NTB i januar.

- Vi ser at OL kan bli en helseutfordring, slik det gjerne blir når en stor tropp reiser ut. Zika-viruset er ingen stor bekymring, men vi forbereder oss godt.

Andre eksperter ser ut til å vurdere situasjonen annerledes.