150 til behandling etter Birkebeinerløpet

Sleit i varmen som kom brått på.

BIRKEN: 150 personer måtte få behandling etter årets Birkebeinerløp på grunn av dehydrering. Foto: Birken / Ida Myklebust Sundar
BIRKEN: 150 personer måtte få behandling etter årets Birkebeinerløp på grunn av dehydrering. Foto: Birken / Ida Myklebust SundarVis mer

Da årets Birkebeinerløp ble arrangert i dag slet mange i det varme været. Hele 150 personer måtte få behandling for dehydrering.

Det bekrefter sanitetsansvarlig i Birken, Pål Tyskeberg, til Dagbladet.

- Folk er rett og slett ikke vant til varmen. I år kom heten brått på og folk hadde ikke fått i seg nok væske verken før eller underveis i løpet, sier Tyskeberg til Dagbladet.

Det var Østlendingen som omtalte saken først, men da med et lavere antall.

- Datt som fluer

- Siste melding er at vi har behandlet 150 personer, men det inkluderer også de som har falt eller fått mindre skrubbsår. 19 av tilfellene har vært utrykning, sier Tyskeberg.

Mange har også blitt sendt til sykehus.

- De vi ikke har fått på beina her ved hjelp av salter og vann har blitt kjørt til sykehus, men jeg har ikke et konkret tall på hvor mange det har vært. Flere av dem har også allerede blitt utskrevet, sier Tyskeberg.

Ifølge han var det spesielt de tre siste kilometerne folk slet.

- Folk datt som fluer og mange følte et enormt ubehag.

Mange drikkestasjoner

Daglig leder i Birken, Eirik Thorbjørnsen, bekrefter at mange har hatt problemer i varmen i dag.

PAPPA OG TRENER: Gjert Ingebrigtsen var tydelig på at sønnene har mye å gå på, og sa også noen ord om hva han synes om yngstemannens «forvandling». Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Vi var forberedt på at det i dag kom til å være den første sommerdagen på Lillehammer, og svært varmt.

Thorbjørnsen sier også at det var satt opp drikkestasjon hver femte kilometer.

- Vi har derfor brukt mye tid den siste uka på å opplyse om at det var svært viktig at folk fikk i seg nok drikke både før, under og etter løpet.

- Mange yngre

Ifølge sanitetsansvarlig Tyskeberg var det i hovedsak mange yngre utøvere som måtte få behandling. De mer erfarne løperne utnyttet drikkestasjonene bedre, men mange unge hopper over denne viktige delen av løpet.

En av dem som deltok på årets Birkerbeinerløp var Irene Brubakken. Hun forteller at hun også la merke til flere som slet i det varme været i dag.

- Det var ei ung jente som hadde kollapset nedi løypa. Hun var heller ikke mer enn omtrent 400 meter unna en drikkestasjon, forteller Brubakken.

I tillegg forteller hun at hun så flere som sleit og som måtte bryte underveis.

Selv, forteller hun at det gikk bra for hennes del.

- Jeg visste at det kom til å bli varmt så var forberedt. Det er første gangen jeg deltok og det var veldig gøy, avslutter hun.

Under årets Birkebeinerløp var det over 8000 løpere til start.