Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

150 TV-kamper i året

TV-seere med god råd er vinneren i den nye TV-avtalen for norsk fotball: Neste år kan du se inntil fem kamper fra hver Tippeligarunde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk fotball på TV

NRK og TV2 har kjøpt retten til å vise en kamp per runde på riksdekkende fjernsyn. I tillegg har de rettigheter til tre «pay-per-view»-kamper og en kamp på betal-TV hver runde, men disse rettighetene kan de to nasjonale kanalene selge videre.

Det kan for eksempel bety at en kamp går gratis på NRK eller TV2 lørdag, at du kan velge blant tre «pay-per-view»-kamper på søndag, og en kamp på en betal-TV-kanal mandag.

Samtidig vil Fotball-Xtra på TV 2 og Fotball Spesial på NRK bli tatt av plakaten i den formen de eksisterer nå. Kanalene har nemlig ikke lenger rett til å sende tre minutter direkte i slike magasiner under fotballrunden, men kan gjøre det i forbindelse med ordinære nyhetssendinger.

Vurderer fotballmagasinene

Spørsmålet er hva de ønsker å gjøre ut av disse sendingene. I England viser SkySports direktesendt resultatservice under fotballrunden lørdag uten direkte bilder. Dette kan være et alternativ også for de norske kanalene, som enda ikke har bestemt hva deres tilbud på fotballsøndager blir.

- Det er en diskusjon vi må ta etter helga, sier leder i NRK-sporten Grethe Johnsen til Dagbladet.no.

- Vi vil nok finne et annet program på søndag, sier kollegaen i TV2, Bjørn Taalesen.

Han mener TV2 må se nærmere på hvordan de kan nyttegjøre seg av de tre minuttene de får sende i nyhetssending.

- Dessuten har NRK den fordelen at vi har fri adgang til å sende radio fra Tippeligaen, sier Johnsen.

Verken Norges Fotballforbund (NFF), NRK eller TV 2 vil kommentere hva TV-kanalene har betalt for den nye fireårsavtalen, men både John G. Bernander og Kåre Valebrokk understreket på dagens pressekonferanse at de har måttet strekke seg langt økonomisk.

Middels fornøyd NFF

- Vi er sånn midt på treet fornøyd med denne avtalen. Vi slipper ikke jubelen helt løs, men slik er det gjerne etter forhandlinger enten det gjelder sponsoravtaler eller forhandlinger om rettigheter som nå, sier fotballpresident Per Ravn Omdal til NTB.

Han mente ikke at forhandlingene hadde tatt for lang tid, og forklarte det med at det har vært vanskelige spørsmål å bli enige om, ikke minst på det økonomiske området. Også den rivende tekniske utviklingen gjorde det nødvendig å bruke litt tid.

- At det har vært mange meninger om de forhandlingene som har vært ført, stor medieinteresse og litt støy, hører med og vi er egentlig glad for det. Det viser jo bare at folk er opptatt av det vi holder på med, sier Ravn Omdal.

600 kamper på fire år

Avtalen som løper ut i år har hatt en ramme på 80 kamper i fireårsperioden. Nå blir antallet kamper øket med mange hundre prosent til 600, og det er det i første rekke TV-seerne som får glede av. I tillegg til Tippeliga, omfatter dette også landskamper, cupkamper, 1. divisjonskamper og kamper fra Toppserien for kvinner.

Forhandlingene mellom TV 2, NRK og fotballforbundet har pågått i mange måneder. 4. september ble det brudd etter at NFF krevde 150 millioner kroner mer enn de 247 millionene TV-kanalene tilbød. Endelig enighet ble det ikke før sent i går kveld.

(Dagbladet.no/NTB)

Hele Norges coronakart