156 millioner i potten, er det nok?

Bør du spille Viking-Lotto i dag?

Magiske kuler: Disse rakkerne har ikke prestasjonsangst, tross mange menneskers ekstreme forventning til dem.

Foto: Norsk Tipping
Magiske kuler: Disse rakkerne har ikke prestasjonsangst, tross mange menneskers ekstreme forventning til dem. Foto: Norsk Tipping Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag kan du vinne 156 millioner kroner i Viking-Lotto. Et absurd høyt beløp! For moro skyld har jeg tatt på meg forskerfrakken og de tykke brillene for å ta en liten titt på om det finnes noe fornuft i å jage denne gevinsten.

Sannsynlighet og veddemål Når jeg spiller på Langoddsen er jeg opptatt av å finne spill med verdi. Det vil si at sannsynligheten for at spillet skal gå inn, er større enn den sannsynligheten som oddsen representerer. For å ta ett enkelt eksempel: Sjansen for å få kron ved myntkast er 1:2. Med andre ord 50 prosent (vi går her ut fra at det praktiseres omkast om mynten blir stående inntil veggen, faller under sofaen, blir spist av hamsteren og lignende).

Med odds 2 på kron ved myntkast er oddsen helt i balanse med sannsynligheten for at det skal bli kron, og uansett hvor mye du satser vil du over tid statistisk sett hverken tape eller vinne penger.

Får du derimot odds 4, altså fire ganger pengene, på kron ved myntkast har du (meget solid) verdiodds. Du vil statistisk sett vinne og tape annen hver gang, men hver gang du vinner får du fire ganger innsatsen. Over tid vil du doble pengene dine!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer