16 år etter skandalen får Lahti ski-VM igjen

Finnene danket ut Planica.

HOLDER PÅ TIL 2017?: Marit Bjørgen vil være 36 år når ski-VM avholdes i Lahti i 2017. Foto:  AFP PHOTO / LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
HOLDER PÅ TIL 2017?: Marit Bjørgen vil være 36 år når ski-VM avholdes i Lahti i 2017. Foto: AFP PHOTO / LEHTIKUVA / Antti Aimo-KoivistoVis mer

Det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemte torsdag at ski-VM for nordiske grener i 2017 skal gå i finske Lahti.

Det måtte tre avstemninger til før den finske skimetropolen vant. I finalerunden sto man igjen med slovenske Planica og Lahti, men i avstemningene gikk det 12-3 i favør finnene.

Polske Zakopane røk ut i første avstemning med null stemmer, mens Oberstdorf røk ut i andre med tre stemmer.

- Lahti har tradisjonelt vært en sterk arrangør i en årrekke, og det er veldig moro at finnene fikk VM igjen. I 2017 får de også endelig muligheten til å kvitte seg med dopingsyndromet fra VM 2001, sier skipresident Sverre K. Seeberg.

Hyggelig og overraskende
- Dette var veldig hyggelig, men kanskje litt overraskende. Det er spesielt at tre ski-VM i nordiske grener går i Skandinavia mellom 2011-2017. Dette åpner igjen muligheten for at Norge kan søke neste nordiske VM tidligere enn antatt ettersom vi har en avtale å rullere oss imellom, sier visepresident Erik Røste.

Lahti har tidligere arrangert ski-VM for nordiske grener i 1978, 1989 og 2001.

Sveitsiske St. Moritz ble valgt som vertskap for alpin-VM 2017. De vant avstemningen mot svenske Åre med 12-3. Italienske Cortina trakk sin søknad.

Svindal-start i St. Moritz
VM i St. Moritz i 2003 var Aksel Lund Svindals første alpine mesterskap i karrieren. Lund Svindal kjørte blant annet inn til femteplass i storslalåm. Om fem år er forhåpentligvis Lund Svindal tilbake i St. Moritz som en av storfavorittene.

- St. Moritz var blant storfavorittene, og er en dreven og dyktig arrangør, sier Kvitfjell-sjef Svein Mundal.

SKANDALEN: Et dopet finsk stafettlag jubler for gull i Lahti i 2001. På bildet får Mika Myllylä en klem av Sami Repo. Veteranen Harri Kirvesniemi helt til venstre. Janne Immonen til høyre for Myllylä. Ytterst til høyre: En ikke mindre glad finsk sjeftrener, Kari-Pekka Kirö.

Foto: Ole C. H. Thomassen
SKANDALEN: Et dopet finsk stafettlag jubler for gull i Lahti i 2001. På bildet får Mika Myllylä en klem av Sami Repo. Veteranen Harri Kirvesniemi helt til venstre. Janne Immonen til høyre for Myllylä. Ytterst til høyre: En ikke mindre glad finsk sjeftrener, Kari-Pekka Kirö. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Østerrikske Kulm og spanske Sierra Nevada ble enstemmig valgt som vertskap for henholdsvis skiflygings-VM og et felles VM mellom fristil og snowboard i 2017.

Roar Ljøkelsøy vant det siste norske gullet i skiflyging i VM i 2006. Samme året tok Norge gull i lagkonkurransen.

- Vi har mange gode og stolte tradisjoner i Kulm. Det kommer en ny bakke i Kulm, men det sies at det ikke blir lengre hopp en 230 meter, sier president i organisasjonskomiteen i Vikersund Håvard Orsteen.

(NTB)