16-åring forbløffer

Eduardo Camavinga herjet mot storlaget PSG. Nå er han på alles lepper.

FRUSTRERTE PSG: Eduardo Camavinga i kjent driv. 16-åringen storspilte mot stjernegalleriet. Foto: David Vincent/AP/NTB Scanpix
FRUSTRERTE PSG: Eduardo Camavinga i kjent driv. 16-åringen storspilte mot stjernegalleriet. Foto: David Vincent/AP/NTB ScanpixVis mer

Det er bare til å merke seg navnet Eduardo Camavinga først som sist. 16-åringen dominerte midtbanen da Rennes slo Paris Saint-Germain i Ligue 1 i går kveld, og ble også kåret til kampens beste spiller.

Du hører ofte om store talenter innen fotballen, som får gode skussmål og lovnader om en stor framtid, men det er ikke ofte du ser en 16-åring dominere mot et stjernegalleri som har spillere som Marco Verratti, Marquinhos og Julian Draxler på midtbanen.

Camavinga slo 40 av 41 pasninger til riktig adresse, og kronet en god kamp med å slå den målgivende pasningen til Romain Del Castillo, som med sin scoring senket hovedstadslaget like etter hvilen. Da hadde allerede Edinson Cavani gitt PSG ledelsen, før M'Baye Niang utliknet.

Etter kampen haglet det inn med skryt til Camavinga i sosiale medier, samtidig som det ble laget flere høydepunktpakker av det tenåringen hadde levert under flomlysene i Rennes.

CNN i USA, The Telegraph i England og Aftonbladet i Sverige er blant noen av mediene som har viet unggutten spalteplass i løpet av mandagen.

Kan bli stor

En framtidig stjerne på fotballhimmelen kan være født, men med økt oppmerksomhet kommer det også større press.

Debuten til Camavinga kom mot slutten av forrige sesong, og manager Julien Stéphan sier:

- Han bekrefter talentet vi tror han besitter i starten av denne sesongen.

Allerede i åpningsrunden imponerte Camavinga i en 1-0-seier mot Montpellier, der Rennes spilte deler av kampen med ti mann.

- Hvis han gjenskaper det samme som han leverte mot Montpellier på åpningsdagen, har han muligheten til å få en større plass i laget, sa Stéphan før kampen.

- Han er en ung spiller som må beskyttes. Vi må ikke glemme at han bare er 16 og et halvt år, så vi må beskytte ham, han må fortsette å jobbe og utvikle seg. Han har selvfølgelig et stort talent, sier manageren.

Manageren er tydelig på at juvelen må beskyttes. Mot PSG ble Camavinga flere ganger lagt i bakken av frustrerte motstandere som ikke fikk has på ham.

HØYDEPUNKTER: Se alle målene og den målgivende pasningen til Camavinga mot PSG. Video: Viasat

Ung debutant

16-åringen signerte for Rennes desember 2018 etter å ha imponert på lavere nivå. Han ble den første spilleren født etter januar 2002 til å starte en kamp i en av Europas fem største ligaer.

Han står med ti kamper på CV-en som profesjonell fotballspiller, og denne sesongen har han spilt samtlige minutter i sesongens tre første kamper. Det innebærer 90 minutter to ganger mot PSG.

I den siste kampen spilte han sentralt i banen i en treer på midten, men har også spilt indreløper i den samme formasjonen. Han er venstrebeint og blir sett på som en defensiv midtbanespiller med offensivt register.

Camavinga fyller 17 om tre måneder og er opprinnelig fra Angola. Han flyttet til Frankrike som toåring og ble oppdaget av Rennes-speidere i Fougères, snaut fem mil fra byen, da han var 13 år.

Jo Burel, som trente Camavinga som ung gutt, sier at han var langt foran andre fotballspillere på hans alder.

- Dette var første gang jeg hadde sett en spiller med slike kvaliteter. Når vi ønsket å holde på et resultat, satte vi ham i forsvar, hvis vi trengte et mål, satte vi ham i angrep. Han hadde egenskapene til å gjøre begge deler, sier Burel.

Ni måneder etter at han skrev sin første profesjonelle kontrakt, ble denne fornyet. Den franske klubben vet godt hvilket stort talent de har i egne rekker, og Camavinga har allerede blitt linket til storklubber som PSG og Arsenal.

Hvis han fortsetter storspillet i Rennes, går det nok ikke lenge før vi ser ham på en større scene.

Kilder: The Telegraph, L'Equipe, Get French Football, AP.