Genoas Pietro Pellegri feirer en av sine to scoringer mot Lazio. Foto: Simone Arveda/ANSA via AP/NTB Scanpix
Genoas Pietro Pellegri feirer en av sine to scoringer mot Lazio. Foto: Simone Arveda/ANSA via AP/NTB ScanpixVis mer

Stortalentet Pietro Pellegri

16-åringen har blitt sammenliknet med Messi og linket til United: - Et fenomen

Pietro Pellegri scoret to mål i sesongens første seriekamp.

(FourFourTwo): Merk deg navnet Pietro Pellegri. Med sine rundt 190 centimeter på strømpelesten og store tatoveringer er ikke italieneren fra Genoa som 16-åringer flest. Det viste han også mot Lazio i går.

Etter 33 minutter ble unggutten kastet innpå som følge av en skade på Adrián Centurion (24). Han skulle opp mot en av ligaens beste stopper, Stefan de Vrij. Slik så det ikke ut.

I løpet av de neste 40 minuttene hadde Pellegri notert seg for to scoringer. På sidelinja satt pappa Marco Pellegri og tørket tårer.

- Det er en drøm. Jeg dediserer en scoring til fansen, fordi jeg er en del av Genoa som dem, og en til pappa, sier Pellegri etter kampen.

Faren Marco er assistenttrener i Genoa og sønnen har tatt draktnummer 64 etter ham. Marco spilte selv i Genoa og pleide ofte å ta med sønnen på trening.

- Den dagen Pietro går inn på Marassi (Stadio Luigi Ferraris, hjemmebanen til Genoa journ.anm.) med Genoa-trøya kan jeg dø lykkelig, for det betyr at jeg har sett alt, har faren uttalt.

Han måtte ikke vente lenge.

16-ÅRING SCORET TO: Se alle målene mellom Genoa og Lazio. Video: Viasat

Drømmekveld

Sønnen klarte nesten ikke holde tårene tilbake da han fikk se video av sin emosjonelle far på innbytterbenken etter kampen.

- For meg og pappa var det en spesiell kveld, fordi jeg oppnådde en drøm jeg har hatt. Men vi fortjente ikke å tape, sier Pellegri.

- Pappa har fulgt meg i fotballen siden jeg var liten, og det er fint å se at han blir begeistret over å se meg. Helt siden jeg begynte å spille har han fulgt meg, og vært med på alle treningene, selv når det regner og er kaldt. Det er han som styrer meg i riktig retning i fotballen, mens min mor passer på at jeg studerer på skolen, sier han.

Genoa-manager Ivan Juric er også glad på duoens vegne.

- Vi jobber mye med Pellegri, han spilte som en skikkelig midtspiss i dag. Det er en fantastisk historie, faren hans er en veldig god venn av meg og nå gjør sønnen det veldig bra i dette laget, sier Juric.

Se farens reaksjon ca. 2.30 ut i videoen under.

Ny rekord

Det er ikke rart det ble en emosjonell kveld i går. Med sine to scoringer mot Lazio ble sønnen Pietro historisk som tidenes yngste tomålsscorer (16 år og 112 dager) i Serie A gjennom tidene. Han slo rekorden til Silvio Piola fra 1931 med nesten ett år.

- Det er ingen overraskelse, vi har jobbet med ham en god stund. Da han kom på førstelaget var det veldig hardt, sier Juric.

Og 16-åringen er ikke ukjent med rekorder. Han tangerte også den 79 år gamle rekorden til Amedeo Amadei som tidenes yngste Serie A-debutant da han kom innpå i det 88. minutt mot Torino desember i fjor.

Da var han 15 år og 280 dager. Mai i fjor scoret han sitt første Serie A-mål og ble med det den første spilleren født i 2001 til å score i ligaen. En fin kontrast til klubben selv som er den eldste i Italia.

Han scoret sitt første Serie A-mål allerede etter tre minutter borte mot Roma forrige sesong. Den kampen var avskjeden til legenden Francesco Totti, og Pellegri holdt på å spolere hele festen. Det var et fint øyeblikk. En legende takket av. En ny stjerne var født.

Foreløpig har ikke scoringene til Pellegri bidratt til Genoa-poeng. Det ble 2-3-tap mot Roma forrige sesong og i går ble det samme siffer mot Lazio.

Sammenliknet med Messi

Trøsten får være at klubben ser ut til å ha skutt gullfuglen. Det har lenge vært snakk om Pellegri i Genoa, lenge før debuten forrige sesong. Og ordlyden er den samme: «Dette er et fenomen».

Lagkamerat Eddy Salcedo (15) sammenlikner Pellegri med Zlatan Ibrahimovic. Mens tidligere Genoa-manager Gian Piero Gasperini har sammenliknet ham med Lionel Messi.

- Jeg har med meg den nye Messi, jeg håper bare ikke det går til hodet på ham, uttalte Gasperini da Pellegri bare var 14 år gammel.

Det var et paradoks, for om det var noe som ville gå til hodet på unggutten, var det uttalelser som dette. Men det viste hvor god tro treneren hadde på sin elev.

Pellegri har fysikken på sin side. Han har god ballkontroll, et godt rykk og god til å lese spillet. Han skal imidlertid være mer lik en spiller som Christian Vieri enn Messi i spillestilen.

Spilleren selv virker å ha beina godt plantet på jorda. Han har privatlærer og studerer på kveldstid, mens dagene går til fotball.

Ønsket av United

Juli 2014 ble Manchester United gjort oppmerksom på Pellegri da han spilte i Manchester United Premier Cup som er en global fotballturnering for ungdommer. Der tapte Genoa U15-finalen på straffer mot Right to Dream Academy fra Ghana.

Ifølge Genova Repubblica skal Manchester United ha kommet med et tilbud til Pellegri om en treårskontrakt med de røde samt et jobbtilbud til faren. Planen var at duoen skulle tilbringe noen dager i Manchester rundt juletider og sluttføre avtalen, men far og sønn skal ha avslått tilbudet.

Hjertet lå i Genoa, og ønsket om å se Pellegri i trøya så ut til å veie tyngst.

- Genoa har gjort drømmene mine til virkelighet, forvandlet meg fra barn til en fotballspiller, det vil alltid være i mine tanker, i mitt hjerte, har Pellegri tidligere uttalt.

Linket til storklubber

I sommer var Pellegri linket til flere storklubber. Genoa-president Enrico Preziosi har uttalt at han vil ha 60 millioner euro (rundt 540 millioner kroner) for sin juvel.

- Dersom du syns prisen er for høy, så kan jeg svare med verdien på andre spillere. Folk betaler flere hundre millioner for spillere og alle setter en verdi under forhandlingene som de mener er passende, sier Preziosi.

Inter skal blant annet ha vist sin interesse, men det kan hende at han havner hos rivalen. Journalisten Gianluca Di Marzio har uttalt at AC Milan har en avtale om å kjøpe Pellegri. Ifølge ham vil 16-åringen slutte seg til klubben i januar, for så å bli lånt ut til Genoa over to sesonger. Dette er ikke bekreftet fra noen av klubbene.

Flere engelske storklubber har også blitt linket til 16-åringen denne sommeren, og kanskje hovedpersonen kunne tenke seg å følge fotsporene til Zlatan Ibrahimovic en dag.

- Mitt idol er Ibrahimovic, den sterkeste spissen i verden, sier Pellegri.

Det er ingen dårlig spiller å se opp til.

Kilder: Gazzetta dello Sport, ANSA, The Guardian, Genova Repubblica, Corriere dello Sport.