GULLGUTT. Abdul Hakim Sani Brown (t.v.) er et av de største sprinttalentene etter Usain Bolt. Her tar 16-åringen sitt andre gull i ungdoms-VM i Cali, Colombia. Onsdag løper han semifinale i VM i Bejing mot Justin Gatlin. Foto: AFP.
GULLGUTT. Abdul Hakim Sani Brown (t.v.) er et av de største sprinttalentene etter Usain Bolt. Her tar 16-åringen sitt andre gull i ungdoms-VM i Cali, Colombia. Onsdag løper han semifinale i VM i Bejing mot Justin Gatlin. Foto: AFP.Vis mer

16-åringen imponerte alle i går. - Jeg håper jeg tar feil, men i dag ryker han ut

Tidligere toppsprinter tror ikke japansk unggutt makter presset.

(Dagbladet): Tirsdag fikk internasjonal friidrett et nytt stjerneskudd, da 16-åringen Abdul Hakim Sani Brown stormet inn til andre plass bak Justin Gatlin i det innledende heatet på 200 meter.

Den japanske gutten kvalifiserte seg direkte til semifinalen med en forrykende spurt.

Justin Gatlin sa til NRK etter at han vant kvalifiseringen, at han holdt et øye med den japanske gutten underveis. Gatlin hadde observert ham i ungdoms-VM, der Brown vant både 100 meter og 200 meter svært enkelt.

- Han er en skikkelig atlet. Jeg ble imponert over ham. Så jeg holdt et øye med ham i dag, sa Gatlin etter løpet.

Onsdag møtes de to igjen i semifinalen.

Genene i orden Norges tidligere toppsprinter og trener John Ertzgaard er imponert av 16-åringen.

- Han har en voldsom fysikk og er svært tidlig utviklet. Sprint er en ekstremt genetisk idrett. Og denne gutten har genene med seg, sier Ertzgaard.

Abdul Hakim Sani Brown har ghanesisk far og en japansk mor som hadde en karriere på korthekken.

- Han virker heller ikke så veldig trent, sier John Ertzgaard til Dagbladet.

Han mener det er mye å gå på for japaneren. Men han tror Brown får problemer med å komme seg videre i semifinalen i dag.

Får trøbbel - Så unge løpere tømmer lagrene raskt. To løp på to dager blir gjerne i tøffeste laget. Og han må ned på 20,20 for å komme seg videre til finalen. Det betyr at han må sette personlig rekord på dag to. Greier han det, blir jeg virkelig imponert, sier Ertzgaard.

Brown gjorde nettopp det i finalen i ungdoms-VM i Cali i Colombia 19. juli i år. Da tok han gull på bestenoteringen 20,34.

- Men da badet han seg gjennom kvalifiseringene. Det er noe helt annet å møte de beste i verden. Jeg tror ikke han greier å komme til finalen. Men jeg håper jeg tar feil, sier Ertzgaard.

Konsentrasjonstrøbbel Abdul Hakim Sani Brown sa etter innledningsheatet at han hadde hatt problemer med konsentrasjonen foran løpet på grunn av alle tilskuerne som var til stede på arenaen. Han var ikke vant til noe slikt.

- Han er ung, uerfaren og lite trent. Forventningspresset vil være beinhardt. Han vet han må sette ny personlig rekord for å komme seg videre. Jeg tror ikke det går. Men som sagt, jeg håper jeg tar feil. Det er en spennende type som kan bli skikkelig bra. Å sammenlikne ham med Usain Bolt på samme alder ser ikke helt feil ut, sier John Ertzgaard.

Usain Bolt, som også er det store idolet til den japanske gutten var best i verden som 15 og 16-åring. Han løp på 20,58 15 år gammel, og 20,13 året etter.

Bolt måler 1,95. Det er høyt for en sprinter. 16 år gamle Abdul Hakim Sani Brown er heller ingen smågutt. Han er 1,87 meter høy i dag.

Føler presset - Nå vil han vel ikke vokse så mye mer. Han har fantastiske forutsetninger til å bli skikkelig god. Nå gleder jeg meg til å se ham igjen. Han er svært spennende. Men nå gjelder det at han får den tiden han trenger med tanke på karrieren. Men han kommer til å føle presset nå. Som Bolt gjorde, da han var like gammel. Han har vært ærlig og fortalt at han var så nervøs før junior VM på hjemmebanen i Kingston i 2002, at han helst ikke ville løpe, sier Ertzgaard.

Usain Bolt tok gull på 200 meter i det mesterskapet.

Abdul Hakim Sani Brown gjorde det samme i Cali i sommer.

- Jeg ventet å ta to gull og gjorde det, sa Brown etter mesterskapet i Colombia.

Ydmyk Det var første gang gutten konkurrerte utenfor Japan.

Foran dagens løp er han mer ydmyk.

- En semifinale i VM er bare helt utrolig. Jeg bare gleder meg og tar det jeg får, sier Abdul Sani Brown. Friidrettens nye Usain Bolt. Om han bare blir forvaltet riktig.

- Får han den tiden han trenger, kan han bli den nye Usain Bolt, sier John Ertzgaard.

Det er lite i veien med ambisjonene til den japanske gutten.

- Jeg vil så mye mer. Jeg har OL-gull og verdensrekord som mål, sier Abdul Hakim Sani Brown.

GULLET. Her viser den japanske 16-åringen fram gullmedaljen han fikk på 200 meter i ungdoms-VM i Cali. Foto: AFP
GULLET. Her viser den japanske 16-åringen fram gullmedaljen han fikk på 200 meter i ungdoms-VM i Cali. Foto: AFP Vis mer