Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

16 av 16 av sjefene deres er menn. Likevel stemte Norge NEI til å få kvinner i FIS-styret

I går var det bra at Marit Bjørgen aldri dro på denne skikongressen.

VIRKELIG EN NORSK JENTESPORT :  Jentene står bak mye av den norske skiboomen. Da blir det snålt at Norge i går stemte ned et forslag på FIS-kongressen om å innføre kjønnskvotering i et FIS-styre der det bare sitter menn. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VIRKELIG EN NORSK JENTESPORT : Jentene står bak mye av den norske skiboomen. Da blir det snålt at Norge i går stemte ned et forslag på FIS-kongressen om å innføre kjønnskvotering i et FIS-styre der det bare sitter menn. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANCUN (Dagbladet): På FIS-kongressen skjedde det utenkelige i norsk idrett:

•• Alle de tre delegatene fra Norge med stemmerett sa nei til å innføre kjønnskvotering i styret til det internasjonale Skiforbundet (FIS).

I en tid da idrettsbevegelser over hele verden litt etter litt skjønner den åpenbare styrken ved å skaffe seg en ledelse med best mulig kjønnsbalanse, lot de norske delegatene sjansen gå fra seg. Forslaget fra Ungarn om å sikre at FIS-styret fra og med 1/1 2018 må bestå av minst fem kvinner, fikk bare støtte av forslagsstilleren selv.

Resten av salen med de tre norske og de 119 andre delegatene lot være å stemme. Det er forsiktig sagt pinlig både for norsk idrett og internasjonal skisport.

OG det pinlige for alle andre enn Ungarn stopper ikke der.

Et tilsvarende forslag om kjønnskvotering fra samme land ble nedstemt av FIS-kongressen for to år siden. I ettertid har den internasjonale olympiske Komite (IOC) bedt alle idrettene sine om å gjennomføre kjønnskvotering på samtlige ledernivåer. Det var bakgrunnen for at Ungarn i sakspapirene til denne kongressen fremmet forslag om at valget til FIS-styret neste gang skulle organiseres ved først å velge fem kvinner, så fem menn og deretter de resterende seks plassene uansett kjønn.

Skilederne var altså mer enn godt nok varslet. Likevel ba bare en delegat om ordet. Han framhevet at det var forvirrerende at den ungarske kvinnelige delegaten muntlig la fram et revidert utkast av sitt opprinnelige forslaget, men den totale handlingslammelsen som fulgte var ikke til å ta feil av:

••. Ikke en eneste delegat tok ordet for å fremme likestilling.

Det har sin opplagte grunn:

•• Internasjonale skiledere vil ikke ha noen kjønnskvotering.

Det var den holdningen Norge støttet i går.

FØRST etterpå skjønte skipresident Erik Røste hva han og de to andre norske delegatene hadde gjort:

- Vi burde stemt annerledes. Vi var uforberedt, forslaget kom sammen med en ny valgordning og det ble helt feil, sa skipresidenten som lovte å følge opp det med kjønnskvotering:

- Norge skal ta et initiativ sammen med de andre nordiske landene for å få opp denne saken igjen. Vi vil jo ha en forandring, forsikret han.

HAR du hørt sånt før?

Joda; i et intervju med Adresseavisa natt til i går forklarte Sverre Seeberg; Norges mann i FIS-styret, at man først må skaffe noen kvinnelige presidenter i de nasjonale skiforbundene for å få til en endring:

- Det er ikke gjort i en håndvending, understreket Seeberg, hvorpå intervjueren lurte på om dette da ikke begynte å bli problematisk:

- Nå har vi jo Sarah Lewis, generalsekretæren som er en meget sterk kvinne. Og så har vi kvinnelig representant for utøverkomiteen, slik at det er to kvinner rundt bordet.  I utgangspunktet tror jeg ikke det er det største problemet, selv om jeg gjerne også skulle ha sett at vi hadde hatt kvinner. Denne tematikken som vi er opptatt av, er ikke noe alle nasjoner som sitter her og stemmer er like opptatt av, sa Seeberg til avisa.

Noen timer seinere stemte de norske delegatene så imot å sikre en brukbar kvinneandel i FIS-styret. Da mangler den tilsynelatende velviljen enhver konsekvens.

SKEPSIS til hva kvinner kan få til, har preget norske skisport før også. Det har mange av de norske kvinnelige skipionerene fått merke mens de møysommelig har kjempet fram retten til å ha det like gøy som gutta med vinteridrett.

Denne selvfølgelige rettigheten har kommet seint. For mindre enn seksti år siden gjorde også Dagbladet narr av langrennsjentene, det er bare noen sesonger siden jentehopperne ble lurt for æren av å åpne den nye Holmenkollen og ennå er ikke kombinert blitt en fullverdig sport for begge kjønn.

Men nå i 2016 da 16 av 16 i FIS-styret fortsatt er menn, burde det i hvert fall vært helt annerledes for oss. Den norske skiboomen de siste årene er tross alt langt på vei jentenes fortjeneste.

DERFOR var det meningen at Marit Bjørgen skulle delta på FIS-kongressen her i Cancun. Oppgaven for tidenes fremste kvinnelige skiløper var å få VM til Trondheim, men den lange flyturen med en baby ble heldigvis for strevsom.

For i går var det like greit at Marit slapp å sitte i salen . Det ville vært vondt for en så samfunnsbevisst utøver å høre hvor lite kvinnene egentlig er verdsatt helt øverst i idretten hennes.

Men mest av alt er denne avstemningen vond for skisporten.

Og for Norges Skiforbund som stemte ned kjønnskvotering.

FOTNOTE: Sverre Seeberg ble nesten enstemmig gjenvalgt som Norges mann i FIS-styret. Den tidligere norske skipresidenten har en meget sterk posisjon i internasjonal skisport.

-

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!