Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingen kvinner i styret til det internasjonale skiforbundet (FIS)

16 av 16 i FIS-styret er menn. Da bør Marit Bjørgen bli Norges valg

Feil signal å lansere nok en mann i en sport som trenger kvinner og fornyelse i ledelsen.

OPPLAGT NORGES BESTE KANDIDAT: Norsk skisport har ikke hatt noen større enn Marit Bjørgen. Få har gjennomført tydligere endring enn henne. Det er en god kvalifikasjon for å være vår kvinne i ledelsen av en forandret internasjonal idrett. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPPLAGT NORGES BESTE KANDIDAT: Norsk skisport har ikke hatt noen større enn Marit Bjørgen. Få har gjennomført tydligere endring enn henne. Det er en god kvalifikasjon for å være vår kvinne i ledelsen av en forandret internasjonal idrett. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STYRET i Norges Skiforbund har lansert Erik Røste som Norges kandidat til ledelsen i det internasjonale skiforbundet; det såkalte FIS Council. Dette internasjonale styret består av 16 valgte medlemmer. Samtlige er menn.

Dermed skulle det meste være sagt om hvorfor vi som verdens fremste skinasjon ikke lenger kan være med på å holde sporten fri for kvinner i den valgte ledelsen.

Det er rett og slett ikke på den måten det blir en bra framtid for sporten, og vi med alt vår prat om likestilling burde være de første til å ta konsekvensen av det.

SLIK har ikke dette noe å gjøre med kvaliteten hos vår egen skipresident Erik Røste. Jeg mener han er en skikkelig verdibasert, godt kvalifisert leder med både riktige tanker og nok av arbeidskraft til å bidra til at internasjonal skisport framover kan gi glede, helse og bra underholdning for flest mulige.

Valget av ham som Norges neste kandidat til FIS er jo i seg selv knapt basert på en individuell vurdering. I denne sporten er det tradisjon for at den sittende nasjonale skipresidenten også er vår mann i FIS-styret. Denne tradisjonen ble brutt da Sverre Seeberg i 2012 gikk av som skipresident, men fortsatt i ledelsen i FIS.

På den måten kan det å nå lansere Røste, bli sett på som automatikk.

Men så enkelt kan vi ikke gjøre det for oss selv.

FOR ønsker norsk skisport virkelig endring av kjønnsbalansen i idretten sin, er den nødt til å bidra på en helt annen måte.

Ærlig talt, er jeg ikke så overbevisst om hvor dypt det ønsket stikker. Som en av svært få journalister fulgte jeg for to år siden den forrige FIS-kongressen. Det var en mildt sagt selsom opplevelse:

  • For der i en kongress-salen i den meksikanske badebyen Cancun stemte samtlige tre norske delegater nei til å innføre kjønnskvotering i FIS-styret.

Dette forslaget om at FIS-ledelsen fra 1/1 2018 måtte bestå av minst fem kvinner, ble fremmet av Ungarns delegat. Det fikk bare støtte av henne selv. Resten av kongressens 122 stemmeberettigede sa nei. Blant dem altså Erik Røste og de to andre norske delegatene.

I en litt forvirrende saksgang og en opphetet debatt mellom den tidvis fryktinngytende FIS-president Gian-Franco Kasper og forslagsstilleren, hadde de ikke fått med seg hva de egentlig stemte imot. Det kan være til å forstå. Men det som var uforståelig den lørdags formiddagen i Cancun, var at ingen av de norske delegatene ba om ordet for å stoppe den motbydelige mobbingen som FIS-president Gian-Franco Kasper fra dirigentplass drev mot den modige ungarske delegaten.

- Vi burde stemt annerledes. Vi var uforberedt, forslaget kom sammen med en ny valgordning og det ble helt feil, forklarte Røste meg dengang, og lovte å følge opp det med kjønnskvotering:

- Norge skal ta et initiativ sammen med de andre nordiske landene for å få opp denne saken igjen. Vi vil jo ha en forandring, forsikret han.

AKKURAT der løftet har Erik Røste holdt. Den norske delegasjonen til sommerens FIS-kongress i Hellas kommer med tre konkrete forslag på hvordan sporten skal få flere kvinner i ledelsen. Blant annet et krav om fast kvinnerepresentasjon for de landene som har flere enn en delegat på kongressen.

Sånn skal alt bli så mye bedre når det gjelder det med kvinner i ledelsen i internasjonal skisport fra og med kongressen i 2020. Eller kanskje den i 2022?

Men hva med å gjøre noe allerede nå i 2018? Som for eksempel å innrømme at denne lanseringen av enda en mann til FIS-styret gikk alt for fort, og at vi egentlig har en kvinne som kunne ha markert en ny tid allerede nå.

Marit Bjørgen, altså.

MENINGEN var at hun skulle vært på kongressen i Cancun for to år siden for å fortelle forsamlingen om hvorfor Trondheim burde få ski-VM. Heldigvis var hun forhindret fra å komme. På det viset slapp hun å oppleve hvor pinelig internasjonal idrettsledelse kan være i fri herredressur.

Ski-VM i Trondheim er på sakskartet denne kongressen også, og da er Marit på plass. Men hun burde vært der som Norges kandidat til å forandre den sporten hun er så glad i.

Marit Bjørgen har forlengst vist at hun er flink til å få til det med radikal forandring.

Nå er det akkurat den kvalifikasjonen sporten hennes trenger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!