1,6 millioner kroner i renter hver dag

Manchester Uniteds nye hverdag.

(Dagbladet.no): Den amerikanske investoren Malcolm Glazers overtagelse av Manchester United begynner nå å synke inn hos klubbens supportere.

Avisa Independent har gått gjennom skrivet som Glazer oversendte de andre eierne av klubben da han gjorde sitt siste oppkjøp i klubben, og det avisa skriver, bør absolutt bekymre United-supportere.

Glazers innskutte egenkapital i oppkjøpet var på 272 millioner pund - men eksperter spekulerer i om også egenkapitalen er lånt. Neste steg for å få klubben av børsen vil være å kjøpe opp de resterende aksjene. Glazer eier nå 76,2 prosent av klubben og skal låne 275 millioner pund med sikkerhet i aksjene og 265 millioner pund med sikkerhet i klubben for å få full kontroll.

Hvis man ser bort fra egenkapitalen, snakker vi om en gjeld på 540 millioner pund, eller 6400 millioner norske kroner.

Men det stopper slettes ikke der. På toppen av de 540 millionene skal Glazer ta opp 109 millioner pund i lån for å finansiere driften av klubben, spillerkjøp og utvidelse av Old Trafford.

Det betyr at gjelden til Manchester United kan komme opp i 649 millioner pund i løpet av året - og flere av lånene tatt opp til høy rente som må betales ned raskt.

Hvis Glazers egenkapital i oppkjøpet også er lånte penger, kan han bli fristet til å flytte denne gjelden over på klubben, noe han kan gjøre når det er hans private selskap. Da vil Manchester Uniteds totale lånebyrde komme opp i astronomiske 921 millioner pund. Eller 10,8 mrd. norske kroner.

Manchester United hadde et overskudd før skatt på 27,9 millioner pund i fjor.

UPOPULÆRT: Malcolm Glazers oppkjøp av Manchester United er mektig upopulært blant supporterne. Foto: AP
UPOPULÆRT: Malcolm Glazers oppkjøp av Manchester United er mektig upopulært blant supporterne. Foto: AP Vis mer

- Hvis det er en klubb i verden som du kan være sikker på har sikre inntekter, så er det Manchester United, sa John Williams ved universitetet i Leicester til CNN forrige fredag.

Men spørsmålet United-supporterne nå stiller seg, er om klubben vil kunne tåle den enorme gjelda. Den laveste renta som Glazer har opplyst han skal betale for noen av lånene han har tatt opp (649 millioner pund), er 7,55 prosent.

Med lånekostander må da United betale 52 millioner pund med renter i året, eller 611 millioner norske kroner. Og det er før man tar med nedbetaling og er det laveste anslaget.

Kort regnet vil det altså bli 1,6 millioner kroner i renter om dagen.

• Les Magasinets sak om Malcolm Glazer

• United-supporternes organisasjon Shareholders United

FLERE PROBLEMER: Arsenals Jens Lehmann redder Paul Scholes\' straffe i FA-cupfinalen. Det betydde at United endte uten titler denne sesongen - noe som også merkes på økonomien.