SJEFENE: Gro Hammerseng har bare ett år i Larvik, men er en naturlig ledertype. Tonje Larsen er dronningen av Larvik og den ubestridte eneren. Veteranen har vunnet alt i håndballen, hun mangler bare én ting: Champions League-pokalen. Foto: ARNT E. FOLVIK
SJEFENE: Gro Hammerseng har bare ett år i Larvik, men er en naturlig ledertype. Tonje Larsen er dronningen av Larvik og den ubestridte eneren. Veteranen har vunnet alt i håndballen, hun mangler bare én ting: Champions League-pokalen. Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

1628 landskamper gir ikke Larvik historisk gull ...

... det er den andre delen av statistikken som gjør det.

NÅR LARVIK lørdag kveld løper ut på parketten i Pamplona for å møte Itxako i returoppgjøret i Champions League-finalen, leder de med to mål.

Det er ingenting i en slik sammenheng.

Likevel er LHK fortsatt store favoritter, selv om spanjolene forrige helg viste at de har hoggtenner å bite fra med de også.

DET ER MANGE grunner til at Larvik bør ha gode muligheter til å bli det første norske laget som når til topps i Europas gjeveste klubbturnering.

Og det handler ikke om tomålsledelsen, for historisk sett er det lite i en slik finale.

Larvik er rett og slett et bedre lag. Både kollektivt og individuelt.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger håndballtrenere har sagt til meg at dette er en erfaringsidrett. I så fall er følgende betryggende sett med norske øyne:

• Larviks 14 kvinner store kamptropp har til sammen 1628 landskamper. Men det alene er ikke nok. Også spillere fra bakgårdsnasjoner kan spille landskamper i hundretall.

RUTINE DE LUXE: Selv om Cecilie Leganger ikke er blant dem i Larvik med flest landslagsgull, har hun rutine i bøttevis. Og hun er den eneste blant LHK-jentene som har vunnet Champions League tidligere. Det gjør at hun kan redde på denne måten. Foto: ARNT E. FOLVIK
RUTINE DE LUXE: Selv om Cecilie Leganger ikke er blant dem i Larvik med flest landslagsgull, har hun rutine i bøttevis. Og hun er den eneste blant LHK-jentene som har vunnet Champions League tidligere. Det gjør at hun kan redde på denne måten. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Enda viktigere er derfor følgende:

• Jentene har spilt til sammen 50 finaler med Norge og Danmark (Lene Rantala). De har samlet sett 39 internasjonale gullmedaljer med landslagene.

DERFOR VET spillerne hva som kreves når det er 60 minutter som skiller mellom himmel og helvete. For mange er sølv gull verdt. For norske håndballjenter er det sjelden det.

Og med tanke på at Larvik har tidenes mulighet til å vinne Champions League, er faktisk bare gull godt nok lørdag kveld. De har aldri vært bedre - og med all respekt for Itxako, LHK kunne stått overfor en lang tøffere bortekamp.

Flere ganger de siste åra har Larvik blitt kriget i senk i Europa (i cupvinnercupfinalen mot Københacn for to år siden og i Champions League-semifinalen mot Viborg i fjor). Nå må jentene slåss selv også.

Følgende tekstmelding fredag kveld, fra trener Tor Odvar Moen, var i så måte betryggende:

- Vi skal blø for dette.

Artikkelforfatter Stian Haraldsen er redaksjonssjef i Dagbladet.no og tidligere sportsreporter.