Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets OL-barometer

17 dager til OL: Sju utøvere får terningkast seks

OL nærmer seg med stormskritt. Flere utøvere i sine respektive idretter viste sterke sider i helgas konkurranser.

DOBBELT NORSK: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud tok første- og andreplass i super-G lørdag. Foto: AFP PHOTO / APA AND EXPA / Johann GRODER / Austria OUT
DOBBELT NORSK: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud tok første- og andreplass i super-G lørdag. Foto: AFP PHOTO / APA AND EXPA / Johann GRODER / Austria OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 17 dager igjen til OL-ilden tennes i Pyeongchang. Dagbladet har kastet terning på OL-aktuelle utøverne som har gått konkurranser i helga.

Etter helgas pallplasseringer, gir samtlige utøvere oss håp om medalje i OL. Våre norske alpinstjerner, Svindal og Jansrud, skrev historie da de tok norsk dobbelseier i super-G i Kitzbühel.

Svindal på første- og Jansrud på andreplass. Johannes Høsflot Klæbo fortsetter å prestere, og holder seg stabilt i toppen. Sist, men ikke minst, leverte hoppgutta sterkt.

Tande med individuell verdenscupseier, etterfulgt av en overlegen lagseier sammen med Forfang, Johansson og Stjernen.

ALPINT

Henrik Kristoffersen (23)

Endelig ble det førsteplass for Henrik Kristoffersen, ett år siden sist. Før seieren i Kitzbühel søndag, har Marcel Hirscher tatt hele sju verdenscupseirer. Gjentatte ganger har Kristoffersen måtte se seg slått av østerrikeren. Nå var det endelig Kristoffersen sin tur å sette kjepper i hjula på Hirscher. Fem strake seirer i slalåm lå bak Hirscher, som hadde muligheten til å ta rekorden med seks strake seirer. Slik ble det ikke, Kristoffersen kjørte siste løp og gikk i mål 0,97 sekunder foran Hirscher. På tide.

Aksel Lund Svindal (35)

Førsteplass i super G, men nådde ikke helt til topps i utfor. Derfor ikke full pott for veteranen. Fredag leverte Svindal et løp som ingen andre klarte å holde følge med. Lagkompis Jansrud var nærmest, et halvt sekund bak. Dermed tok Svindal endelig vinterens første super G-seier. Lørdag var det utfor, og Kitzbühel-spøkelset gjorde at Svindal ikke denne gangen heller klarte å skaffe seg seieren i den beryktede utfortraseen. Svindal ble beste nordmann på åttendeplass.

Kjetil Jansrud (32)

​Jansrud holdt trinn med lagkompis Svindal i super-G, men måtte til slutt se seg slått av veteranen. Jansrud kjørte best i første del av løypa og lå foran Svindal, men i siste del tok Svindal fram superkreftene og gikk i mål et halvt minutt foran Jansrud. En kjempegod prestasjon av Jansrud, som aldri før har vært på pallen i super G i Kitzbühel. I utfor lørdag ble Jansrud nummer 10.

Ragnhild Mowinckel (25)

Ragnhild Mowinckel var eneste norske deltaker i italienske Cortina d'Ampezzo. Fredag gjorde hun karrierebeste i utfor i verdenscupsammenheng, men endte på sjetteplass, 1,09 sekunder bak Sofia Goggia. Lørdag var det nytt utforrenn, og Mowinckel kopierte den sterke sjetteplassen fra dagen før. Denne gangen 1,40 sekunder bak amerikanske Lindsey Vonn.

FREESTYLE

Tiril Sjåstad Christiansen (22)

SEIER: Fristilkjøreren Tiril Sjåstad Christiansen vant det siste verdenscuprennet i slopestyle før OL.
Foto: Norges Skiforbund/NOR freeski / NTB scanpix
SEIER: Fristilkjøreren Tiril Sjåstad Christiansen vant det siste verdenscuprennet i slopestyle før OL. Foto: Norges Skiforbund/NOR freeski / NTB scanpix Vis mer

Christiansen vant OL-generalprøven i California søndag. Det var det siste verdenscuprennet i slopestyle før OL-uttaket gjøres. Ustabile værforhold gjorde til at rennene måtte utsettes og omberammes flere ganger. Da de endelig lot seg gjennomføre, sikret Christiansen seg finaleplass med 2.-plass i sitt heat med 85 poeng. I første løp i finalen slo hun knockout med 90,6 i første forsøk, litt svakere i andre forsøk med 81,0. Ingen andre klarte å hevde seg mot ungjenta, og dermed ble det norsk verdenscupseier. I verdenscupen sammenlagt er Christiansen nummer to.

​Felix Usterud (23)

Usterud var den eneste av fire nordmenn som tok seg til finalen. Kvalifiseringen ble avviklet seint lørdag på grunn av vanskelige værforhold i Mammoth Mountain. Usterud måtte nøye seg med fjerdeplass. Oslogutten samlet 89,6 poeng i siste forsøk, og var bare 1,8 poeng fra pallplassering. Sammenlagt leder Andi Ragetti fra Sveits verdenscupen foran Øystein Bråten, som ikke var med i helgen. Usterud klatret til 14. plass etter søndagens prestasjon.

HOPP

Daniel André Tande (23) ​

I helga dro hopputøverne til tyske Oberstdorf og skiflygings-VM. Fredag satte han ny bakkerekord med 238,5 meter. Lørdag tok han den individuelle verdenscupseieren og ble med det Norges tredje verdensmester i skiflyging. Søndag tok hoppgutta lagseieren, det fjerde laggullet i historien. Også her leverte Tande sterkt. I første omgang trygget Tande ledelsen med et hopp på 224 meter, omgangens nest lengste hopp. 23-åringen fikk æren av å avslutte andre omgang, og gjorde det ved å hoppe 202,5 meter. På bakken ble han møtt med jubel. Med lagseieren forsvarte Norge tittelen, noe som lover veldig godt for OL.

Andreas Stjernen (29)

​Forrige helg tok Stjernen sin første verdenscupseier i skiflyging. Denne helgen havnet han på sjetteplass. 27-åringen var soleklar favoritt i forkant, men fikk en dårlig start på grunn av de grusomme vindforholdene. Han hoppet 193 meter, men fikk 13,6 poeng i kompensasjon. I andre omgang landet trønderen på 203 meter, og klatret fra tiende- til sjetteplass. Søndag strålte Stjernen og beroliget lagkameratene med superhopp, hele 231 meter i første omgang, før 208 meter i andre omgang.

Johann André Forfang (22)

Forfang hoppet 225, 5 meter i tredje omgang i den individuelle verdenscupen og endte på åttendeplass, og mistet derfor muligheten til å havne lenger opp på resultatlista. 52,7 poeng bak lagkamerat Tande på førsteplass. Søndag bidro Forfang til at Norge sikret lagseieren søndag.

Robert Johansson (27)

​Johansson var fjerdemann som sikret lagseieren i Oberstdorf i helgen. Halvveis i konkurransen ledet laget med 41,5 poeng. Etter andre omgang havnet Norge 46,4 poeng foran sølvvinner Slovakia. Med det forsvarte Norge gullet fra 2016. Johansson hoppet 219,5 som første hopper og gikk inn på annenplass.

LAGSEIER: Daniel Andre Tande, Johann Andre Forfang, Andreas Stjernen og Robert Johansson tok suverent gull under lagkonkurransen i skiflygings-VM i tyske Oberstdorf.
Foto: Karl-Josef Hildenbrand /DPA / NTB scanpix
LAGSEIER: Daniel Andre Tande, Johann Andre Forfang, Andreas Stjernen og Robert Johansson tok suverent gull under lagkonkurransen i skiflygings-VM i tyske Oberstdorf. Foto: Karl-Josef Hildenbrand /DPA / NTB scanpix Vis mer

Maren Lundby (23)

​Maren Lundby er i sitt livs form om dagen. Fredag sikret hun sin fjerde verdenscupseier i Zao i Japan. 41,6 poeng mer enn andreplass. Seieren gjorde at hun tangerte Ole Bremseths rekord med fire strake seiere i 1982. Søndag klinket hun til igjen, og innkasserte sin femte verdenscupseier. 23-åringen tok ledelsen med 125,4 poeng i første omgang. Hoppet var på 97 meter, det lengste i første omgang. I andre omgang hoppet hun 101 meter og vant rennet med 30,2 poeng, drøye ti poeng mindre enn fredagens seier. Totalt har Lundby ti enkeltseiere, og passerte med det Toten-rekorden til Roger Ruud og tangerte rekorden til Anders Jacobsen.

SKISKYTING

Johannes Thingnes Bø (24)

Verdenscupen forflyttet seg fra Tyskland til Anterselva i Italia. Til tross for skiftende vindforhold fredag, utklasset Thingnes Bø Fourcade og tok ny verdenscupseier. Hele 36 sekunder slo nordmannen Fourcade på sprinten. Lørdag leverte han feilfri skyting i jaktstart og tok nok en verdenscupseier. ​Søndag fikk ikke yngstebror det helt til å stemme på fellesstart, og gikk i mål på sjetteplass.

Lars Helge Birkeland (29)

Birkeland imponerte på rennet i Anterselva. Han traff på alle ti skuddene og endte på en sjetteplass, neste beste nordmann. På fellesstart søndag endte Birkeland på 26. plass etter ni strafferunder.

Erlend Bjøntegaard (27)

​Søndag tok Bjøntegaard sin første pallplass i verdenscupen. Martin Fourcade inntok igjen førsteplassen, 5,1 sekunder foran Bjøntegaard på tredjeplass. Mandag bekreftet landslagstrener Egil Kristiansen til NRK at Bjøntegaard får den siste plassen etter prestasjonen i Anterselva søndag.

Tarjei Bø (29)

​Fredag endte Bø på en skuffende 22. plass. Søndag slo han tilbake og tok en sterk andreplass, 2,8 sekunder bak Martin Fourcade.

Tiril Eckhoff (27)

Torsdag overrasket Eckhoff under sprinten i Anterselva. Bærumsjenta skøyt feilfritt både på stående og liggende skyting, og leverte gode tider i sporet. Endelig sikret Eckhoff seg verdenscupseieren, etter mye motgang tidligere i sesongen. Etter torsdagens seier følger trolig Eckhoff med Olsbu, Solemdal og Landmark Tandrevold til OL. Da er det en plass igjen. På jaktstart lørdag endte Eckhoff på fjerdeplass, og på fellesstarten søndag endte Eckhoff på 19. plass.

​LANGRENN​

Johannes Høsflot Klæbo (21) ​​

​Johannes Høsflot Klæbo fortsetter å imponere. Lørdag knuste han konkurrentene i den klassiske sprinten i Planica. Han dro ifra i stigningen før oppløpet. Klæbo er allerede tatt ut til OL-sprinten, og viser nok en gang at han er en sterk gullfavoritt på sprinten i OL. Søndag måtte Klæbo se seg slått av Aleksej Poltoranin på 15 kilometeren.

Emil Iversen (26)

​Iversen tok en råsterk 2. plass i den klassiske sprinten lørdag. Han er en av fire som har vunnet verdenscupen denne sesongen, og en av to som har vunnet verdenscupen i tre sesonger på rad. Søndag ble Iversen nest beste nordmann på fjerdeplass, slått med 54,6 sekunder.

​Eirik Brandsdal (31)

​Eirik Brandsdal leverte en sterk prestasjon i den klassiske sprinten torsdag. Han tok seg til finalen og endte på en sterk femteplass.

Kathrine Harsem (28) ​

Harsem imponerte på søndag. Hun vant først prologen foran verdens beste sprintere og var så suveren i diagonalgang i semifinalen at stjerner som Jessica Diggins og Heidi Weng ble fullstendig parkert. I finalen bare fortsatte hun, og gode sprintere som Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla nesten sleit med å holde følge. Likevel var Nilsson hakket sterkere på oppløpet, og Harsem endte på 2. plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!