STORE UTSKIFTNINGER: Vålerenga og Storhamar gjør opp om en av plassene i NM-finalen i ishockey. I begge klubbene ligger det også an til store utskiftninger i troppen neste sesong. Mads Hansen (foran) er en av få spillere som har kontrakt for neste sesong, mens VIF-spillerne Tobias Lindstrøm (med gullhjelm) og Alexander Bonsaksen (t.h.) har kontrakter som utløper etter årets sesong. VIF-målvakt Steffen Søberg (bakerst) er bundet til Oslo-kubben også neste sesong. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
STORE UTSKIFTNINGER: Vålerenga og Storhamar gjør opp om en av plassene i NM-finalen i ishockey. I begge klubbene ligger det også an til store utskiftninger i troppen neste sesong. Mads Hansen (foran) er en av få spillere som har kontrakt for neste sesong, mens VIF-spillerne Tobias Lindstrøm (med gullhjelm) og Alexander Bonsaksen (t.h.) har kontrakter som utløper etter årets sesong. VIF-målvakt Steffen Søberg (bakerst) er bundet til Oslo-kubben også neste sesong. Foto: Geir Olsen / NTB ScanpixVis mer

175 hockeyspillere står uten kontrakt for neste sesong

Tønsberg Vikings har ingen utespillere...

(Dagbladet): Den norske hockeysesongen er ikke over ennå, med fire lag som kjemper om de to finaleplassene hvor det skal gjøres opp om kongepokalen.

Helt sikkert er det likevel at samtlige klubber ikke kan ligge på latsiden når det gjelder spillerlogistikken i klubben for neste sesong. I så godt som samtlige klubber er lista over spillere som går ut av kontrakt etter denne sesongen lang.

Dagbladet har tatt runden med alle klubbene, og kan avdekke at hele 175 spillere i norsk eliteserie står uten kontrakt for neste seongen.

Fordelt på ti klubber snakker vi altså om drøye 17 spillere i avgang per klubb - i snitt.

- Det er et veldig høyt tall, men jeg er ikke sjokkert, sier avtroppende generalsekretær Jon Haukeland i Norges Ishockeyforbund til Dagbladet.

Han tippet faktisk på 150, da Dagbladet ba han gjette på korrekt svar før vi opplyste om det.

- Mange klubber har et kortsiktig perspektiv på lagbyggingen sin. Det kan selvsagt ha med økonomi å gjøre, at man ikke ønsker å forplikte seg dyrt for flere sesonger, men samtidig synes jeg det er pussig at ikke flere har vært opptatt av å bygge lag over en lengre periode, sier generalsekretæren.

28 i Tønsberg
Størst utskiftninger ligger det an til i Tønsberg Vikings, som i likhet med eliteseriekollega Stjernen berget ny kontrakt, etter kvalikspillet mot 1. divisjonsklubbene Manglerud Star og Kongsvinger.

I vestfoldklubben går 28 spillere ut av kontrakt nå, og årets andremålvakt, Kenneth Helgesson (21), er den eneste som per i dag har avtale med Tønsberg Vikings.

I øyeblikket har altså en av eliteserieklubbene i ishockey ingen utespillere for neste sesong.

Klubben har vært gjennom en tøff periode i det siste, ikke minst med avsløringen om at de har spilt med fire utlendinger som ikke har arbeidstillatelse.

- Stor jobb
En meget anstrengt økonomi, som førte til at de måtte kvitte seg med tre latviere og to amerikanske spillere rundt juletider, kombinert med usikkerheten rundt hvilken divisjon de skulle spille i neste sesong, har ført til at alt av kontraktsforhandlinger har vært lagt på is.

- Vi har en stor jobb foran oss, ingen tvil om det, sier assistenttrener Patrick Gandolfi Hellman til Dagbladet.

Han sa selv opp som daglig leder ved juletider, for at klubben skulle spare lønnsutgiftene hans. I stedet trådte han inn i rollen som assistenttrener og «altmuligmann».

- Slik det er...
- Du blir ikke stresset av at dere i øyeblikket ikke har noen utespillere på kontrakt for neste sesong?

- Nei. Det er ofte slik det er i norsk ishockey på denne tiden av året. Ofte vil spillerne selv bare ha ettårskontrakt, og også klubbene, for å sikre seg litt. Vi håper å resignere med flere av de som har spilt hos oss i år, slik at det ikke blir et helt nytt lag neste sesong, sier Patrick Gandolfi Hellman til Dagbladet.

Men de er ikke alene om et voldsomt gjennomtrekk:

I Stjernen er det 25 spillere uten kontrakt for neste sesong, i Rosenborg 24, hos NM-semifinalist Storhamar 19 og i storsatsende Lørenskog er det 18 spillere som ikke har avtale for fortsettelsen.

Glad for «handlelisten»
Adminstrerede direktør Svein-Erik Edvartsen i Lørenskog bekrefter at de er i gang med en real vårrengjøring i klubben for å ruste seg ytterligere etter en - for dem - svak sesong med exit i NM-kvartfinalene.

- Lørenskog setter pris på at Dagbladet har satt opp handlelisten i norsk norsk ishockey, slik at sportssjef Atle Olsen slipper å gjøre det selv, sier Svein-Erik Edvartsen til Dagbladet.

Han håper at flere av de som går ut av kontrakt med romeriksklubben fortsetter, men er samtidig åpen på at de vil være offensive i jakten på fortserkninger.

- Atle Olsen er godt i gang med forhandlinger med de spillerne som det er ønskelig at spiller i Lørenskog også kommende sesong. Vi har vært åpne på at Lørenskog har stor handlefrihet, fordi det er mange kontrakter som automatisk utløper etter denne sesongen, sier Edvartsen.

- Hånd til munn I Rosenborg er situasjonen alvorlig. Markedssjef Per Jørgensen har sagt opp alle leieavtalene på leiligheter og biler som klubben har betalt.

- Nå som sesongen er over har vi heller ikke inntekter. Derfor har vi folk bare på kontrakt åtte måneder i året. I sommermånedene april, mai, juni og juli er det ingen som får lønn. Heller ikke de som er på kontrakt, og grunnen er enkel: Det er ganske enkelt ikke penger til det, sier Per Jørgensen til Dagbladet.

Han tegner et bilde av norsk ishockey generelt som en «hånd til munn»-tilværelse.

- «Alt» er feil i norsk ishockey. Normalt burde klubbene kunne tilbudt spillerne kontrakter på to-tre år, men vilkårene for å drive godt eksisterer ikke. For neste år vi også avhengig av at spillerne står for leiligheter og biler selv. Vi har ikke råd til, det sier Per Jørgensen.

- Ingen kjøpefest
NM-semifinalist Storhamar ble i januar i år trukket 15 poeng på grunn av en svært anstrengt økonomi.

Bare et fåtall av spillerne har avtale for neste sesong. Hele 19 spillere har kontrakt som utløper etter finalespillet.

- Vi håper selvsagt at flere av de som ikke har avtale blir med oss neste sesong også, men her blir det ingen kjøpefest. Det er det ganske enkelt ikke penger til, sier oppmann Thore Saxrud, en av klubbens trofaste ildsjeler.