175 toppspillere mister forsikring

1. juli mister 175 norske toppspillere i fotball og ishockey risikoforsikringen sin mot alvorlige skader og karriereavbrudd. NISO skylder på klubbene.

Leder for NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon), Morgan Andersen, mener klubbene har skylda på grunn av sommel og manglende premieinnbetalinger.

- Klubbene har vist manglende vilje. Derfor har forsikringsselskapet vårt sagt opp avtalen. De gidder ikke være med lenger fordi de ser på klubbene som useriøse, sier Andersen til Dagbladet.

Den gjeldende avtalen med Sparebank 1 utgår 1. juli. Ifølge Andersen er 175 spillere forsikret her.

- Klart flest fra fotball, sier Andersen, som er sterkt kritisk til klubbenes holdning til spillernes sikkerhet mot karriereødeleggende skader.

- De viser manglende interesse, sier Andersen.

Trakk seg

I løpet av april starter NISO forhandlinger med NHO om ny tariffavtale. Andersen hevder at fotballklubbene har brutt tariffavtalen som ble inngått for to år siden på grunn av likgyldigheten til spillernes forsikring. Ifølge protokollen fra den gang var det enighet om å nedsette et utvalg som skulle utarbeide nye og bedre forsikringstilbud for spillerne. Deretter skulle ulike selskap innbys til å komme med anbud.

- Vi (NISO, red.anm.) har gjort vår del av arbeidet, men klubbene har gitt f... i ordninga. Det utenlandske selskapet som til slutt fikk anbudet så hvor lite seriøse klubbene var, og fant ut at de ikke gadd å være med på dette, sier Andersen.

Svindyrt

Som følge av dette gikk Andersen tilbake til Sparebank 1, som tapte den første anbudsrunden på pris.

- Vi gikk tilbake til dem for å prøve å redde en ordning, men de ville ikke være med fordi de ikke stolte på klubbene, sier Andersen.

Det hjelper heller ikke på tilliten at ishockeyklubbene slurver med innbetalingene.

- Ti klubber har avtale om å betale 2200 kroner per spiller i eliteserien. Ingen har oppfylt dette, sier Andersen.

NISO-lederen har nå så godt som gitt opp å skaffe en sentral forsikringsordning for spillerne. Til nå har avtalen gått ut på at klubb og spiller betalt halvparten av premien hver. Slik det ser ut i dag, må spilleren sjøl betale alt. Det blir svindyrt.

Økt premie

- Etter 11. september har forsikringsselskapene økt premiene på risikoforsikringer med 300- 500 prosent. For en middels spiller i Tippeligaen vil det koste 30000- 50000 kroner i året å forsikre seg. Få har råd til det, sier Andersen.

  • NISO-lederen mener at eneste gangbare løsning nå er at NISO-medlemmene sjøl bygger opp et forsikringsfond.
MISFORNØYD: Morgan Andersen, daglig leder i NISO, mener klubbene somler.