HISTORISK:
Fedrico Pellegrino har spurtslått Petter Northug og de norske sprintene før i år. Gjør han det samme i Drammen, kan han bli historisk. I så fall blir han den første til å oppfylle tyskernes ønske på 90-tallet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HISTORISK: Fedrico Pellegrino har spurtslått Petter Northug og de norske sprintene før i år. Gjør han det samme i Drammen, kan han bli historisk. I så fall blir han den første til å oppfylle tyskernes ønske på 90-tallet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

18 år har gått. Først nå kan tyskerne få ønsket sitt oppfylt

Federico Pellegrino kan gjøre noe kun nordmenn og svensker tidligere har klart.

(Dagbladet): Italienske Federico Pellegrino kan i dag bli historisk med en god sprint i Drammen.

I så fall må han passere Finn-Hågen Krogh i sammendraget i sprintverdenscupen, samtidig som han holder Eirik Brandsdal bak seg. Krogh leder sprintcupen med 399 poeng, men avstanden ned til Pellegrino (366) og Brandsdal (342) er ikke stor.

Om italieneren skulle trekke det lengste strået, vil han skrive seg inn i historiebøkene som tidenes første vinner av sprintverdenscupen som ikke er fra enten Norge eller Sverige.

Sprintøvelsen i langrenn ble opprinnelig innført for å demme opp for den skandinaviske dominansen. I stedet har den altså fått stikk motsatt effekt.

- Tyskerne og andre nasjoner fra Mellom-Europa var veldig for å innføre sprint i langrenn og trodde det var deres sjanse til å bryte den skandinaviske dominansen, forteller FIS-leder Vegard Ulvang til Dagbladet.

-  Tyskerne ville helst ha sprinten så kort som mulig, mens vi andre ville ha den litt lenger. Da ble det et kompromiss. Hvis tyskerne hadde fått det som de ville, tror jeg den norsk-svenske dominansen hadde vært enda større, fortsetter langrennslegenden.

Norsk-svensk Dominansen er uansett stor nok som den er.

Siden første sesong med sprintverdenscup i 1996/97, har norske utøvere vunnet cupen sammenlagt elleve ganger og svenskene de resterende sju. Ingen andre nasjoner har fostret frem sammenlagtvinnere av sprintcupen.

- Norge og Sverige, og for så vidt Russland, har så mye større bredde og ressurser enn de øvrige. Vi har mange flere å ta av. Dermed har man kunnet danne egne sprintlandslag og rendyrket denne satsingen, sier Ulvang.

Faktisk vant spurtsvake Bjørn Dæhlie både den første og tredje utgaven av sprintverdenscupen, i 1996/97 og 1998/99.

Også Thomas Alsgaard, Morten Brørs, Jan Jacob Verdenius, Trond Iversen, Tor Arne Hetland, Jens Arne Svartedal og Ola Vigen Hattestad har gått helt til topps i sprintsammendraget.

- Gledelig for langrennssporten Hattestad er den eneste nordmannen som har vunnet sprintcupen tre ganger. Det samme har Emil Jönsson klart.

KAN VINNE: Finn-Hågen Krogh kan vinne sprintverdenscupen sammenlagt og ødelegge for Pellegrino.
Foto: Martti Kainulainen / Lehtikuva / NTB scanpix
KAN VINNE: Finn-Hågen Krogh kan vinne sprintverdenscupen sammenlagt og ødelegge for Pellegrino. Foto: Martti Kainulainen / Lehtikuva / NTB scanpix Vis mer

Nå kan altså tyskerne endelig få ønsket sitt oppfylt om en sammenlagtvinner av sprintverdenscupen som ikke er fra Skandinavia.

- Dominansen blant de norske og svenske sprinterne var større for noen år siden. Nå er det flere nasjoner med, og det er gledelig for langrennssporten at en italiener kan gå helt til topps i sprintverdenscupen sammenlagt, mener Ulvang.

Paradoksalt nok har tendensen i distansecupen vært stikk motsatt. I samme tidsperiode har kun tre nordmenn og tre svensker blitt sammenlagtvinnere av distansecupen.

De tre er Thomas Alsgaard (1997/98), Petter Northug (2009/10) og Martin Johnsrud Sundby (2013/14).

- Det er en interessant tendens. Det er kanskje fordi Norge og Sverige har spesialisert seg mot sprint i større grad, noe som har åpnet opp distanserennene enda litt mer. I tillegg har de andre nasjonene naturligvis jobbet bra, konkluderer FIS-leder Ulvang.

På damesiden er det litt annerledes. Der kommer enten Marit Bjørgen eller Ingvild Flugstad Østberg til å bli første skandinav til å vinne sprintverdenscupen sammenlagt siden 2005/06.

Bjørgen vant for øvrig sprintcupen fire ganger på rad før dette, mens Bente Skari vant de seks årene før der igjen.

KAN VINNE: Eirik Brandsdal kan vinne sprintverdenscupen sammenlagt og ødelegge for Pellegrino. Foto: EPA/PEKKA SIPOLA FINLAND OUT
KAN VINNE: Eirik Brandsdal kan vinne sprintverdenscupen sammenlagt og ødelegge for Pellegrino. Foto: EPA/PEKKA SIPOLA FINLAND OUT Vis mer