FENOMEN: Etiopiske Selemon Barega var ikke langt unna verdensrekorden på 5000 meter i Brussel. Foto: NTB Scanpix
FENOMEN: Etiopiske Selemon Barega var ikke langt unna verdensrekorden på 5000 meter i Brussel. Foto: NTB ScanpixVis mer

Selemon Barega:

18-åring med sensasjonell 5000 meter

Rett bak verdensrekorden.

I U20-VM ble etiopiske Selemon Barega slått av Jakob Ingebrigtsen på 5000 meter. Fredag var han ikke langt unna verdensrekorden på distansen i Brussel.

5000-meteren under Diamond League-finalen i den belgiske hovedstaden ble av det helt eventyrlige slaget. Det gikk fort fra start, og med unntak av et par runder midtveis ble farten knapt slakket på.

De etiopiske løperne dominerte etter hvert stort i teten, og på sisterunden la 18-åringen Selemon Barega landsmennene Sagos Gebrhiwet og Yomif Kejelcha bak seg i kampen om seieren.

Stortalentet spurtet storstilt og ble klokket inn til den smått sensasjonelle tiden 12.43,02. Det var årsbeste i verden med formidable 18 sekunder og den fjerde raskeste tiden i verden på distansen noen gang.

Barega satte i tillegg personlig rekord med 12 sekunder. Tiden var også U20-verdensrekord.

Slått av Ingebrigtsen

Verdensrekorden på 5000 meter tilhører den etiopiske legenden Kenenisa Bekele og lyder på 12.37,35. Den ble satt så langt tilbake som i 2004.

Foruten verdensrekordholderen er en annen etiopisk legende, Haile Gebreselassie, og kenyanske Daniel Komen de eneste som har løpt fortere enn 18 år gamle Barega gjorde i Brussel fredag.

Hadde tenåringen fått hjelp av harene til å holde farten oppe på de rundene der tempoet falt noe underveis i løpet, kunne han trolig vært nær den 14 år gamle verdensrekorden til Bekele.

Midt i juli ble for øvrig Barega henvist til fjerdeplassen på 5000-meteren under U20-VM i Finland av Jakob Ingebrigtsen.

Etiopisk dominans

Sagos Gebrhiwet tok annenplassen i Brussel på uhyre sterke 12.45,82. Kejelcha ble nummer tre på tiden 12.46,79.

Ikke mindre enn åtte løp 5000-meteren i Brussel på under 13 blank. Det ble satt personlige rekorder på løpende bånd.

I forkant av Diamond League-finalen hadde ingen løpt under 13 minutter på 5000 meter denne sesongen.

Fem etiopiere plasserte seg øverst på resultatlista.