DEN LILLE GIGANTEN: Emre Mor (t.h) la tsjekker etter tsjekker bak seg i kveldens oppgjør. Nå lukter det åttendedelsfinale av dansktyrkeren og hans lagkamerater. Foto: Denis Charlet / AFP / NTB Scanpix
DEN LILLE GIGANTEN: Emre Mor (t.h) la tsjekker etter tsjekker bak seg i kveldens oppgjør. Nå lukter det åttendedelsfinale av dansktyrkeren og hans lagkamerater. Foto: Denis Charlet / AFP / NTB ScanpixVis mer

18-åringen er Hareides store ergrelse. I kveld herjet han da Tyrkia eksploderte

Emre Mor (18) imponerte i ilddåpen.

Tyrkia-Tsjekkia 2-0:

(Dagbladet:) 2-0-seieren til Tyrkia ble en vanvittig oppreisning for den fotballgærne nasjonen lengst øst i Europa. Resultatet gjør at de klatret forbi Tsjekkia på gruppetabellen, og de sørget også for at Albania er i trøbbel med tanke på avansement fra lista over treere.

Tyrkia er nå nummer tre på den lista, og kan altså tåle å falle én plass. I morgen kveld får vi den endelige lista over gruppetreerne, når de siste puljekampene spilles.

For å få avklaringen på om Emre Mor (18) blir en fantastisk fotballspiller eller ikke, må vi vente noe lenger.

Men det han viste i Lens var en klar indikasjon på hva hans nye klubb Borussia Dortmund, Tyrkia og fotballverden for øvrig har i vente.

Raske bein

For 1,68 meter høye Mor var et konstant uromoment. Det var han som gjenvant ballen og forserte nedover høyresida, før han så presist fant Burak Yilmaz inne i feltet. Yilmaz scoret sikkert, og Tyrkia hadde fått ferten av seieren de trengte for å ha noe håp om avansement.

Mor fortsatte kjøret, og skapte gang på gang trøbbel for Tsjekkias venstreside med sine raske bein, friske involveringer og uforutsigbare retningsforandringer. Dette var 18-åringens første kamp fra start for Tyrkia, og det blir neppe den siste.

Hareide: - Ergerlig

Det var imidlertid ikke gitt at han skulle bli tyrkisk landslagsspiller. Epoken som ungdomslandslagsspiller har han tilbrakt i det landet han er født og oppvokst: Danmark.

Men i vår fikk han A-landslagsdebuten for Tyrkia.

- Det er ergerlig at vi mister en sånn type spiller, for Danmark er et lite land. Vi har behov for at alle de spillerne som er dyktige nok, er tilgjengelige for landslaget, sa den danske landslagssjefen Åge Hareide til nyhetsbyrået Ritzau da Mor fikk sin Tyrkia-premiere i slutten av mai.

Han la samtidig til:

- Vi kan ikke gjøre så mye med det. Dette handler i stor grad om spillerens egne følelser, og hva han ønsker. Det skal ikke vi blande oss opp i, sa Hareide.

DAGBLADETS DOM:

Emre Mor, Tyrkia
18-åringen sto både for gjenvinningen og det herlige forarbeidet da Tyrkia tok ledelsen 1-0. Rask, frisk og uredd i sitt øvrige arbeid også. Tsjekkia fikk aldri kontroll på den sprudlende kantspilleren.

Ismail Köybasi, Tyrkia
Herlig venstreback som sto for en av kampens deiligste øyeblikk da han med tre kontrollerte berøringer på noen hundredeler rundlurte Dockal. Ble avvinket feilaktig da han plutselig var alene med keeper.

Tomas Necid, Tsjekkia
I kveld så Bursaspor-spissen ut som om han var hentet rett fra norsk 4. divisjon. Både i tempo, bevegelighet, skuddkraft og selvtillit.

Nord-Irland klare

Mor rakk å se Tyrkia øke til 2-0 fra den utskjelte Ozan Tufan - mannen som heller rettet på sveisen enn å gå helhjertet inn i et blokkeringsforsøk mot Kroatia i åpningshelga av EM. Deretter ble den lille, store kantspilleren byttet ut til taktfaste ovasjoner fra heltente tyrkiske supportere.

2-0 ble også sluttresultatet, og fansen fortsatte derfor feiringen av Mor og hans lagkamerater inn i den franske natta.

Tyrkia vil avansere til åttedelsfinalene dersom Irland ikke slår Belgia og Sverige ikke slår Italia i morgen - mens Nord-Irland nå er klare for sluttspillet, som den tredje av de britiske innslagene.