18-åringen tok et modig valg. Nå er navnet hans på alles lepper

Jadon Sancho (18) blir sett på som et av de mest lovende talentene fra England. Han skinner i Bundesliga etter overgangen fra Manchester City.

IMPONERER: Borussia Dortmunds Jadon Sancho. Foto: INA FASSBENDER / AFP / NTB Scanpix
IMPONERER: Borussia Dortmunds Jadon Sancho. Foto: INA FASSBENDER / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da den engelske landslagssjefen Gareth Southgate nylig tok ut troppen som skal spille de to kommende UEFA Nations League-kampene mot Kroatia og Spania, var det en 18-åring blant de 18 navnene.

Jadon Sancho har virkelig blomstret i tyske Bundesliga etter overgangen fra Manchester City til Borussia Dortmund august 2017. Nå blir han den første spilleren født i år 2000 til å være med i den engelske troppen.

- Jeg trente da jeg først fikk vite om uttaket og da ringte jeg mine foreldre med det samme. De var selvfølgelig glade på mine vegne og jeg kunne ikke slutte å smile den dagen, sa Sancho til Sky Sports på sin første pressekonferanse.

- Jeg var overrasket for å være ærlig, for jeg er så ung. Jeg har mye å lære, jeg er bare takknemlig for at han ser utviklingen jeg har hatt i Bundesliga, sier unggutten videre.

Alle i den engelske pressen ville ha en bit av Englands nye stortalent. Og hvor kom han plutselig fra?

TATT UT PÅ LANDSLAGET: Jadon Sancho. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix
TATT UT PÅ LANDSLAGET: Jadon Sancho. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix Vis mer

Latterligjorde folk

Sancho er født i London og spilte åtte sesonger i Watford på ungdomsnivå. Sayce Holmes-Lewis, som jobbet lenge med Sancho, så sjuåringen Sancho da han besøkte en venn som var trener på Watfords akademi.

- Første gang jeg så ham var på den første ungdomstreningen. Ahmet Akdaj (en annen trener journ.anm.) hypet ham opp. Da jeg så Jadon og Reiss (Reiss Nelson, Arsenal-talent journ.anm.) tenkte jeg: «Disse gutta er gale». Jadon latterliggjorde folk. Tunnelene, teknikken. Noe av det var utrolig. Og det var andre akademispillere han gjorde dette mot, sier Holmes-Lewis til Daily Mirror.

Noen år seinere hadde Sancho og Nelson tatt det et steg lenger.

- Vi sto der og tenkte: «Herregud, disse guttene er utrolige». De var ti år gamle, sier Holmes-Lewis, som mener Sancho «gjør ting som ingen andre gjør. Driter dem ut».

Kranglet om spilletid

Det var flere som ble imponert. I 2015 dro Sancho videre til Manchester City som 14-åring for rundt 700 000 kroner. Sancho imponerte på City-akademiet og klubbens styreformann Khaldoon Al Mubarak mente han ville bli en del av A-laget mai 2017.

- Du ser på Sancho, du ser på Phil Foden, du ser på Brahim Diaz, bare for å nevne noen. Dette er spillere som er ekstremt talentfulle. Dette er spillere som har en veldig god sjanse til å komme med på A-laget, sa Al Mubarak.

Juli 2017 ble imidlertid Sancho utelatt fra Manchester Citys oppkjøring. Årsaken skal ha vært krangling over en ny spillerkontrakt. Det ble hevdet at Sancho ville ha forsikringer om spilletid i sin nye kontrakt. Han skal ha takket nei til rundt 350 000 kroner i uka.

- Det er to sider av alle avgjørelser og hvis den ene parten ikke ønsker det, så er det slik. Vi kom til enighet med Sancho, vi tok hverandre i hånda, så vi tilbød ham mye penger, har City-manager Pep Guardiola uttalt.

- Til og med etter det da de sa «nei», møtte vi faren og managerne, og ham, men hvis spilleren sier «nei, nei, nei, nei, nei», hva kan vi gjøre? sa spanjolen videre.

Det endte med at Sancho ikke møtte opp på City-trening i to-tre uker da feiden var som størst.

Samtidig ble det rapportert at Sancho forsøkte å tvinge gjennom en overgang, fordi det ville bli vanskelig å slå igjennom i City med så mange etablerte stjerner i klubben.

Draktnummer 7

Storklubbene skal ha stått i kø for underskriften hans, og ifølge noen rapporter skal han ha takket nei til Manchester United, Arsenal og Tottenham - for å nevne noen - mens andre melder at City nektet å selge 18-åringen til en ligarival.

Det endte uansett med at Sancho ble Borussia Dortmund-spiller august 2017 - for rundt 90 millioner kroner. Et modig valg. Mange stilte spørsmål ved om det var smart å forlate det trygge redet til en manager som Pep Guardiola og heller dra ut i Europa.

I Tyskland ble han kastet rett inn på A-laget, hvor han fikk draktnummer 7 som hadde vært ledig siden Ousmane Dembélé dro til Barcelona.

- Jeg ville tatt alle numre, men å få nummer 7 hjalp mye på selvtilliten. Det preger meg ikke. Det handler om å komme hit og vise meg fram. Det er derfor jeg er her, sier Sancho til BBC.

Han innrømmer at det var vanskelig å forlate det trygge livet han hadde i Manchester.

- Det å forlate min mor og min søster var det vanskeligste. Jeg savner dem mye. Men jeg ønsket å gjøre det som var best for meg. Det var veldig tøft. Men hvis du virkelig tror på deg selv, må du gjøre det som er best for deg, sier han til engelske Independent.

Og det er ikke bare Sancho som mener han har store kvaliteter. Dortmunds sportsdirektør uttalte blant annet at Sancho er «et av de største talentene i europeisk fotball». Det var tydelig at den tyske klubben hadde tro på ham.

Og de ble ikke skuffet.

SLO ALDIR GJENNOM I CITY: Jadon Sancho ønsket mer spilletid. Foto: NTB Scanpix
SLO ALDIR GJENNOM I CITY: Jadon Sancho ønsket mer spilletid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gjennombrudd

Snaut to måneder seinere kom debuten mot Eintracht Frankfurt, som gjorde at han ble den første engelskmannen til å spille for Borussia Dortmund i Bundesliga.

Han fikk totalt 12 kamper i Bundesliga og scoret ett mål forrige sesong. Da kjempet han om spilletid med spillere som Mario Götze, Christian Pulisic, Andre Schürrle, Shinji Kagawa, Andrej Yarmolenko og Marco Reus.

Gjennombruddet kom da Dortmund ansatte Peter Stöger som manager etter at Peter Bosz fikk sparken. Stöger, som gikk av som manager mai i år, bestemte seg for å bruke Sancho tidlig, til tross for at han manglet spilletid under Bosz.

Denne sesongen har 18-åringen imponert stort på vingen, i hovedsak som innbytter, og står bokført med én scoring og seks assist på fem kamper i den tyske ligaen. Totalt står han med ni assist på ti kamper i alle turneringer.

Ingen spillere i de fem største ligaene i Europa har flere assist. Og han har bare startet èn kamp. Sancho har farten og teknikken som sitt store våpen. Han kan spille som en «nummer 10», på vingen(e) eller som en offensiv midtbanespiller sentralt i banen.

- Akselerasjonen hans er brutal, han kan gjøre mye skade med sine raske vendinger, har lagkamerat Maximillian Philipp uttalt om Sancho, som likevel kan være litt for leken til tider, for han prøver stadig å slå en god gammeldags tunnel på motstanderen slik som han hadde for vane å gjøre som ungdomspiller.

Dortmund var raske med å signere ny kontrakt med Sancho, som binder ham til klubben fram til 2022. For han har ikke blitt mindre ettertraktet blant storklubbene i England. Arsenal, Chelsea, Manchester United, Tottenham og Liverpool skal alle være interessert i å hente ham tilbake til balløya.

Fredag kan han endelig presentere seg for det engelske publikum, når Three Lions besøker Kroatia i Nations League.

Kilder: Sky Sports, Manchester Evening News, Independent, BBC, Daily Mirror.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer