Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

18 hull fra golf-himmelen

Etter 90 hull har Henrik Bjørnstad bevist (26) at han har golfen som skal til på PGA Touren. Resten handler om det han har mellom øra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ORLANDO (Dagbladet): -  Jeg er ikke redd for det - hodet er bra nok, sier Henrik Bjørnstad til Dagbladet. -  Det presset som er utpå der det legger jeg på meg selv. Og jeg vet jeg er god nok - jeg vet at jeg har alle de slagene som skal til i bagen.

-  Derfor er utgangspunktet mitt å spille offensiv golf den siste runden også.

Det er ikke så mange tilskuere på kvalifiseringen til verdens beste og mest prestisjetunge golf-tour. Det er bare press. Og press betyr alvor - det handler tross alt om det neste årets inntjeningsmuligheter og sponsorkontrakter for de 159 spillerne som fortsatt henger med.

Der bare 30 av dem kommer til den himmelen der Tiger Woods er gud.

-  Jeg dør ikke hvis jeg spiller dårlig og ikke klarer det, sier Henrik Bjørnstad. -  Hvis så skjer tar jeg bare det neste året på Nationwide Touren (hakket under PGA) og prøver å kvalifisere meg gjennom godt spill der. For det er her jeg vil bo - det er her jeg vil spille golf.

-  Jeg vet at USA er landet for meg.

Topp 30 betyr alt

Men det å ikke klare en plass blant de 30 beste er ikke noe tema disse siste timene før den sjette og avgjørende runden på Orange County National Golf Center utenfor Orlando, Florida. Etter en godkjent runde i går, der kjempingen var det som holdt scoren under par, vet nemlig Henrik Bjørnstad at han har enda mer inne. Og derfor vil han ikke spille på det sikre i dag sjøl om det egentig ikke betyr så mye om du vinner, blir nummer sju, 13, 21 eller 30.

Foto: Arnt E. Folvik
Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Bare du ikke blir nummer 31.

-  Det spiller en liten rolle, sier Henrik offensivt. -  Det er selvfølgelig bedre å vinne enn å bli nummer 30. Og derfor ser jeg heller oppover enn nedover på resultatlista.

-  Jeg er trygg på meg selv og vet at jeg kan score mye bedre enn den 70-runden jeg spilte i dag.

Den store forandringen

69-69-71-68-70 (13 under par) - der har du Henrik Bjørnstads fem kvalifiseringsrunder så langt. I kveld norsk tid er han tilbake på Panther Lake, banen der han skjøt den gode 68-runden på lørdag. Og det er ikke den gamle talentfulle, frustrerte og sinte Henrik Bjørnstad - han som ble snekker fordi framgangen som proff ikke kom så fort som han hadde ønsket - som gir seg i kast med de første 18 hullene av resten av sitt potensielt lysende golfliv rundt lunsjtider her i Florida i dag.

Det er den nye og sindige Henrik Børnstad - en 26-åring som nå er i stand til å spille en hel golf runde med stort sett ett ansiktsuttrykk - som skal bli den første nordmannen på PGA Touren.

-  Jeg har forandret meg veldig, sier Henrik Bjørnstad til Dagbladet. -  Jeg har fått et helt annet syn på golfen, jeg er blitt mer seriøs og jeg har det bra hver eneste dag. I motsetning til tidligere da et dårlig slag og en dårlig golfrunde kunne få meg til å mene at jeg hadde det helt jævlig.

-  Jeg måtte vekk fra det for å forstå hvor godt dette livet egentlig er.

Og derfor er han ikke redd for at det kan komme en uventet nedtur i dag. Gjør det det - vel, så er det sikkert en mening med det også. For amerikaner skal han bli - uansett PGA Tour eller ikke på første forsøk - og husjakten i strøket der Suzann Pettersen bor er allerede i gang.

Så - hvor lavt må han score for å klare det?

Nekter å safe

Proffer jeg snakket med i går kveld sier avslutningsdagen på PGA-kvalifseringen sjelden byr på veldig lave runder. Nervene er i høyspenn, de som er i penga holder gjerne litt tilbake framfor å skyte etter alle de flaggstengene de ser, og sånn sett er det i utgangspunktet en konsolideringens slag. Og fordi Henrik Bjørnstad sammen med fem andre deler 10. plassen 13 under par er det fristende å nevne 71 slag (en under par) som en sterk inngangsbillett til det forgjettede golfland 2006.

Et forslag Henrik Bjørnstad bare fnyser av.

-  Jeg kommer ikke til å tenke på hva jeg gå på. Det eneste jeg kan gjøre er å slå de slagene jeg føler jeg må slå. For jeg er nødt til å spille mitt eget spill - jeg kan ikke tenke på et tall.

Og:

-  Mitt eget spill er godt nok til å klare dette, sier Henrik Bjørnstad til Dagbladet.

OFFENSIV: Henrik Bjørnstad er en runde golf fra å oppleve det store eventyret - en plass på PGA-touren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!