18 Tour- ryttere fra 1998 testet positivt på EPO

Eric Zabel, Jan Ullrich og Marco Pantani blant navnene.

 SNUDDE:  I dag la det franske senatet fram sin rapport om doping under Tour de France i 1998 og 1999, og det var ventet at det skulle presenteres en liste med navn over EPO-brukerne. Men senatet har snudd, og vil ikke kommentere hvilke ryttere som dopet seg. Likevel kom lekkasjene. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET / NTB Scanpix
SNUDDE: I dag la det franske senatet fram sin rapport om doping under Tour de France i 1998 og 1999, og det var ventet at det skulle presenteres en liste med navn over EPO-brukerne. Men senatet har snudd, og vil ikke kommentere hvilke ryttere som dopet seg. Likevel kom lekkasjene. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Under årets Tour de France ønsket det franske senatet å legge fram en rapport om dopingbruk under Tour de France i 1998 og 1999.

Offentliggjøringen ble utsatt til den 100. utgaven av rittet var over på søndag, og ble først lagt fram i dag.

Det var på forhånd ventet at rapporten skulle inneholde en liste med navn over de dopede rytterne. Men da raporten ble lagt fram i formiddag, hadde senatetet ombestemt seg.

Men da rapporten var lagt fram, ble lista likevel lekket.

Den franske kommisjonen har jobbet med prøvene siden 2004, og har hentet vitneutsagn fra 84 personer tilknyttet sykkelmiljøet, skriver NRK.

Lekkasjer Den franske avisen Le Monde kunne allerede i går kveld fortelle at etter deres opplysninger, brukte hele pallen i 1998 EPO.

Pallen besto av Marco Pantani, Jan Ullrich og Bobby Julich. I følge den franske avisen ble det også funnet spor av EPO i prøvene til Eric Zabel, som vant den grønne trøya i -98. Eric Zabel jobber i dag for Katjusja, laget til Alexander Kristoff.

Blant de som har reagert i forkant av at listen skulle legges fram er famlien til 1998-vinneren Marco Pantani, som døde i 2004.

- Man oppnår ingenting ved å offentliggjøre navn nå i forbindelse med noe som skjedde for lenge siden, heter det i en uttalelse fra familien, skriver NRK.

På lista som er lekket etter dagens presentasjon av rapporten fra det franske senatet er både Pantani og Ullrich nevnt, skriver Cyclingnews.com.

Til sammen 18 ryttere fra Tour de France i 1998 har positivt utslag på EPO.

Tolv ryttere har avlagt prøver som kategoriseres som mistenkelige, deriblant Stuart O'Grady, som la opp som syklist senest i går. Bobby Julich er også listet blant de som har avlagt mistenkelige prøve.

Se hele lista nederst i saken!

Allerede innrømmet Andremann sammenlagt i 1998, Jan Ulrich, innrømmet i juni i år at han har dopet seg, og samarbeidet med dopinglegen Eufemiano Fuentes.

I fjor innrømmet også Bobby Julich, som tok tredjeplassen i 1998, at også han hadde brukt doping.

I forkant av årets Tour de France skrev den franske avisen L'Equipe at franskmannen Laurent Jalabert var å finne på lista den franske kommisjonen i dag la fram. Det førte til at den tidligere syklisten trakk seg som ekspertkommentator for franske RTL - men han ville ikke innrømme at han har brukt doping iløpet av karrieren. Nå er han listet over EPO-brukerne fra -98.

Prøvene som det franske senatet har lagt til grunn for sin rapport, er de prøvene som ble hentet ut underveis og etter den store Festina-skandalen i Tour de France i 1998. Det ble funnet store mengder i en av Festina-lagets biler, på vei inn til Frankrike etter den første etappen, noe som startet en stor jakt på dopere under rittet.

Den store dopingjakten førte til flere protester fra rytterne selv, men også flere innrømmelser, og også det nederlanske TVM-laget trakk seg etterhvert fra touren.

Tidligere hadde man ikke metoder for å avsløre EPO, noe man hadde i 2004 da det franske senatet satt i gang sitt arbeid.

Disse 18 testet positivt for EPO (tatt på to forskjellige metoder):
Andrea Tafi, Erik Zabel, Bo Hamburger, Laurent Jalabert, Marcos Serrano, Jens Heppner, Jeroen Blijlevens, Nicola Minali, Mario Cipollini, Fabio Sacchi, Eddy Mazzoleni, Jacky Durand, Abraham Olano, Laurent Desbiens, Marco Pantani, Manuel Beltran, Jan Ullrich og Kevin Livingston.