18000 jublet og gråt for «vår Claus»

- Vi hadde noen fantastiske år sammen.

SOUTHAMPTON/OSLO (Dagbladet.no): I går entret Claus Lundekvam St. Marys for siste gang, hånd i hånd med døtrene Tia og Kaja, og til stående applaus fra over 18 000 Southampton-tilhengere.

- Jeg har sett fram til denne kvelden lenge. Etter et år på sidelinja var det fint å kunne komme hit å takke fansen en siste gang, sier Lundekvam.

82 minutter senere trakk han på seg kapteinsbindet og spilte de siste minuttene av Testimonial-kampen mot Celtic som Michael Svenssons makker i midtforsvaret.

- Det var veldig hardt. Det var en stri tørn, sier Lundekvam om de 12 minuttene han til slutt «måtte» spille.

- Jeg var ikke veldig fornøyd da fjerdedommeren la til fire minutter, gliser nordmannen, som har slitt med en vond ankel siden han la skoene på hylla.

Skamroses av Le Tissier

Jubelbrølet var stort da legenden Matthew Le Tissier (40) entret banen med nummer sju på ryggen vel kvarteret på slutt.

- Han er en veldig god venn. På banen og utenfor. En fantastisk person. Som spiller vil jeg sammenlikne han med Alan Hansen. Han var veldig komfortabel foran eget mål. Ikke fult så komfortabel foran motstanderrens, sier Matthew Le Tissier til Dagbladet.

REISTE SEG I RESPEKT: Drøyt 18 000 Southampton-tilhengere møtte opp midt i juli for å gi Claus Lundekvam en siste hyllest på St.Marys. Foto: KEITH HAMMETT
REISTE SEG I RESPEKT: Drøyt 18 000 Southampton-tilhengere møtte opp midt i juli for å gi Claus Lundekvam en siste hyllest på St.Marys. Foto: KEITH HAMMETT Vis mer

Han nøler ikke med å beskrive nordmannen som en av de mest lojale spillerne som noen gang har dratt på seg den røde og hvite drakta i havnebyen sør i England.

- Det er ikke mange som blir tolv år i samme klubb. At han er utlending gjør det enda mer spesielt. Det kan vel bare sammenliknes med Dennis Bergkamp i Arsenal. Han var den første utenlandske spilleren som fikk en testimonial. Claus er den andre, sier Le Tissier.

Ble i 12 år

Claus Lundekvam kom til den engelske sørkysten med korttidskontrakt i 1996. Han ble i 12 år.

Under ledelse av nåværende Celtic-manager Gordon Strachan hadde Southampton sin storhetstid i 2003 med åttende plass i Premier League, og FA Cup-finale.

- Vi hadde noen fantastiske år sammen, sier Lundekvam om sin favorittmanager.

De siste åra har det gått trått både på og utenfor banen. Klubben berget så vidt plassen i den nest-øverste divisjonen sist sesong, og tilskuersnittet lå på rundt 18 000 mennesker.

At 18 664 mennesker møter opp på en vennskapskamp i juli beskrives derfor som helt ekstraordinært.

18000 jublet og gråt for «vår Claus»

- Oppbyggingen til kampen har vært veldig spesiell. Vi er veldig rørt. Og har selvsagt gledet oss veldig, sier Claus kone, Nina Lundekvam, til Dagbladet.


Folk i Southampton kaller nordmannen «vår Claus». Og sangen hans runget over anlegget etter kampslutt.

PS: For de som lurer: Celtic vant den seriøse delen av kampen 2-0.

GJENGEN SAMLET: Jo Tessem var også blant spillerne på laget Southampton stilte i Lundekvams aller siste kamp.
GODE VENNER: Claus Lundekvam og Matthew Le Tissier omfavner hverandre etter kampslutt.
RUSTEN ANKEL: Men drivet er det ikke noe å si på hos Claus Lundekvam, som Le Tissier beskriver som komfortabel foran eget, men ikke motstanderens mål.
GUTTEDRØM: Norske Tommy Karland kjøpte seg 20 minutters spilletid under en auksjon i Bergen.