19 år siden i dag: Ole Gunnar Solskjær startet klatringen som endte i evigheten

Alex Ferguson hentet «Sunny» til Manchester United.

EVIG PLASS. Ole Gunnar Solskjær har fått plass i evigheten i Manchester United. Det historiske bildet fra 1999 henger på utsiden av Old Trafford.Foto: NTB scanpix
EVIG PLASS. Ole Gunnar Solskjær har fått plass i evigheten i Manchester United. Det historiske bildet fra 1999 henger på utsiden av Old Trafford.Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 23. juli for nitten år siden skjedde det noe i Manchester United som få skjønte noe som helst av. Manager Alex Ferguson hentet nordmannen Ole Gunnar Solskjær til den britiske storklubben.

Nordmannen kom fra Molde med fortid i Clausenengen og var ukjent for de fleste United-supportere utenfor Norge.

Men Solskjær ble en ubetinget suksess. Han tilbrakte 11 år i klubben. En periode som har satt uutslettelige spor i Manchester United, skriver premierleague.com.

Ole Gunnar Solskjær ble svært populær og fikk kallenavnet «Sunny» av United-fansen.

- Signeringen er kåret som en av klubbens viktigste gjennom tidene, forteller Viasat-kommentator Vidar Davidsen.

Den tidligere landslagsspilleren var til stede som kommentator på Camp Nou i Barcelona for 16 år siden, 26. mai 1999. Det var finale i Champions League mellom Bayern München og Manchester United.

Det var kvelden da Ole Gunnar Solskjær skulle bli historisk.

Tidenes øyeblikk Vidar Davidsen mener det er tidenes øyeblikk i Champions League.

- Jeg husker jeg så Lennart Johansson på vei ned fra tribunen. Tiden var i ferd med å gå ut. Alt så klart ut. Han forberedte seg til å overrekke pokalen til det tyske laget som ledet 1-0. Men da han kom seg ned, sto det 1-1. Et par minutter seinere ble Ole Gunnar Solskjær Norges mest berømte person. Ja, jeg mener det. Den dag i dag nikker alle som har en viss interessere for internasjonal fotball når navnet hans nevnes, sier Davidsen.

TV-kommentatoren mener at det ikke finnes noe større i fotballen enn å avgjøre en finale i Champions League eller en VM-finale.

- Det kan sidestilles. Og så ble det en nordmann som gjorde det. Øyeblikket var helt magisk. Alle nordmenn hadde et eierforhold til Ole Gunnar Solskjær akkurat da, sier Davidsen.

Askeladden Tidspunktet da Ole Gunnar Solskjær strakte fram beinet raskt nok til at tyskerne ikke rakk å rydde opp på egen fem-meter, og ballen føyk opp i nettaket er klokket til 92,17. To minutter og 17 sekunder på overtid av finalen.

- Askeladden i den internasjonale fotballen hadde gjort det, sier Vidar Davidsen til Dagbladet.

Tyskerne lå slaktet og strødd på matta på Camp Nou.

Se de elleville og dramatiske sluttsekundene med tysk kommentar ved å klikke på denne youtube-lenka.

Klok spiller Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen har fulgt Ole Gunnar Solskjær gjennom hele hans karriere, og spesielt i Manchester United-epoken.

Han omtaler nordmannen som en klok fotballspiller.

- Ole Gunnar fortjente den flotte karrieren, fordi han er en så fin person, og så var han definitivt en klok fotballspiller, sier Morten Pedersen.

Han forteller at talentspeider Jim Ryan var på Ullevaal da Ole Gunnar Solskjær laget to mål i 1996 i en landskamp mot Aserbadjsjan. Ryan hadde i oppdrag å se på Ronny Johnsen.

- Ryan fikk se at Ole Gunnar tok ned ballen på brystet med ryggen mot mål og scora med en fantastisk volley. Da reiste Ryan til Ferguson med budskapet om den temmelig ukjente nordmannen, forteller Pedersen.

Budskapet til Ferguson var kort og greit: «Signér Ole Gunnar Soskjær»!

Reserve Solskjær ble en slags superreserve for Ferguson. Nordmannen kom inn mot slutten av mange kamper og avgjorde med sine kliniske avslutninger.
 
- Han var mye mer enn en superreserve. Ole Gunnar satt ikke bare på benken, slappet av og så på en fotballkamp. Han brukte tiden på å studere motstanderne og finne svakhetene. Når han kom inn, utnyttet han det, forteller Pedersen.

Pedersen forteller at han var til stede, da Solskjær kom inn som innbytter mot Nottingham Forest i februar 1999. Solskjær kom inn da det gjensto 20 minutter av kampen.

- Han laget fire mål, sier Morten Pedersen.

Ole Gunnar Solskjær spilte 67 kamper for Norge og scoret 23 mål.

- Brukt feil Dagbladets fotballkommentator mener likevel at landslagskarrieren delvis ble spolert på grunn av spillestilen til Norge.

- Han ble ikke brukt slik at han fikk fram sine beste egenskaper. Han spilte oftest venstre kant i formasjonen 4-5-1. Og ikke foran mål, der han hadde sine kliniske egenskaper. Jeg mener at Ole Gunnar Solskjær hadde scora bøttevis av mål. Om han hadde blitt brukt annerledes. Det er min mening, sier Morten Pedersen.

Om Norges mest berømte fotballspiller, som startet sin internasjonale karriere i dag for 19 år siden.

Ole Gunnar Solskjær la opp etter en langvarig kneskade i 2007.

Han scoret 126 mål på 366 kamper for Manchester United.

Et av disse målene ble udødelig. Målet da Ole Gunnar Solskjær senket Bayern München.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer