Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Liverpool - Manchester City

19 fantastiske Liverpool-minutter som rystet Manchester City

Liverpool har sikret seg et godt utgangspunkt før returoppgjøret mot Manchester City i Champions League.

ALLE SCORINGENE: Se målene til Liverpool her. Video: Viasat

Liverpool - Manchester City 3-0 (3-0)

(FourFourTwo): Jürgen Klopp har tidligere sammenliknet den intensive spillestilen han foretrekker med heavy metal-musikk. Det kan virke bråkete, men når det fungerer blir de mest fintfølende satt ut av spill.

Og i kveld fikk vi servert et veldig høylytt stykke som varte i 19 magiske minutter - som lamslo og paralyserte City-spillerne.

Det spørs om publikum på Anfield skjønte det som utspilte seg foran øynene deres, selv om de opplevde det samme allerede i januar, da de røde ledet 4-1 over nettopp City etter 68 minutter.

For dette var en kvartfinale i Champions League, og Manchester City så ikke ut som seg selv i det hele tatt. Stjernegalleriet var rystet.

Etter pause var det roligere toner som utspilte seg på Anfield og City maktet aldri å slå tilbake der det gjelder - i målprotokollen.

Det betyr at de lyseblå må score minst tre mål i returoppgjøret for å ta seg videre til semifinalen.

- Det er ikke så lett å beskrive hvordan jeg føler det.. For det første er jeg glad, det var fantastisk. Den første omgangen var full av kraft. Fantastisk forsvarsspill. Fantastisk fotball, hvordan vi kontret. Vi kunne beholdt ballen litt mer, sier Liverpool-manager Jürgen Klopp til Viasat.

- I den andre omgangen spilte vi ikke nok fotball så de hadde vel ballen i rundt 78 prosent av tiden. Men vi forsvarte oss i og rundt boksen, som var bra. Men vi ønsker ikke å spille slik. Vi ønsker å holde på ballen og skape noe. Det er greit for i kveld, men vi er bare halvveis, så det er ikke noe å feire, sier han videre.

Lå til rette for målkalas

Det spørs om det var noen i begge leire som var særlig fornøyd da lagene ble trukket mot hverandre i kvartfinalen. Liverpool vel vitende om den tøffe oppgaven som venter mot Englands suverene serieleder, mens Pep Guardiola sannsynligvis hadde den forrige kampen på Anfield friskt i minnet.

For det er nå en gang slik at Liverpool er det eneste laget som har slått de lyseblå i ligaen denne sesongen, da det endte 4-3 i en heseblesende batalje.

Det var lov til å håpe på et liknende målkalas i kveld.

For Liverpool kan til tider virke naive i tilnærmingen til kamper, hvor angrep ser ut til å være det beste forsvar. Samtidig er Manchester City et lag som alltid vil angripe, uansett om motstanderen heter Barcelona eller Stoke.

Men at det var Liverpool som til de grader skulle by opp til dans var vanskelig å se for seg på forhånd.

Overraskende grep

Det er ikke noen tvil om at det var to lag med to trenere som respekterer hverandre. Pep Guardiola uttalte før kampen at han var fullt klar over Liverpools styrker, samtidig som Jürgen Klopp visste at det nærmest er umulig å holde nullen mot det lyseblå maskineriet. Noe han også påpekte før kampen.

Det var overraskende for mange at Raheem Sterling, som forøvrig virket preget sist han gjestet sin gamle stadion, ble plassert på benken, mens Guardiola satset på fire sentrale midtbanespillere i David Silva, Ilkay Gündogan, Kevin de Bruyne og Fernandinho fra start.

Hvordan ville City-oppstillingen se ut? 4-4-1-1 med Jesus på topp? 3-2-4-1? 4-3-3 med KDB som en del av trioen på topp med Gabriel Jesus og Leroy Sané? Eller en litt uvanlig 4-2-2-2-variant med Silva og KDB foran Fernandinho og Gündogan?

Svaret var Jesus som ensom spiss for de lyseblå. Og taktikken så ut til å fungere.

For etter ti minutters spill så det ut til at City-manager Pep Guardiola hadde truffet perfekt, for det virket som de lyseblå nærmest var en mann mer på banen. Men i løpet av 19 minutter ble kampbildet snudd på hodet.

Salah igjen

I tillegg var det en kamp i kampen mellom de to spillerne som flest holder for å være de som har vært best i Premier League denne sesongen: Kevin de Bryne og Mohamed Salah.

Og det var sistnevnte som åpnet best.

For etter en start der City hadde mye ball, fikk Liverpool muligheten til å kontre da Leroy Sané bommet på et oppspill. Liverpool spilte hurtig i lengderetning og en offside-plassert Salah ble spilt fri på høyrekanten.

Egypteren spilte Roberto Firmino gjennom, før førstnevnte plukket opp sin egen retur etter at Ederson reddet forsøket hans. Ballen fant veien til Salah, som hadde beveget seg inn i boksen. Han gjorde ingen feil, og hamret ballen via keeper og i mål.

Det var Salahs 39. scoring i alle turneringer for Liverpool denne sesongen - en smått utrolig statistikk i hans debutsesong.

To raske mål

Liverpool hadde også en god statistikk å vise til hjemme i Europa, med 14 strake kamper (ni seire) uten tap. Sist det ble nederlag vant Real Madrid 3-0 mot de røde tilbake i oktober 2014.

Og den så ut til å bli forlenget. For etter 20 minutter sto det 2-0 på lystavla på Anfield.

Alex Oxlade-Chamberlain har måttet tåle mye kritikk etter den store prislappen Liverpool betalte til tross for en nokså anonym tilværelse i Arsenal, men i kveld var det glemt.

Midtbanespilleren tok vare på sjansen og hamret ballen i nettet fra langt hold, samtidig som Ederson ble stående som en saltstøtte.

Som om ikke det var nok stanget også Sadio Mané inn hjemmelagets tredje scoring etter 31 minutter etter et innlegg av Salah.

Folk på Anfield måtte gni seg i øynene.

Salah-skade

Liverpool fikk et stort skår i gleden like etter pause da Mohamed Salah måtte ut med skade etter 51 minutter. Angriperen holdt seg til lysken da han gikk inn i spillertunnelen.

Det store spørsmålet utover kvelden og morgentimene vil være hvor alvorlig skaden er, og om han rekker returoppgjøret på Etihad.

- Han sa selv at det ikke var alvorlig, sier Klopp om skaden.

For Citys del var det desto bedre nyheter, samtidig som de lyseblå spilte seg mer og mer inn i kampen.

For Liverpools del handlet det nesten utelukkende om å forsvare den store ledelsen før returoppgjøret, selv om Klopp ikke virket å være fornøyd med det som utspilte seg på gressmatta i den andre omgangen.

Manchester City kom med noen sporadiske forsøk, men klarte aldri å legge skikkelig press på Liverpool. Lloris Karius fikk en nokså rolig dag på jobb i store deler av kampen. City fikk dog et mål annullert for en hårfin offside.

Dejan Lovren spilte også en stor kamp i midtforsvaret til de røde som erstatter for Joël Matip, som ble skadet i kampen mot Crystal Palace. Det var det ingen røde som tenkte på i kveld.

Dermed har Liverpool et nærmest perfekt utgangspunkt før returoppgjøret om seks dager.

Stygge scener

Europacup-kamper på Anfield har ofte noe spesielt ved seg, og stemningen på tribunene er sjeldent bedre enn under flomlysene på kveldstid, men før kampen utspilte det seg også noen ekle scener.

Da Manchester Citys lagbuss ankom stadion, nærmest pansret med tildekkede ruter, var det flere Liverpool-supportere som kastet flasker og andre gjenstander mot bussen. Etterpå beklaget Klopp for oppførselen.

- Jeg forstår det ikke. Vi forsøkte alt for å unngå en slik situasjon. På vegne av Liverpool FC må jeg si unnskyld, uttalte Liverpool-manager Jürgen Klopp.

Etterpå kom det meldinger om at spillerbussen var så ødelagt at den ikke kunne kjøres og at Manchester City måtte skaffe en ny buss. Ingen på bussen skal ha blitt skadet etter hendelsene.

Liverpool FC kom med en unnskyldning til Manchester City i en pressemelding før kampen.

P.S. Liverpools Jordan Henderson må stå over returoppgjøret etter at han pådro seg et gult kort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling