TILBAKE: 185 dager etter den stygge ulykken med den norske VM-bilen, er Stig Kristiansen tilbake bak rattet. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
TILBAKE: 185 dager etter den stygge ulykken med den norske VM-bilen, er Stig Kristiansen tilbake bak rattet. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.noVis mer

195 dager har gått siden tre menn ble kvestet i den norske VM-bilen

I dag var Stig Kristiansen tilbake bak rattet.

OUDENAARDE (procycling.no): Norge hadde seks unge menn til start i U23-utgaven av det prestisjetunge brosteinsrittet Flandern rundt.

For landslagssjef Stig Kristiansen var det en ny dag på kontoret. Og mye mer enn det.

Den 28. september i fjor havnet han, mekaniker Tommy Josefsen og en kroatisk passasjer i det som fort kunne ha blitt en dødsulykke under sykkel-VM i Ponferrada.

- Jeg må sende en melding til kona mi, sier Kristiansen etter at 177 kilometer i den norske lagbilen er unnagjort.

- Jeg skriver: «Alt vel».

- «Og vi fikk tredjeplass», legger han til.

Les mer: Nordmann nummer tre i U23-Flandern

- Håper å kunne gå etter turen procycling.no møter opp i Oudenaarde en god time før starten av rittet.

De er tilbake på tur Stig og Tommy.

Igjen er førstnevnte bak rattet. For 39-åringen Josefsen dreier det seg ikke om å være mekaniker denne gangen.

Det er seks måneder siden han var i sykkelmiljøet, og foruten ett døgn i løpet av jula, har han ikke vært hjemme.

I stedet har han kjempet seg tilbake fra skadene han pådro seg i lårbeina, albuen, ryggen og bekkenet da den norske følgebilen ble tvunget til å gjøre en unnamanøver for å styre unna publikum i veibanen under sykkel-VM sist høst.

Ferden endte i front-mot-front med et tre ute i veigrøfta.

- Jeg håper å kunne gå på beina mine etter denne turen, sier mekaniker Josefsen til procycling.no.

- Det er bare to uker siden jeg kom meg ut av rullestolen, sier han mens han støtter seg på krykkene.

Motivert av Belgia-tur Tommy er ingen slagen mann. Han er blid, positiv, solbrun og lykkelig for å være tilbake i gjengen.

- Hva annet kan jeg gjøre? Jeg får ikke gjort om på det som skjedde. Det er ingenting å være sur og bitter for.

Turen til Belgia er en gulrot som har blinket i mange måneder, mens han har trent seg opp på rehabiliteringssenter i Bærum og på Sunnaas sykehus.

- Det er godt å ha med seg Tommy igjen, innrømmer landslagssjefen.

SAMMEN PÅ TUR: Tommy Josefsen (til høyre) har ingen problemer med å sette seg tilbake inn i Stig Kristiansens bil. De to har snakket mye om ulykken i løpet av den tøffe veien tilbake. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
SAMMEN PÅ TUR: Tommy Josefsen (til høyre) har ingen problemer med å sette seg tilbake inn i Stig Kristiansens bil. De to har snakket mye om ulykken i løpet av den tøffe veien tilbake. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

- Han har vært seks måneder på sykehus. Selv om du har gjort alt du kan, så er det et ansvar å kjøre en bil. Det kjenner man på, sier han og fortsetter:

- Å se at han er på vei tilbake igjen til sitt vanlige virke. At han skal få kunne være mekaniker igjen og ute på reise. Ja, selvsagt er det godt å ha ham tilbake. Vi har snakket om denne turen hele veien, men han har fått stadige tilbakeslag ettersom bruddene i beina hans ikke har grodd. Det har hengt i en tynnere og tynnere tråd. Vi har sagt at om han kan sitte greit og gå på krykker, så er han med. Det har aldri vært snakk om å gjøre en jobb, bare være en del av miljøet.

- Like uskyldig som oss andre Mens U23-rytterne målte krefter mot den øvrige verdenseliten, var det Arne Gunnar Ensrud som tok plass som mekaniker i den norske følgebilen.

Josefsen tok i stedet plass i langesonen for å stå til tjeneste for det norske laget.

- Jeg skulle ha klart å bytte et hjul, men det er andre som får gjøre det nå. Det viktigste var å komme ned her med Stig, Arne Gunnar og de andre guttene.

Målet hans er å gjøre comeback som mekaniker under European Games i Baku i juni.

Han har ingen problemer med å sette seg inn i den norske servicebilen igjen.

- Jeg stoler på Stig Kristiansen, så jeg tror det blir veldig bra. Han trenger ikke å ha dårlig samvittighet etter å ha vært en uskyldig del av en ulykke. Hadde han kjørt som en idiot, hadde det vært noe annet, men han er like uskyldig som oss andre. Skal noe ha skylda for dette, må det jo være publikum som oppholdt seg ute i løypa, mener han.

Det var folk både til høyre og venstre da bilen med Kristiansen og Josefsen forsøkte å ta igjen servicekøen i Ponferrada. Et par slenger på bilen senere og en kollisjon, lå de i grøfta med liv som var snudd opp ned på sekunder.

Så begynte den tungen veien for å komme seg tilbake.

- Det betyr mer enn jeg kan sette ord på Dette har de to gode kompisene holdt tett kontakt om, og snakket mye og lenge om i ukene og månedene etter den stygge ulykken.

Likevel nører temaet naturlig nok opp i sterke følelser.

- Jeg stoler på Stig Kristiansen, sier Tommy, og sier at han gjerne sitter på med deg som mekaniker igjen. Hva betyr det for deg å høre det?

- Det betyr mer enn man klarer å sette ord på, egentlig. Du har et ansvar som sjåfør. Du er gjennom en periode hvor du tviler på deg selv. Du går fra 100 med ny U23-verdensmester, og hvis 0 er det absolutte bunnpunktet, så er du der. Så må du bygge stein for stein. At de du har med deg stoler på at vurderingen du gjør er den beste til ethvert tidspunkt, er selvsagt viktig.

Plages av samvittigheten Kristiansen har hatt mye dårlig samvittighet. Både for Josefsen og den kroatiske passasjeren, selv om han trolig reddet flere menneskeliv da han styrte bilen unna folkemassene, rettet den opp og styrte mot nærmeste tre.

Verst har det vært å se hvordan kona Susanne og de to sønnene har hatt det på hjemmebane.

- Jeg fikk et spørsmål om hva som er verst i en slik ulykke, og det er det man påfører familien. Barna har lidd under det, og kona har slitt. Uansett hvordan man snur og vender på det, er det min skyld. Skyld er jo et negativt ord, men jeg og ulykken er årsaken til det, eller årsaken til det. Jeg har også hatt sterke smerter selv, men det har vært aller verst å se at familien har slitt. Nå kommer vi heldigvis gradvis tilbake til hverdagen igjen.
 
Nøye forberedt Foran returen i følgebilen har han gått igjennom ruten ekstra nøye.

Onsdag kjørte de norske rytterne, og Kristiansen, gjennom hver krok av den 177 kilometer lange løypa.

Ingenting overlates til tilfeldighetene.

- Når tok du din første kjøretur etter ulykken?

- Det var i slutten av januar. Da kjørte jeg til postkontoret og tilbake. Det holdt, sier Kristiansen som ble utskrevet fra Ullevål Sykehus to uker etter turen som endte med retur i luftambulanse fra Spania.

ALT VEL. OG VI FIKK TREDJEPLASS! En fornøyd Stig Kristiansen sender beskjed til kona om at alt gikk bra under comebacket. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
ALT VEL. OG VI FIKK TREDJEPLASS! En fornøyd Stig Kristiansen sender beskjed til kona om at alt gikk bra under comebacket. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

I starten av februar var han tilbake i redusert stilling på sykkelforbundets kontorer i Sandvika.

I denne perioden tok også kona Susanne, som selv er fysioterapeut, fri fra jobben for å få ektemannen på beina igjen.

- Hun jobber jo til daglig med rehabilitering av mennesker som har vært i trafikkulykker. Det har hun god erfaring med, men det blir nok veldig spesielt når det er ektemannen det er snakk om.

- Gjør du noe spesielt av hensyn til din kone før du setter deg inn i bilen i dag?

- Jeg har ringt henne et par ganger ekstra og har forsikret henne om at ting er bra, og at jeg er komfortabel med å gjøre jobben. Hadde jeg vært usikker, så er Hans Falk her. Jeg har sagt at jeg trenger den sikkerheten og at jeg har en back-up. Så han skal få lov til å sitte på, det er jeg ganske sikker på her jeg står nå.

- Godt å være tilbake Rittet er over. Norge har tatt tredjeplassen. Og Stig er en fornøyd mann der han står i vårsola.

- Det hele gikk kontrollert og rolig for seg, men jeg var nok litt ekstra konsentrert under kjøringen. Jeg ga nok også en og annen meter som jeg ikke hadde gitt tidligere.

- Gledet du deg til å kjøre i dag?

- Ja, jeg gjorde det. Det var ikke skrekkblandet fryd, heller. Men det er godt å være ferdig med det. Jeg er i en ny situasjon, men det er godt å være tilbake.

Til neste uke fortsette ferden med La Côte Picardie i Frankrike og ZLM Tour i Nederland.

Da håper Kristiansen det sportslige tar mesteparten av fokuset.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no! 

I FELTEN: Den norske følgebilen har tatt fatt på 177 kilometers kjøring under U23-versjonen av Flandern rundt. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
I FELTEN: Den norske følgebilen har tatt fatt på 177 kilometers kjøring under U23-versjonen av Flandern rundt. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer