<strong>FOR DØVE ØRER:</strong> I første omgang ropte Per-Matias Høgmo for døve ører. Det så i hvert fall slik ut. For ingenting av det man hadde snakket om på forhånd ble utført ute på banen. Ingen verdens ting. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FOR DØVE ØRER: I første omgang ropte Per-Matias Høgmo for døve ører. Det så i hvert fall slik ut. For ingenting av det man hadde snakket om på forhånd ble utført ute på banen. Ingen verdens ting. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

2-0 over Finland gir Høgmo pusterom - nye venner kan han bare glemme

Seieren ga Per-Mathias Høgmo resultatet han ikke kunne leve uten. Alt det andre som skjedde på Ullevaal var historisk lavmål og bare å glemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge - Finland 2-0

ULLEVAAL (Dagbladet): - Hvor bunnløst dårlig kan det egentlig bli, spurte en finsk TV-journalist etter Finlands 0-5 for Polen B sist fredag. Spørsmålet hang fortsatt i lufta da finnene kom til Oslo. Og var han på Ullevaal fikk han svaret i pausen:

Norge.

DET ER VANSKELIG å si om jeg har sett et svakere norsk landslag enn det som gikk til pause mot Finland. Men bare det at jeg spør viser tilstanden og lavmålet for norsk landslagsfotball per dato. Jeg har nemlig vært i bransjen siden slutten av 70-tallet. Og før vi ble gode og kom til tre sluttspill på fire forsøk var vi veldig dårlige.

Og omtrent like tafatte som i denne kampen.

NOEN MENER DET bare er å gi opp Norge under Per-Mathias Høgmo, og etter den første omgangen mot Finland tenderte jeg til å være enig. Da var det ingenting. Absolutt ingenting. Som om det treneren hadde fortalte dem var fokuset for kampen - tempo, agressivitet, gjenvinninger og presisjon - ble motarbeidet på trass. Som om spillerne var lei de også. Men så gjorde Høgmo noen bytter og de som kom inn noen gode og riktige bevegelser.

Og så fikk vi et godt angrep og et bonusmål på grunn av helhjerta press fra Stefan Johansen.

Og de to øyeblikkene som ga oss resultatet.

MEN DET REDDET ikke kvelden. Eller kampen. Ingenting kunne redde Norges prestasjoner mot Finland. For bak resultatet som gir Per-Mathias Høgmo et visst pusterom skjuler det seg en mangellapp lengre enn et vondt år. Og får ikke Høgmo orden på det blir det akkurat det.

Et veldig vondt år.

JEG HØRER NOEN mene vi hentet Finland til Ullevaal denne sure vinterkvelden fordi Norge trengte et lag å slå. Hallo! Finland hjemme i mars? Ingen vil møte Finland hjemme i mars. Ingen supporter og fotballvenn med alle sine fakulteter på plass vil se Finland på egen hjemmebane i mars. Helst ikke i noen av årets øvrige måneder heller. Men der er vi fordi det ikke er for mange som vil møte Norge heller - nummer 51 på FIFA-rankingen og hjemmesitter når over halvparten av de landslagene som er til å regne med skal spille EM i Frankrike.

Derfor var Norge-Finland på plakaten denne kvelden.

Verken vi eller finnene hadde egentlig noen andre å spille mot.

OG DET SKAL Norge være glade for. Alle andre fotballag, med unntak av de vi ikke regner med, hadde sannsynligvis slått oss denne kvelden. Ikke bare fordi Per-Mathias Høgmo er en trener som sliter i overkant mye med å skru sammen et konkurransedyktig lag, men fordi vi har for få gode fotballspillere.

Når noen fortsatt klarer å gispe bare Martin Ødegaard er borti ballen forteller det alt om hvordan det står til.

VERDENS BESTE NORSKE unge fotballspiller fikk sin femte landskamp fra start i sin niende landskamp totalt. I løpet av omgangen han spilte hadde han 17 involveringer - 13 av dem gikk bakover eller på tvers. Det er ikke guttens skyld alene, det forteller enda mer om laget og de dårlige arbeidsforholdene som rår i laget.

Men det forteller også mye om Martin Ødegaard.

FOR HAN ER ikke klar for dette nivået. Og langt mindre klar til å møte forventningene. Martin Ødegaard trenger bare det de fleste unge talenter trenger, tid til å bli skikkelig god. Og det må Høgmo gi ham allerede fra neste uttak selv om han ikke har så mange å velge mellom.

Skal det være noe håp i dette prosjektet må i hvert fall ikke det som garantert blir bra på sikt, bli ødelagt på veien ut av elendigheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer