MATCHVINNER: Milan Jovanovic sikret Serbia den første VM-seieren mot Tyskland siden 1962. Den gang het landene fortsatt Jugoslavia og Vest-Tyskland.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / LIU JIN
MATCHVINNER: Milan Jovanovic sikret Serbia den første VM-seieren mot Tyskland siden 1962. Den gang het landene fortsatt Jugoslavia og Vest-Tyskland.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / LIU JINVis mer

- 2. omgang føltes ikke som 45 minutter, men som to år

Jovanovic sikret Serbia den første VM-seieren mot Tyskland siden 1962.

|||(Dagbladet): TYSKLAND - SERBIA 0-1.

Det ble en høydramatisk kamp mellom Tyskland og Serbia i formiddag. Rødt kort, brent straffe, stangtreff til begge lag og et flott serbisk mål. Pluss sju gule kort.

For en nasjon som ikke hadde vunnet i VM-sammenheng mot tyske mestersskapsspesialister siden kvartfinalen i VM i Chile i 1962, gikk minuttene sakte - fryktelig sakte, skal man tro matchvinner Milan Jovanovic.

- Annen omgang var ikke 45 minutter lang; for oss føltes det som to år. Vi slo Tyskland etter 48 år, og dette er virkelig stort for oss, sier Jovanovic, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tyskland i stanga
Dommer Alberto Uniano (Spania) la seg på en knallhard linje i sin første mesterskapskamp og delte ut fire gule kort de første 21 minuttene.

Det burde ha sendt et signal til spillerne om å holde seg i tøylene, men Miroslav Klose tok ikke hintet og taklet bakfra for andre gang etter 36 minutter. Dermed ble spissen med elleve VM-scoringer i karrieren sendt i dusjen.

- Fotball er en kontaktsport, og noe som bør tas med i betrakting er om det ligger en intensjon om å skade bak. Jeg mener at jeg gikk etter ballen, sier Klose, ifølge AP.

Serbia grep sjansen umiddelbart mot ti mann. Milos Krasic, banens bestemann, tok seg til linja og la inn i feltet. En tellefeil i det tyske forsvaret, sørget for at Liverpool-aktuelle Milan Jovanovic kunne sette inn ledermålet fra kort hold.

STRAFFE: Nemanja Vidic strekker ut armen og handser. Heldigvis for Vidic og Serbia brente Podolski straffen, dermed vant Serbia 1-0. Foto: AP
STRAFFE: Nemanja Vidic strekker ut armen og handser. Heldigvis for Vidic og Serbia brente Podolski straffen, dermed vant Serbia 1-0. Foto: AP Vis mer

Tysklands Sami Khedira kunne utligne like før pause, men ballen gikk i tverrliggeren og ned.

I andre omgang justerte dommer Uniano lista for kort, noe blant andre Philipp Lahm kan være glad for. Likevel endte hele den serbiske forsvarslinja med gult kort i kampen, uten at det var noen stygg kamp.

Hodeløs Vidic Nemanja Vidics gule kort kunne kostet Serbia seieren. På et tilsynelatende ufarlig tysk innlegg, steg Manchester United-spilleren til værs og handset ballen inne i feltet.

En fullstendig uforståelig hands av Vidic, som inviterte Tyskland inn i kampen.

Men Tyskland takket nei. Lukas Podolski satte ballen svakt til høyre fra straffemerket og Serbias keeper Vladimir Stojkovic reddet enkelt.

- Det var min skyld. Jeg bommet. Jeg aksepterer ansvaret, men jeg ønsker ikke dvele ved dette, sier Podolski.

Faktisk var Serbia nærmere 2-0 enn Tyskland var utligning etter den brente straffen. Krasic tok igjen hovedrollen fra høyrekanten og skar inn i feltet etter 66 minutter. Pasningen til målscorer Jovanovic var perfekt, men skuddet fra serberen smalt i stanga. Zigic nikket også i tverrliggeren sju minutter seinere.

RØDT: Miroslav Klose får marsjordre av dommer Alberto Uniano fra Spania. Foto: AP
RØDT: Miroslav Klose får marsjordre av dommer Alberto Uniano fra Spania. Foto: AP Vis mer

Tyskland leverte likevel en god andreomgang, sett i lys at de spilte med ti mann. Lukas Podolski kan derimot ikke være fornøyd med innsatsen. I tillegg til det brente straffesparket misset han to store sjanser.

Åpen gruppe Med tre poeng til Serbia i dag er gruppa helt åpen, Tyskland, Serbia og Ghana har alle tre poeng før Ghana møter Australia i morgen til den siste kampen i runde to.

Tyskland har imidlertid god målforskjell etter 4-0 over Australia i den første kampen. Hvis lagene ender på lik poengsum, er det målforskjell, antall scorede mål og så innbyrdes oppgjør som skiller lagene - i den rekkefølgen.

Ghana kan ta føringen i gruppa med seier mot Australia i morgen.

PS! Litt nerdefakta til slutt: Tyskland tapte sin første gruppekamp i VM siden 1986, da de tapte 2-0 mot Danmark - det er også sist gang Tyskland ikke scoret i en gruppekamp. Lukas Podolski er første tysker som bommer på regulær straffe siden Uli Hoeness i 1974. Det ble delt ut sju gule kort og ett rødt i dagens kamp, VM-rekorden er på 16 kort i kampen mellom Portugal og Nederland i sist VM.