VINNER: Christophe Lemaitre løper inn til gull på 100 meter-finalen. Til høyre vår egen Jaysuma Saiyd Ndure, som måtte gi tapt for 20-åringen. Foto: Reuters
VINNER: Christophe Lemaitre løper inn til gull på 100 meter-finalen. Til høyre vår egen Jaysuma Saiyd Ndure, som måtte gi tapt for 20-åringen. Foto: ReutersVis mer

20 år, første hvite under ti blank, drevet med sprint i fem år

Og fersk EM-mester på 100 meter. Hvor god kan Christophe Lemaitre bli?

|||(Dagbladet): Det meste er utrolig med Christophe Lemaitre (20). Tidligere i sommer brøt han den store ti sekunders-barrieren som alle sprintere drømmer om, med tiden 9,98.

Han er den første hvite personen og tidenes nest yngste sprinter som har brutt barrieren - yngre enn både Usain Bolt og Tyson Gay var da de løp under ti blank første gang.

Heller ikke en 20 år gammel Carl Lewis eller Asafa Powell kan matche tidene til Lemaitre.

- Takler presset På 100 meteren i EM i går løp han «kun» på 10,11, men det holdt til gull.

- Han imponerer veldig, spesielt det at han takler presset under en stor finale, sier vårt tidligere sprintess Geir Moen til Dagbladet.

Usain Bolt, tidenes raskeste mann, brøt forøvrig barrieren året han fyllte 22, men da senket han sin personlige rekord fra 10,03 til ... 9,76.

Sammenligningen mellom Lameitre og Bolt skjer ofte, siden begge er «moderne» sprintere, lange og slanke, i motsetning til de mer muskuløse og tette sprinttypene som dominerte tidligere.

Slank Lemaitre er 1,89 høy og veier kun 74 kg. Det er dermed rom for langt mer muskler på den slanke kroppen, som kan øke hastigheten. I tillegg er teknikken fortsatt uferdig. Til sammenligning: Geir Moen er også 1,89 og veide 85 kg da han var på topp.

- Han er et vanvittig supertalent. Han er uferdig i teknikken og har mye å gå på der. Lengden han har og steget minner litt på klyvene til Usain Bolt, men det er mye igjen teknisk.

FEIRER: Seier på 100 meter, fem år etter han begynte med friidrett. Lemaitre tar en velfortjent seiersrunde. Foto: AFP
FEIRER: Seier på 100 meter, fem år etter han begynte med friidrett. Lemaitre tar en velfortjent seiersrunde. Foto: AFP Vis mer

- I tillegg har han fortsatt mye å hente på kraft og eksplosivitet, sier Moen, som minner om at det er en lang vei fra å løpe under 10,0 og ned til det Usain Bolt løper på.

Fem år med friidrett Da Lemaitre var 15 år gammel var han en helt vanlig gutt, som bare var kjapp til beins. Det forandret seg da en friidrettstrener oppdaget ham - helt tilfeldig - og inviterte ham til å begynne å trene.

Tre år seinere var han juniorverdensmester på 200 meter med 20,83, året etter, da han var 19, ble han juniorverdensmester på den gjevere distansen 100 meter på tiden 10,04. I fjor ble han også kåret til Europas største friidrettstalent ( vår egen Karoline Bjerkeli Grøvdal vant forøvrig kvinnenes pris).

En nesten uvirkelig utvikling, med tanke på hvor seint Lemaitre begynte med sprint.

- I kommende VM og OL kan han fort bli en medaljekandidat. For å være så slank og så høy og ha så dårlig teknikk, er det umulig å si hvor langt han kan nå. Det ligger et vanvittig potensiale der.

Første hvite Så over til «rase». 71 sprintere har løpt under ti blank. Kun to av dem har en opprinnelse utenfor Vest-Afrika. Kun én er hvit, Christophe Lemaitre.

- Historisk sett, når man ser på sprinttider, er det noen som har bedre gener enn andre. Men nå tror jeg en barriere er brutt, jeg tror vi vil se flere hvite sprintere bryte den etterhvert. For Lemaitre må det være fantastisk å ha tatt den så fort, et tegn på hvor mye vi kan vente oss framover.

Lemaitre selv var kledelig beskjeden da han brøt barrieren 9. juli.

- Jeg ville bare vinne løpet. Å løpe under 10,0 var mer et langsiktig mål. Det er uansett deilig å ha det unnagjort før EM, sa Lemaitre etter løpet.

Kan vinne «the double» I kveld er det semifinale på 200 meter i EM, i morgen er det finale. Geir Moen holder vår egen Jaysuma Saiyd Ndure som en bedre 200 meter-løper foreløpig.

IMPONERT: Geir Moen mener Lemaitre er et vanvittig stort talent. Foto: Scanpix
IMPONERT: Geir Moen mener Lemaitre er et vanvittig stort talent. Foto: Scanpix Vis mer

- I utgangspunktet er Jays bedre, men Lemaitre har fordelen av at han lykkes på 100. Rent løpsmessig burde Jays slå ham, men en fart på under ti blank på 100 meter og så mye selvtillit, kan han bli farlig, sier Geir Moen.

PS! Christophe Lemaitre er første hvite som har vunnet 100 meter i EM siden 1982.