20 år uten seier

I over 20 år har vi ventet på å slå svenskene i fotball. - Vi slår dem ikke nå heller, sier mannen bak siste seier.

Svenskene har et godt tak på Norge når vi snakker om landslagsfotball. På hundre kamper har svenskene vunnet 59 ganger, mens våre tapre menn bare har trukket det lengste strået 21 ganger. Målforskjellen er katastrofale 133-268, og vi har måttet svelge store nederlag.

Blant annet svenskenes 10-0 seier i oktober 1945. Sifrene har vært nesten like stygge ved andre anledninger. Men nå er det kanskje på tide med norsk seier igjen?

Forrige gang Norge slo «søta bror» var 11. august 1982 på Ullevaal Stadion. Da vant vi 1-0. Det er over 20 år og siden, og Tor Røste Fossen var landslagssjef.

Sterkt lag

Norges startoppstilling var ikke til å kimse av. Per Egil Nygård holdt buret rent, med god hjelp av den solide forsvarsrekka bestående av Bjarne Berntsen, Terje Kojedal, Åge Hareide og Svein Grøndalen.

På midtbanen herjet Tom Lund, Roger Albertsen og Anders Giske, mens de tre i angrep var Hallvar Thoresen, Arne Dokken, og Arne Larsen Økland.

Reservebenken var ikke dårlig den heller; Erik Soler, Kai Erik Herlovsen, Svein Fjælberg og Vidar Davidsen varmet trebenkene på Ullevaal den gangen.

Tom Lund ble matchvinner i det 55. minutt. For 7187 dager siden! I de syv kampene vi har målt krefter med svenskene siden 1982 har Medel-Svensson vunnet fire ganger, mens tre av kampene har endt uavgjort.

Bra kamp

- Det var en veldig bra kamp, sier Tor Røste Fossen til Dagbladet.no.

- Vi spilte mot et svensk lag som var veldig bra, det bestod jo mest av IFK Göteborg-spillere som hadde vunnet UEFA-cupen. Spillere som Glenn Hysén og Glenn Strømberg. Men vi hadde hatt en veldig god landslagssesong og begynte å få draget på saker og ting, mimrer Røste Fossen.

Og Tom Lund scoret en typisk Tommy-scoring:

- Du vet, Tom Lund hadde en egen evne til å få tåa på ballen akkurat i det motstanderen skulle tackle. Sånn var scoringen mot Sverige også. Tommy var på vei gjennom og fikk tuppa ballen i mål på akkurat riktig tidspunkt.

Skal vi tro den tidligere landslagssjefen blir det lenger å vente på gjentagelsen av bragden fra 82. Røste Fossen tipper at sluttresultatet på onsdag blir 1-1.

(Dagbladet.no)

OPPGJØR MED FØLELSER: Odd Iversen gir Ronny Petterson huden full under en landskamp på Ullevi i Göteborg i 1969. Sverige vant forøvrig kampen 4-1.
SJEFEN OG MATCHVINNEREN: Tor Røste Fossen gratulerer Tom Lund året før Tommy ble matchvinner mot Sverige på Ullevaal.