Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

20-åring tok overraskende NM-gull

Stjal heder og ære da favorittene sviktet.

GULLJUBEL En overrasket og glad norgesmester i landeveissykling Rasmus Fossum Tiller. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
GULLJUBEL En overrasket og glad norgesmester i landeveissykling Rasmus Fossum Tiller. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STJØRDAL (procycling.no): Rasmus Fossum Tiller (Joker Icopal) ble kronet til norgesmester i Stjørdal, etter det som var en angrepsspekket og intens fellesstart over 200 kilometer søndag.

Bak gullvinneren tok Sven Erik Bystrøm (Katusha) sølvet, mens Bjørnar Vevatne Øverland (Team FixIT.no) fullendte podiet etter et tøft og kupert NM-ritt i Trøndelag.

20-åringen Fossum Tiller sto for et overraskende NM-gull, etter å ha gått i et tidlig brudd sammen med 15 andre ryttere. I tiende og siste forsering av Gevinglia-bakken var Joker-rytteren første mann til å angripe. Fem kilometer fra mål gikk Tiller av gårde med Bystrøm over toppen.

I utforkjøringen ble duoen hentet av Øverland som ledet ut spurten, men det var unggutten Fossum Tiller som var hvassest på oppløpet. Tidlige angrep sørget for konstellasjoner i front som satte forhåndsfavorittene Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Alexander Kristott (Katusha) og Odd Christian Eiking (FDJ) sjakk matt da finalen dro seg til.

– Det er stort, utbryter en gråtkvalt Fossum Tiller etter målgang.

– Jeg måtte være kynisk i bruddet og jeg liker ikke å være det. Men jeg måtte spille det kortet jeg hadde, sier 20-åringen – som var eneste Joker-rytter i bruddet som holdt inn etter 3700 høydemeter var forsert.

– Man blir ganske isolert siden Coop hadde så mange ryttere i frontgruppen. Alle kontinentallagene var representert i bruddet. Derfor var det vanskelig for Edvald (Boasson Hagen) og resten bak til å gjøre noe, sier Joker-rytteren.

Fossum Tiller var del av nimannsgruppen som dro avgårde på første runde og senere fikk besøk av en gruppen med blant andre Bystrøm.

Mens Team Sparebanken Sør, Team Coop og Uno-X Development Team hadde flere ryttere å spille på i finalen, hadde altså Joker bare den vordende gullvinneren helt i front.

Gino Van Oudenhove, sportsdirektør hos Joker Icopal, sier at laget ble tvunget til å være mer kynisk enn vanlig.

– Dette har vi jaktet lenge på. Det er akkurat ti år siden vi vant (NM) sist. Det var på tide å kjøre en annen taktikk. Vi har dominert løpet tidligere, nå skulle vi være mer kyniske og sa derfor at det holdt med bare en mann i bruddet, sier den belgiske sportsdirektøren til procycling.no.

– Kanskje burde vi hatt en mann med i bruddet som gikk med Bystrøm. Vi hadde full tillit til Rasmus og jeg sa bare to ord til han. ”Det blir opp til deg i dag” og han svarte bare ”Ja”.

NM 2017 fellesstart herrer1 Rasmus Fossum Tiller (Joker Icopal)2 Sven Erik Bystrøm (Katusha Alpecin)3 Bjørnar Vevatne Øverland (Team FixIT.no)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!