Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- 20 minutter er for lite

Les hvorfor du bør sykle 30 minutter om dagen.

Har du registrert din aktivitet? Logg inn og registrer deg her på Dagbladet.no.

(Dagbladet.no): «Voksne og friske eldre anbefales å være i aktivitet i minst 30 minutter hver dag med moderat til høy intensitet. Moderat aktivitet tilsvarer rask gange. Aktiviteten kan deles inn i kortere perioder i løpet av dagen, for eksempel av ti minutters varighet.»

Slik beskriver de norske departementene sine anbefalinger rundt fysisk aktivitet.

- 30 minutter med daglig fysisk aktivitet er aktivitetsmengden som må til for å få de gunstige helsegevinstene av fysisk aktivitet, sier helse- og omsorgsminister, Sylvia Brustad, til Dagbladet.no.

Les handlingsplanen her.

Anbefalingene brukes ikke bare i Norge, men også i andre land rundt i hele verden.

- Det finnes dokumenterte helsegevinster om man er i aktivitet hver dag. Det forebygger hjerte- og karsykdommer og undersøkelser viser at det er direkte helsefarlig å være inaktiv, sier professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole, Lars Bo Andersen, til Dagbladet.no.

Sykler man til jobben eller bare over til venner på ettermiddagen er det regnet som god mosjon.

LØP, SYKLE ELLER SVØM: Det spiller ingen rolle hva du gjør for å holde deg i aktivitet, bare at du gjør bruker eget maskineri. Foto: NINA RUUD
LØP, SYKLE ELLER SVØM: Det spiller ingen rolle hva du gjør for å holde deg i aktivitet, bare at du gjør bruker eget maskineri. Foto: NINA RUUD Vis mer

- De 30 minuttene man bør være aktiv om dagen spiller inn selv om man sykler uten å tråkke så hardt til, sier Andersen.

- Men hvorfor er det 30 minutter som er riktig, og ikke 20 eller 40 minutter?

- Det kunne godt ha vært 20 eller 40, men de som regjeringen prøver å hjelpe er de som er minst aktive. Og faktumet er at de ikke vil bruke 40 minutter om dagen, og 20 minutter er litt for lite.

Professoren har bodd i København i mange år, og tror vi har mye å lære av den danske storbyen.

- I Danmark er faktisk sykling den beste forebygging av sykdommer. Da jeg syklet til jobben før sparte jeg også tid. Kjørte jeg bil tok det mye lenger tid fordi jeg ble sittende så lenge i trafikken.

Sykkelen er et godt fremkomstmiddel, og det er en av grunnene til at Andersen mener flere bør velge sykkel fremfor bil.

Vil du være med på Norges største idrettsarrangement? Meld deg på her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling