«2000 var året alt stemte»

MONTREAL/OSLO (Dagbladet): - Har jeg vunnet Folkets Idrettspris? spør Knut Holmann. - Det er en stor ære, og ekstra artig er det at det nettopp er folket som har stemt fram en vinner. Det betyr jo at folk skjønner at det jeg har gjort er store prestasjoner.

Knut Holmann (32) har flytt på suksess i ti år. Med sine to OL-gull i Sydney padlet han seg også rett inn i det norske folks hjerter. Men nå er det slutt. Knut Holmann skal bli sivil. Akkurat når han er som størst hos det norske folk.

- 2000 var året alt stemte. Jeg var nesten ikke syk, unngikk skader og vant to OL-gull. Hvis man kan kalle en idrettskarriere for et eventyr, så kunne det ikke fått en mer happy ending, sier den pensjonerte kajakkpadleren stolt.

Historisk

Sydney-triumfene gjorde Holmann til tidenes norske sommer-olympier. På tre OL har han vunnet tre gull, to sølv og en bronse. Og plusser du på med 4 gull, 5 sølv og 3 bronse i VM de ti siste årene, så har du en idrettsmann som til evig tid vil bli stående som en av Norges fremste. Kjæresten Caroline Brunet var den første gratulanten etter at Dagbladet fikk tak i Knut Holmann på telefon i Montreal i Canada - hvor han skal feire jul og nyttår med kjæresten og hennes familie.

Overrekkelsen av den flotte statuetten skjer derfor først når Knut kommer tilbake til Norge på nyåret.

- Caroline var veldig glad på mine vegne, og hun var helt enig i utfallet av kåringen, ler Knut Holmann.

Skjelbreid

Hans egen favoritt til å vinne Folkets Idrettspris var skiskytterjenta Liv Grete Skjelbreid.

- Hennes to VM-gull i Holmenkollen var stor idrett.

- Men du synes vel selv at du er en fortjent vinner?

- Jo da, jeg er ikke snauere enn at jeg mener det. Mine prestasjoner står ikke tilbake for noen, men jeg pleier ikke å komme så høyt opp i kåringer som dette. Jeg har jo holdt på med en idrett som har fått liten oppmerksomhet i media.

Comeback?

- Med denne prisen blir det vel ikke enklere å legge opp?

He, he. Nei, men ikke noe vanskeligere heller. Slik situasjonen ser ut nå har jeg sluttet som kajakkpadler.

- Slik situasjonen ser ut nå...?

- Sant å si kjenner jeg egentlig ikke noe liv utenfor idretten. Hvis jeg finner ut at det sivile liv er helt for jævlig, savnet etter livsstilen blir veldig stort - og i tillegg kommer til at jeg må trene like mye som før for å trives - så er jeg åpen for å sette meg i kajakken igjen. Fysisk vil det ikke være noe problem å satse på et OL til, og det blir nok litt rart å miste friheten til å styre min egen hverdag. - Men, nei... Jeg tror det skal mye til før det blir aktuelt med et comeback, sier Holmann.

- Hvor mye trener du nå?

- Stort sett tre ganger i uka. Mest løping og vekter. Men jeg kommer nok til å trappe opp litt mer. Trenger det for å føle meg vel.

- Hvilke tre ord oppsummerer karrieren din best?

- Trening, suksess og lærerikt.

Lang utdannelse

I løpet av de tre siste åra har han knapt vært syk. Etter OL pådro en småsnufsete Holmann seg to influensakuler på rappen.

- Der kan du se hvordan det går når man trapper ned treningen. I det minste er det godt å vite at jeg nå slipper å få dårlig samvittighet for at jeg ikke får trent når jeg er syk. Nå skal Holmann bruke det neste året til å gjøre ferdig studiene på BI i Sandvika. Han har ikke bladd i en skolebok på to år og har foreløpig brukt ti år på en utdannelse som normalt tar fire år.

- Jeg mangler 25 vekttall. Håper å være ferdig med dem til neste jul.

Lever på OL-bonus

- Hva er drømmejobben i det sivile liv?

- En jobb hvor jeg har mye fritid, men samtidig tjener jævlig bra. I likningstallene for 1999 står Knut Holmann oppført med en skattbar inntekt på 193800 og formue på 105000. I øyeblikket lever han på bonusen fra OL - i størrelsesorden «noen-hundre-tusen», og har brukt tida etter Sydney til å «kose seg».

- Kajakk er ikke akkurat idretten med størst pengeflom, men jeg har hatt en bra årslønn de fire-fem siste åra. Jeg klager ikke.

Norge eller Canada?

Kjæresten satser sannsynligvis mot OL i Aten om fire år. Og ifølge Holmann har de ingen konkrete planer om verken bryllup eller barn. I det hele tatt er han en person som verner veldig om privatlivet sitt. Selv ikke til fotografering for å ha vunnet Folkets Idrettspris ønsket paret å stille opp sammen på bilde. Om framtida med Caroline sier idrettshelten imidlertid litt:

- Aller først må vi finne ut hvor vi skal slå oss ned. Det kan bli vanskelig nok. Jeg ønsker primært å bo i Norge, mens Caroline helst vil bo i Canada. Forrige dagen var det hele 25 kuldegrader her, og det må vel tale til fordel for Norge, flirer Holmann.

For ikke å snakke om statusen din hos det norske folk, Knut! Gratulerer med Folkets Idrettspris!

ALT STEMTE I 2000: Knut Holmann var neste ikke syk, ungikk skader og vant to OL-gull!
FEIRER I CANADA: Knut Holmann er stolt og glad over å ha vunnet Folkets Idrettspris 2000. Hans to OL-gull i Sydney har virkeligs slått an hos det norske folk. Her er han avbildet ved Mont Habitant Alpine Ski Resort i St-Sauveur i Montreal i Canada, hvor han skal feire jul og nyttår med sin kjæreste Caroline Brunet.