- 2006 skal bli mitt år

Eagle Extra Fat står det på hoppukeskiene til Roar Ljøkelsøy (29). De glir bedre enn de skiparene han har hatt før, og er en direkte årsak til gårsdagens suksess i hoppukestarten.

OBERSTDORF (Dagbladet): -  Noen har feite biler de kjører rundt i. Jeg har fått meg noen feite ski som glir én km/timen bedre enn de jeg hadde før. De nye skiene kan være med og bringe meg til topps i hoppukesammendraget, sier Ljøkelsøy til Dagbladet etter den sterke andreplassen.

Fem meter ekstra

Selv mener han én km/timen kan være forskjellen på pallen og en plass langt nede på lista.

-  Det kan fort være snakk om fem meter ekstra i hvert hopp. Farten er viktig, så det gjelder å ta med seg alt man får. Jeg har brukt de nye skiene på trening, men aldri i renn før i går. Da gled det jo bra på alle måter, sier Ljøkelsøy mens rakettene flerret den kalde vinterhimmelen over skistadion i Oberstdorf etter rennet.

Også landslagstrener Mika Kojonkoski bekrefter at farten på skiene er en av hovedgrunnene til Ljøkelsøys framgang.

-  Han har ligget én km/timen bak de beste, men er nå helt på topp fartsmessig. Kombinasjonen tilløpsstilling, ski og voks er tre sterkt medvirkende årsaker til andreplassen i går. Mentalt er han også blitt sterkere enn før. Roar blir en mann å regne med utover vinteren, sier Mika Kojonkoski.

Smøreteamet Morten Guin og Simen Berntsen forteller til Dagbladet at det nye skiparet til Ljøkelsøy har en litt annen struktur enn han har hatt før.

-  Han begynte med nye ski etter v-cuprennene i Engelberg 17. og 18.desember. Når formen melder seg, pleier også farten å komme. Nå går det i hvert fall rette veien, sier Guin og Berntsen til Dagbladet.

SOM Å VINNE: Roar Ljøkelsøy var mer enn fornøyd med innsatsen i Schattenbergbakken i Oberstdorf i går kveld. -  Jeg tar andreplassen som en seier, sier Ljøkelsøy, som håper dette bare var starten på en stor Hoppuke. Foto: Daniel Sannum Lauten
SOM Å VINNE: Roar Ljøkelsøy var mer enn fornøyd med innsatsen i Schattenbergbakken i Oberstdorf i går kveld. - Jeg tar andreplassen som en seier, sier Ljøkelsøy, som håper dette bare var starten på en stor Hoppuke. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

En fjerde grunn til framgangen, er det klare bildet Ljøkelsøy har om hva han til enhver tid skal gjøre i hoppbakken.

-  Roar er rutinert, og vet hva som skal til. Han har størst kapasitet av landslagsløperne, er rutinert og iskald i de avgjørende øyeblikkene. Samtidig kan han bli enda bedre. Om han kan vinne hele Hoppuka, gjenstår å se. Nå gjelder det å være kalde i hodet, og bare stå på videre, sier Mika Kojonkoski.

Ødela seieren

To og et halvt poeng skilte orkdalingen fra seieren. Som i hoppukestarten i fjor var det Ahonen og Ljøkelsøy på de to første plassene.

-  Nedslaget i førstehoppet ødela seieren. Da skar jeg ut, og ble trukket. I OL skal jeg bli bedre, og forhåpentlig unngå slike utslag. Det er i hvert fall planen. Samtidig tar jeg andreplassen i går som en seier, sier Ljøkelsøy etter rennet.

-  Blir tøft

Målet hans nå er «å hoppe godt over alt».

-  Først i Garmisch 1. nyttårsdag, deretter i Innsbruck og Bischofshofen. Jeg har slitt litt i Garmisch, men regner med at det er et avsluttet kapittel. Når jeg er i form, hopper jeg godt overalt. Janne Ahonen og Jakub Janda blir tøffe i sammendraget. Jeg fryktet også Andreas Widhölzl etter treninga, men han skuffet i går med sjetteplass, sier Roar Ljøkelsøy.

-  Har kapasiteten

FIS-manager Walter Hofer mener trønderhopperen er god nok til å ta hele kaka.

-  Jeg tipper vanligvis ikke, men kan vel si så mye at det ikke vil være noen overraskelse om Roar Ljøkelsøy vinner Hoppuka 2005/2006. Han har i hvert fall kapasitet til å gjøre det, sier Walter Hofer til Dagbladet.

• Dagens spørsmål: Tror du Roar Ljøkelsøy vinner Hoppuka totalt?

RUTINERT: Hoppsjef Mika Kojonkoski var storfornøyd med Roar i går. - Han er rutinert, og vet hva som skal til, sier Kojonkoski.
SOM I FJOR: Finske Janne Ahonen vant foran Roar Ljøkelsøy i Oberstdorf. Akkurat som i fjor.