STØTTET SØKNADEN: Korrupsjonsanklagede Mohamed bin Hammam spilte en nøkkelrolle i Qatars VM-søknad. Nå nekter landets komité for at han har hatt noe med dem å gjøre. Foto: REUTERS / Fadi Al-Assaad / Files / NTB Scanpix
STØTTET SØKNADEN: Korrupsjonsanklagede Mohamed bin Hammam spilte en nøkkelrolle i Qatars VM-søknad. Nå nekter landets komité for at han har hatt noe med dem å gjøre. Foto: REUTERS / Fadi Al-Assaad / Files / NTB ScanpixVis mer

2010: Qatars viktigste støttespiller. 2014: Har aldri hatt noen rolle i VM-komiteen

Bin Hammam plutselig ikke så viktig likevel.

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev i natt, avslørte den britiske avisa Sunday Times i dag at tidligere leder i det asiatiske fotballforbundet (AFC), Mohamed Bin Hammam, skal ha betalt fem millioner dollar - drøyt 30 millioner kroner - for å få støtte til fotball-VM i Qatar.

Avisa sitter på en rekke dokumenter som skal vise at Bin Hammam fikk VM til knøttlille Qatar gjennom bestikkelser og korrupsjon.

Mens Norges Fotballforbund foreløpig avventer saken, ber flere nå om at avstemmingen om VM i 2022 nå må gjennomføres på nytt.

I England mener mange at begeret nå er fullt for FIFA-president Sepp Blatter, og at han må ta sin hatt og gå.

Ifølge Sunday Times overførte Mohamed Bin Hammam opptil 200 000 dollar (ca. 1,2 mill. kr.) til kontoer kontrollert av lederne av 30 afrikanske fotballforbund, for å sikre at Qatar fikk VM.

Qatars svar Komiteen for Qatars VM-søknad sendte i ettermiddag ut et svar til Sunday Times' korrupsjonsanklager. Der skriver de:

«Når det gjelder de siste beskyldningene til Sunday Times, understreker vi igjen at Mohamed Bin Hammam ikke hadde noen offisiell eller uoffisiell rolle i komiteen for Qatars VM-søknad. Som med alle andre medlemmer av FIFAs eksekutivkomité, måtte vi overbevise Mr Bin Hammam om at vår søknad var den beste».

Dette står imidlertid i relativt grell kontrast til hva samme komité meldte for tre og et halvt år siden.

4. november 2010 publiserte World Football Insider et intervju med styreleder i komiteen, Sheikh Mohammed bin Hamad bin Khalifa Al Thani.

Han la da ikke akkurat skjul på at Mohamed Bin Hammam var komiteens viktigste støttespiller, og at han hadde vært en ekstremt viktig mentor for søknads-teamet:

- Han har hjulpet oss mye i måten å kommunisere på, og på å vise oss hvordan vi kan treffe bredest mulig. Han har gått oss råd hele veien og har jobbet med oss siden starten. Han er definitivt den viktigste støttespilleren til vår søknad, sa styrelederen.

Advokatmat I dagens pressemelding forteller Qatar-komiteen videre at de kommer til å kjempe til siste slutt, og at de allerede har satt advokater på saken.

«I etterkant av dagens avisartikler, nekter vi fullstendig for å ha gjort noe galt. Vi vil gjøre alt som står i vår makt for å sørge for at integriteten til vår søknad ivaretas, og dette er noe advokatene vår ser på. Rettighetene til å være vertskap for dette mesterskapet ble vunnet fordi det var den beste søknaden og fordi det er på tide at midtøsten får arrangere sitt første VM», skriver de.

 I formiddag åpnet visepresident i FIFA, Jim Boyce, opp for en ny avstemming om 2022-VM.

- Jeg har ikke noe problem i det hele tatt med det, sa Boyce til BBC om å gjennomføre en ny avstemming dersom det blir påvist korrupsjon i prosessen.

Avventende Siem Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, tror imidlertid ikke det er fullt så enkelt.

- Både ja og nei. Det kommer helt an på hva som har skjedd. Salt Lake kjøpte OL, men arrangerte likevel. Det er i alle fall viktig å få fakta på bordet. Jeg tror mange er enig med Boyce. Personlig mener jeg det er viktig for regionen at VM kommer til Midtøsten, men dersom dette er måten, er det jo bare trist. Foreløpig er det lite «good news» om dette VM, for å si det mildt, sier Siem til Dagbladet.

FIFA har i lang tid jobbet med å etterforske de mange anklagene om bestikkelser.

Michael Garcia, som er ansvarlig for granskningen av VM-tildelingene i 2018 og 2022, skal i morgen etter planen møte representanter for Qatars VM-organisasjon.

• Bin Hammam har ikke ønsket å kommentere saken overfor Sunday Times.