2012: Blant de beste i overtall 2013: Klart dårligst i overtall

- Frustrerende, sier Patrick Thoresen

EFFEKTIVE: I fjor var Norge blant VMs beste lag i overtall. Her jubler Patrick Thoresen (nummer to f.v.) med Per-Åge Skrøder (t.v.) Morten Ask (nummer to f.h.) og Jonas Holøs etter scoring i overtall mot Russland i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
EFFEKTIVE: I fjor var Norge blant VMs beste lag i overtall. Her jubler Patrick Thoresen (nummer to f.v.) med Per-Åge Skrøder (t.v.) Morten Ask (nummer to f.h.) og Jonas Holøs etter scoring i overtall mot Russland i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Norge har fortsatt en god sjanse til å nå kvartfinalen i hockey-VM, selv om spillet har vært langt så bra som under jubel-turneringen for 12 måneder siden.

Mot Sverige onsdag spilte Norge sin beste kamp så langt, men slapp opp for krefter i siste periode og tapte til slutt 5-1. Det var VMs fjerde kamp på fem dager for de norske spillerne, og det tok på.

Derfor satt de stor pris på å ha spillefri både torsdag og fredag.

- Det var deilig å få en dag borte fra hotellet i går. Jeg var ute og fartet litt rundt med kona mi og nøt fridagen. Nå er det fullt fokus på matchen i morgen, og jeg tror det kommer til å bli en skikkelig tøff kamp, sier Patrick Thoresen (29) til Dagbladet under fredagens pressetreff på spillerhotellet.

Brennhete i fjor I fjor var Thoresen en av VMs aller beste spillere, og bare superstjernen Jevgenij Malkin fra Russland hadde flere poeng enn nordmannen.

Før turneringen advarte Thoresen mot å tro han kunne gjenta prestasjonene fra i fjor, og så langt har det gått mye tyngre. På de fire første kampene står 29-åringen med ett mål og ingen målgivende.

- Frustrasjonen er der når vi sliter i overtallsspill, og jeg vet hvor viktig faktor det er nå som det drar seg mot slutten av turneringen. Vi må score mer mål. Gjør vi det blir sjansene til å lykkes mye bedre.

I fjorårets VM var Norge brennhete i overtallsspill. De scoret mer enn 34 prosent av gangene motstanderen hadde spiller utvist, og bare Russland og Sverige var marginalt bedre.

- Frustrerende I år er Norge det eneste laget som ennå ikke har scoret i overtall. Det er ikke et lag som kjemper om kvartfinaleplass verdig.

- Jeg er del av de som spiller mye overtall, så det har vært frustrerende, sier Thoresen.

Han mener en blanding av marginer og norsk udyktighet er grunnen til den stusslige statistikken.

- Det er marginer, pluss at vi rett og slett har vært dårlige til å vinne andrepucker etter skudd og skapt en andrebølge med trykk. Oppsettingen i sonen har ikke vært like vass som i fjor, og vi har ikke vært like skjerper selv om vi har prøvd. Det sitter sikkert i hodet.

- For mange pasninger Et stort problem for det norske laget har vært at de bruker for lang tid på å komme fra defensiv til offensiv sone. Ofte stopper angrepene opp fordi backene spiller seg imellom i stedet for å enten spille på en løper i fart eller dumpe pucken inn i det andre lagets sone.

- Når det blir for mange pasninger, stopper det opp. Det er noe vi snakker om hele tiden, og vi er bastante på at det skal gå kjapt. Vi må bare fortsette å terpe, og lørdag skal vi spille vår beste match så langt, sier Thoresen.

Torsdag fikk Norge også svært god hjelp av Danmark. Tsjekkia slo danskene, men siden det skjedde på straffeslag fikk de bare to poeng. Det har skapt et scenario der Norge kan sikre kvartfinaleplass allerede søndag dersom de slår Hviterussland og Sveits. Det innebærer at Canada må slå Tsjekkia søndag.

- Det er kamper som skal spilles, og det er langt fram. Vi tar matchen lørdag først, så får vi se hva som skjer, sier Thoresen.

AUDA: I årets VM står Norge uten noen scoringer i overtall så langt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
AUDA: I årets VM står Norge uten noen scoringer i overtall så langt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer