HAR SLITT: Alexis Sanchez har slitt med å imponere i Manchester United. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
HAR SLITT: Alexis Sanchez har slitt med å imponere i Manchester United. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

2018 har vært tungt for Sanchez: - Han forsøker, men det vil seg ikke

Alexis Sánchez har gått fra å være den største stjerna i Arsenal, til å bli en parentes i Manchester United.

Manchester United-stjerna Alexis Sánchez (29) ble lansert med brask og bram da chileneren ble hentet fra Arsenal 22. januar. Klubben la blant annet ut en video i sosiale medier der angriperen spilte supportersangen «Glory Glory Man United» på piano.

Etterpå fikk vi se en spent 29-åring ikle seg trøya med det ikoniske draktnummeret «7». Før Sanchez tok sine alle første steg på Old Traffords mektige gressmatte, mens han trakk pusten dypt og lot inntrykkene synke inn.

Spol fram ni måneder og overgangen minner mer om tonene til Skjebnesymfonien av Beethoven enn Händels «Messias».

Vraket

Det toppet seg da Sanchez ble vraket til oppgjøret mot West Ham, hvor han ikke ble funnet verdig en plass i troppen av manager José Mourinho.

Chilenske medier skriver at Sanchez fikk beskjed om vrakingen av Mourinho foran sine lagkamerater, mens engelsk presse mener hovedpersonen ble rasende over avgjørelsen. Sanchez uttalte selv at han «trenger å føle seg elsket» da han kom til klubben.

Og Sanchez finner heller ikke trøst hvis han tar et dypdykk i Manchester United-tallene han har produsert, som viser at angriperen står bokført med to scoringer og fire assist på 17 Premier League-kamper. Han har ikke scoret på de ti siste ligakampene.

Ikke siden hans to første sesonger i Udinese har chileneren levert så svake tall. Sanchez - som for øvrig er den eneste spilleren som står bokført med hat trick i Serie A, La Liga og Premier League - har vært en skygge av seg selv siden overgangen fra Emirates til Old Trafford.

Ta bare en titt på disse tallene:

Det var allerede tegn til nedgang i Sanchez' siste tid som Arsenal-spiller, samtidig ble det satt i sammenheng med at han ikke var fornøyd med tingenes tilstand under Arsène Wenger, og at han derfor ikke hadde hodet på rett plass.

Scoringer er ikke alt i fotballen, men det er nå slik at angripere ofte måles opp mot antall nettkjenninger. Samtidig virker det som Sanchez for tiden mangler den store energien, som har blitt varemerket hans på fotballbanen.

På tide å selge?

Sanchez er den best betalte spilleren i Premier League med en ukelønn på rundt 315 000 pund (rundt 3,34 millioner kroner), i tillegg til 75 000 pund ekstra for hver kamp han starter, ifølge The Telegraph.

Foreløpig har ikke de røde fått valuta for pengene, og Tidligere Arsenal-spiller Ian Wright mener det er på tide å kvitte seg med chileneren, hvis han ikke forbedrer seg.

- Hvis jeg var en businessmann ville jeg sett hvordan det går resten av sesongen og deretter sett på muligheten for å selge. Det er på grunn av det han tjener, sier Ian Wright ifølge BBC.

Sanchez kom gratis til Manchester United i vinter.

- Hvis United hadde betalt penger for ham, ville de tenkt: «Hvordan skal vi få det tilbake?» mener Wright.

Etterlengtet hvile

Det var knyttet store forventninger til Alexis Sánchez denne sesongen, etter at han fikk etterlengtet fri i sommer. Det var første gang siden 2013 at han ikke hadde spilt et stort mesterskap med Chile. Før sesongen meldte han også at han følte seg i god form.

Sanchez var ubenyttet reserve i 3-0-seieren over Young Boys i Champions League og ble byttet ut etter 63 minutter mot Wolverhampton i 1-1-oppgjøret på Old Trafford, før han altså ble vraket fra troppen mot West Ham.

På spørsmål om hva som var grunnen til det, svarer United-manager José Mourinho:

- I hvor mange måneder spurte folk etter Martial, Martial, Martial. I hvor mange måneder sa folk: «Alexis Sánchez spiller ikke godt nok».

- Så denne uka var det på tide å være enig og si: «La oss gi Martial en sjanse og utelate Sanchez», sier Mourinho videre, ifølge Sky Sports.

Tabloidavisa Daily Mirror hevder at Sanchez snakket med sin tidligere Arsenal-lagkamerat Lucas Perez, som nå spiller i West Ham, i spillertunnelen. Tabloidavisa vil ha det til at Sanchez sa han angrer på overgangen til Manchester United.

Mangler selvtillit

Tidligere Premier League-angriper Chris Sutton mener Sanchez spiller totalt uten selvtillit, i motsetning til i Arsenal hvor han hadde frihet på banen og smilet aldri var langt unna.

Denne sesongen har han til tider sett ut som en spiller som ikke vet hvor han skal oppholde seg på gressmatta, som strør pasninger om seg uten adresse.

- Han forsøker, men det vil seg ikke. Det ser ut som han bærer verden på sine skuldrer, sier Sutton.

Men dette med pasningssikkerhet er ikke noe nytt. I både Arsenal og Manchester United har han ligget på en treffprosent på mellom 70 og 80 (73 prosent denne sesongen og 76,1 prosent forrige sesong i Manchester United, mot 72,4 prosent i sin siste sesong i Arsenal og rundt 76 prosent i snitt i de tre foregående sesongene).

I Manchester United ligger han tidvis dypere i banen enn hva som var tilfellet i Arsenal, og statistikken viser at han takler oftere (1,8 taklinger i snitt per kamp i Manchester United mot 1,1 taklinger i snitt i sin siste sesong i Arsenal).

Når det gjelder avskjæringer per kamp er tallet i Manchester United 0,6 denne sesongen og 1,4 forrige sesong, mens det var 0,3 i hans siste sesong i Arsenal, mot rundt 1,0 i snitt de tre foregående sesongene i London.

Med andre ord er det ingen markant forskjell i de defensive tallene (statistikk hentet fra WhoScored).

Offensivt er den største forskjellen antall skudd per kamp, som var 3,6 i Arsenal og 1,7 i Manchester United. På de øvrige tallene, som driblinger, nøkkelpasninger, antall offside osv. skiller det ikke mye. Men der det gjelder, i målprotokollen, er det en markant forskjell.

Manchester United våget knapt å drømme om Sanchez' underskrift i kamp med de lyseblå Manchester-rivalene i januar. Her kan du lese mer om hvordan overgangen gikk i boks: