Trondheim 20181124.
Rosenborgs keeper André Hansen på gullfesten etter eliteseriekampen i fotball mellom Rosenborg og Bodø/Glimt på Lerkendal Stadion. (1-1)
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Trondheim 20181124. Rosenborgs keeper André Hansen på gullfesten etter eliteseriekampen i fotball mellom Rosenborg og Bodø/Glimt på Lerkendal Stadion. (1-1) Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Årets spiller Eliteserien 2018

2018 ville vært et kriseår på Lerkendal uten André Hansen

André Hansen er Eliteseriens desidert beste fotballspiller. I år, bare en cupfinale unna enda en dobbel, har han bokstavelig talt reddet Rosenborg.

HAN TOK DEM til gruppespillet i Europa League med fantomspill på toppen av to strafferedninger i Makedonia. Fire kamper inn i turneringa er det også han – om du ser bak null poeng og minus ni scoringer – som har reddet Rosenborg fra totale ydmykelser og holdt de faglige konklusjonene på pinlig.

I Eliteserien har han reddet mange poeng, utgjort forskjellen på seriegull og det som ikke godtas på Lerkendal, og kan fort bli den store helten i cupfinalen også.

André Hansen (28) er ikke bare årets beste spiller i Eliteserien.

Det han har levert i år gjør Oslo-gutten til en av de beste målvaktene Rosenborg noen gang har hatt.

Om ikke den beste.

FØR I VERDEN, pre Champions League som tok utfordringene til et helt nytt nivå, var det relativt greit å være Rosenborg-keeper. I hvert fall greiere enn andre steder. I Norge. Fra det øyeblikket Nils Arne Eggen skapte RBK i sitt dynamiske og nederlandsk-inspirerte bilde, der offensiven med to brede kanter og all dens innøvde og fortreffelige samhandling skulle valse over motstanderne, tok utespillerne seg av det meste.

Dermed ikke sagt at det var lett å være keeper på Lerkendal, det er aldri lett å stå i mål.

Det er jo en drittjobb, utsatt som man er.

Men lettere enn andre steder var det.

Og så ble du jo seriemester og gjerne cupmester også.

FØR ANDRÉ HANSEN, og siden Rosenborg innledet klubbens moderne tidsalder med The Double i 1990, har ni landslagsmålvakter fra fem forskjellige nasjoner hatt keeperjobben på Lerkendal.

Det er en betydelig arv.

Samtidig forteller det alt om en underdrevet keeperkultur i klubben vi gjerne forbinder med ti utespillere i fri offensiv flyt.

OLA BY RISE (25 landskamper), Frode Olsen (26, men bare en kamp for RBK i 1990), Jørn Jamtfall (1), Espen Johnsen (18) og Rune Almenning Jarstein (58) har alle kamper for Norge, der sistnevnte er årsaken til at Andre Hansén ikke ønsker å bruke tid på Norges reservebenk. Arni Gautur Arason 71 (Island), Lars Hirschfeld 58 (Canada), Adam Larsen Kwarasey 22 (Ghana) og Pavel Londak 27 (Estland) er de internasjonale spillerne.

På denne lista, med bare tre A-landskamper for Norge, der debuten kom med Drillos ligalandslag i Zambia i 2013, er André Hansen inntil videre nest sist.

Den eneste han slår er keepertreneren han tilbringer hverdagene med, Jørn Jamtfall.

DET ER TO grunner til det. 1) André Hansen har sagt nei til Norge, RBK-keeperen orker ikke å bruke 45 dager i året på å være reserve for Rune Almenning Jarstein. 2) Han spiller i Norge. Den første sier seg sjøl, man må jo være med for å konkurrere.

Den andre også på grunn av nivåforskjellen mellom Bundesliga og Eliteserien.

DET ER BARE en ting ved André Hansen som ikke er til å forstå. Det er at han fortsatt er i Rosenborg. Som alle gode fotballspillere, selv om han akkurat har skrevet en ny, lang, fortjent og godt betalt kontrakt med Rosenborg, har han jo lyst til å ta det neste steget.

André Hansen vil (helst) ikke spille resten av karrieren på Lerkendal.

Han vil ut av Norge.

PROBLEMET ER AT ingen er interessert i å plukke ham opp. Ingen. Han vil, men han får det ikke til. Det gjør ikke de som jobber for ham heller. Men utespillere med betydelige bokser krysset av på mangellappen får gjerne en mulighet, før de kommer hjem igjen til nivået de hører hjemme.

ANDRÉ HANSEN HØRER ikke hjemme i Norge.

Rosenborg skal prise seg lykkelige over at de har denne fantomkeeperen i mål.