Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fôrforgiftningskandalen

21 hester ble forgiftet. 18 måneder seinere krangles det fortsatt om erstatning

- Det har vokst til en stor belastning.

KRANGLING: Travtrener Magne Olsen har fortsatt ikke kommet til enighet med forsikringsselskapet om erstatning for tap av næring halvannet år etter at 21 hester ble forgiftet. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media
KRANGLING: Travtrener Magne Olsen har fortsatt ikke kommet til enighet med forsikringsselskapet om erstatning for tap av næring halvannet år etter at 21 hester ble forgiftet. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I april 2015 startet et mareritt for Magne Olsen som han ennå ikke har våknet opp av.

21 hester på stallen hans ble forgiftet. 19 måtte avlives. Livet til travtreneren ble brått snudd på hodet. Næringsgrunnlaget hans ble revet vekk. Forgiftningen skyldtes en gedigen tabbe av fôrleverandøren.

Advokat Tom Sørum fører saken for travtreneren. Han forteller at erstatningsbeløpet til Olsen for de døde hestene han eide beløpet seg til 592 000 kroner.

Akkurat det er alle parter vel forlikt med.

Men et og et halvt år seinere har fortsatt ikke Magne Olsen mottatt full erstatning. Han har fått utbetalt et samlet beløp for de døde hestene. Men erstatningen for tap av næring er det verre med. En erstatning som skal kompensere for hva det vil koste å bygge opp en ny næringsplattform.

Stor avstand

Magne Olsens regnskapsfører Odd Magne Fjøllstad opplyser til Dagbladet at tilbudet fra Felleskjøpets forsikringsselskap Landbruksforsikring var på 200 000 kroner.

- Vi har levert et forslag til erstatning for tapet av næring til 700 000 kroner. Med noe rom for forhandlinger. Vi har ikke hørt så mye siden det, sier Sørum.

Det er stor avstand mellom partene. Og der står saken.

- Stor belastning

Magne Olsen sier til Dagbladet at det har vokst til å bli en stor belastning for ham. Fra å ha 21 hester på den etablerte stallen i Heimdal i Trøndelag som nå er redusert til ti hester. Magne Olsen eier selv seks av dem.

- Jeg har måttet satse på denne måten. Seks eiere forsvant med de avlivede hestene. Jeg har halvert driften, forteller Magne Olsen.

- Drift i null

Odd Magne Fjøllstad fører regnskapene for Magne Olsen. Han forteller følgende til Dagbladet:

- I fjor ble det et godt resultat på grunn av forsikringsutbetalingene for de avlivede hestene Magne Olsen eide. Men i år ser regnskapet ut til å gi et null-resultat i driften. Det tar opp mot fire år å bygge opp en stall til et tilsvarende tidligere nivå. Når forsikringsselskapet kommer opp med et tilbud på 200 000 kroner sier det seg selv at det er altfor lite.

- Usmakelig

Regnskapsføreren fortsetter:

- At det nå i stedet velges å betale store beløp til advokatutgifter i stedet for til Magne Olsen er direkte usmakelig av Felleskjøpet. Men det er jo slik selskapene gjerne jobber. For å få erstatningsbeløpene redusert mest mulig.

Fjøllstad sier:

Magne Olsen har ikke klart å komme ordentlig i gang. Han hadde lovende løpshester som måtte erstattes. Det tar for eksempel tid fra et føll kan bli klar til å gå løp. Og noen måtte gå til slakt uten at de sørget for inntekt.

Det er en sak der det meste bygger på skjønn.

- Engasjerte oss

Kommunikasjonssjef Thomas Skjønnald i Felleskjøpet forklarer årsaken til at selskapet nå står utenfor forhandlingene:

ENGASJEMENT: Travhesten Derby d'Estino ble kjøpt av et andelslag i Felleskjøpet og satt i trening til Magne Olsen. Som et ekstra engasjement fra fôrleverandøren. Foto: privat
ENGASJEMENT: Travhesten Derby d'Estino ble kjøpt av et andelslag i Felleskjøpet og satt i trening til Magne Olsen. Som et ekstra engasjement fra fôrleverandøren. Foto: privat Vis mer

- Vi engasjerte oss sterkt i selve erstatningsbiten rundt de avlivede hestene. Der var vi veldig delaktig. Vi var opptatt av å gjøre opp for oss på en bra måte etter den tragiske historien. Felleskjøpet har også kjøpt en hest som er satt i trening til Magne Olsen. Når det gjelder inntektstap og tap av næring, så er det en diskusjon mellom forsikringsselskapet og Magne Olsen.

Advokat Gustav Selmer som representerer Landbruksforsikring i denne saken sier følgende:

- Må bruke tid

- Det er en spesiell sak. Men også en lei og trist sak. Det er også en vanskelig sak. Det er riktig at ballen ligger hos oss. Vi forespurte en mail med diverse dokumantasjon som skal underbygge et eventuelt erstatningsbeløp. Den mottok vi 20. september. Vi må bruke den tiden det tar å gå gjennom fakturaer, kvitteringer og regninger som fulgte mailen som vedlegg.

Han sier:

- Jeg vil ikke si at saken står i stampe. Men det er stor avstand mellom vårt tilbud og hva Magne Olsen har kommet fram til, uten at jeg kan gå inn på beløp.

Stor tro

Selmer legger til:

- Likevel vil jeg tillegge at jeg har stor tro på at saken snart vil bli løst.

Det er tilknyttet en objektiv siviløkonom til å sette opp et regnestykke som grunnlag for et nytt tilbud fra forsikringsselskapet overfor Magne Olsen.

- Det er vanskelig å anslå hva et brudd i næring kan beløpe seg til. Det er vrient å danne seg et korrekt bilde. Det må tas hensyn til hvordan det har gått i næringen før noe inntraff og hvordan det faktisk går. Derfor må også en slik sak gis noe ekstra tid, forklarer Gustav Selmer.

Han mener at kravet fra Magne Olsen er betydelig.

- Når vi ser på Magne Olsens næringsinteresser, så ser vi også at han hadde en lav næringsinntekt. Det er alltid vrient å anslå hvordan det kunne ha gått med en næring før et avbrudd, sier Gustav Selmer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!