21 utøvere involvert i dopingskandalen

21 utøvere fra åtte forskjellige land og fem forskjellige idretter skal være involvert i dopinglegen Mark Schmidts nettverk, forteller tysk politi.

RAZZIA: Det var på Hotel Bergland i Seefeld at det østerrikske politet slo til mot flere utøvere. Foto: NTB Scanpix
RAZZIA: Det var på Hotel Bergland i Seefeld at det østerrikske politet slo til mot flere utøvere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse i München i dag la det tyske politiet fram hvordan etterforskningen mot dopinglegen Mark Schmidt og hans nettverk har utviklet seg siden den dramatiske dopingrazziaen under Ski-VM i Seefeld for tre uker siden.

Statsadvokat Kai Gräber kom med en detaljert beretning om hvordan etterforskningen som har gått under navnet «Operation Aderlass» gikk for seg.

Etterforskningen, som tok fatt etter dopingtatte Johannes Dürrs, uttalelser i dokumentaren «Greed for Gold», har bare økt i omfattelse etter at fem langrennsløpere ble fengslet under VM i Seefeld.

21 utøvere fra åtte land

Blant de oppsiktsvekkende nye detaljene var at det tyske politet nå vet at det er snakk om 21 idrettsutøvere fra åtte forskjellige europeiske land som skal ha tatt i bruk den tyske legen. Utøverne skal komme fra fem forskjellige idretter, hvorav tre er vinteridretter.

Statsadvokaten sier han er svært optimistisk for at de skal klare å koble disse 21 utøvernes blodposer mot blodprofiler som WADA er i besittelse av til toppidrettsutøvere.

Politiet skal ha funnet bevis for at Schmidt og hans nettverk skal ha dopet utøvere fra 2011 fram til VM i Seefeld denne måneden.

DOPING: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner dekkende ord. Det sier Østerrikes landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet, etter å ha sett denne rystende videoen. Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

De 21 utøverne skal ha gjennomført et tresifret antall blodoverføringer, og disse skal ha blitt gjort over hele verden. Både Sverige, Finland, Estland, Tyskland og Østerrike, Kroatia, Italia, Hawaii og Sør-Korea ble nevnt som land og steder hvor blodøverføringer har vært gjennomført.

Ifølge Gräber skal en eller to personer med tilknytning til etterforskning ha vært tilstede i Sør-Korea under OL i Pyeongchang forrige vinter.

Bevis i lagergarasje

Schmidt skal ha bedt om mellom 40 000 og 120 000 kroner per utøver i året for sine tjenester. Den tyske legen kan ha tjent opp mot 100 000 euro i året på å dope utøverne, forteller statsadvokaten.

Politiet viste i tillegg fram flere bilder fra en lagergarasje i Erfurt hvor Schmidt skal ha hatt sitt dopinglaboratorium. Bildene viste blant annet en fryser som kan kjøles ned til minus 80 grader, to kjøleskap, samt et apparat som skiller røde og hvite blodceller, en blodsentrifuge.

Schmidt skal ha kjøpt noe av utstyret, blant annet en blodsentrifuge for 50 000 euro fra Stefan Matschiner, som tidligere har sonet en straff for å ha hjulpet utøvere med bloddoping.

Disse utøverne vet vi om

Langrenn: Max Hauke, Dominik Baldauf (Østerrike), Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Aleksej Poltoranin (Kasakhstan)

I tillegg er tidligere EPO-dømte Johannes Dürr siktet for bruk av doping på nytt, og Algo Kärp fra Estland som har lagt opp, har også innrømmet å ha dopet seg via Mark Schmidts nettverk.

Sykkel: Stefan Denifl, Georg Preidler (Østerrike).

På grunn av den pågående etterforskningen vil ikke Gräber gå ut med hvilke utøvere som er involvert, eller fra hvilke land de kommer. Gräber bekrefter imidlertid at en liten prosentandel av de involverte er kvinnelige. Statsadvokaten vil heller ikke dele noe av informasjonen de har fått fra personene som er arrestert.

I går ble en femte person i legens nettverk arrestert, som en aktuell person. Skal ha transportert blodposer og ført tilbake blod. Personen skal ikke ha legeerfaring, men skal ha vært selvlært etter å ha observert flere blodoverføringer, fortalte Gräber.

- Dette er bare toppen av isfjellet. Dette handler om flere idretter, sier justisminister i Bayern, Georg Eisenreich.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer