Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballandslaget 2018

22 år etter Rekdal bejubles hat trick-Kamara for sitt defensive arbeid. Bli vant til det

Når Ola Kamara scorer tre mål snakker Lars Lagerbäck helst om spissenes motspill. Det er fotballfilosofi på steroider.

FØRSTE SIDEN REKDAL: Ola Kamara skulle ikke spilt mot Australia, han skulle ikke en gang vært i Norge, men han kom, scoret hat trick og vant. Sist det skjedde på Ullevaal Stadion var Kjetil Rekdal bragdmannen med tre mål på sju minutter mot Ungarn i 1996. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FØRSTE SIDEN REKDAL: Ola Kamara skulle ikke spilt mot Australia, han skulle ikke en gang vært i Norge, men han kom, scoret hat trick og vant. Sist det skjedde på Ullevaal Stadion var Kjetil Rekdal bragdmannen med tre mål på sju minutter mot Ungarn i 1996. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Et hat trick, om du ikke spiller mot San Marino (Moi) eller lever i Cristiano Ronaldos og Lionel Messis verden, er en vakker og oppstemt sjeldenhet, sist opplevd på Ullevaal i 1996 da Kjetil Rekdal gjorde det i løpet av kampens sju siste minutter i VM-kvalifiseringen mot Ungarn (3-0). For fotballnasjonen Norge, der alle landslagsscoringer per dato slår ut på richters skala, bærer det i tillegg med seg håp om en bedre framtid.

LARS LAGERBÄCK SER selvfølgelig det og gleder seg sikkert like mye som alle oss andre. Inni seg. Der er vi jo alle like. Men utenpå er Lars Lagerbäck hard core Lars Lagerbäck og tro til egen filosofi og lære.

Til Kebnekaise faller.

DET ER IKKE sånn at Norges svenske ikke liker mål. De avgjør jo fotballkamper, er selve ideen ved spillet, så selvfølgelig gjør han det. Men du scorer ikke (nok) mål om du ikke har fundamentet på plass og gjør jobben som er helt nødvendig for laget i de pluss 89 minuttene du ikke er på ballen.

Det er derfor Lagerbäck valgte å berømme Ola Kamaras defensive innsats mot Australia, i alle sammenhenger formidabel.

Fordi motspillet er grunnfjellet i svenskens fotballfilosofi.

NÅR SPISSENE STARTER den defensive jobbinga med helhjertet innsats på topp er veldig mye gjort. Når avstandene mellom lagdelene er som mot Australia, både i bredden og dybden, faller enda mer på plass. Og i skyggen av Ola Kamaras hat trick og Tore Reginiussens heading til 2–1 var det derfor det som gledet Lagerbäck mest.

Scoringer kommer og går, det handler veldig ofte om flyt og marginer.

En god defensiv, fordi veldig mye er basert på lojalitet, ork, forståelse og vilje til å gjennomføre motspillet, har en tendens til å sette seg når det gir resultater.

GODT FORSVARSSPILL KAN også være en direkte årsak til scoring. Som da Bjørn Maars Johnsen i en gjenvinningsfase presset Australias keeper til et stresset utspill, Norge sto høyt, Markus Henriksens plukket opp ballen på bortelagets halvdel gg gjennom besluttsomhet og to berøringer fant Ola Kamara fri i Australias bakrom. Det tok bare noen sekunder, men slik blir oppofrende og lojalt motspill til spill og påfølgende scoring.

Jeg kan garantere at målet gledet Lars Lagerbäck litt ekstra.

Det var nok også derfor han valgte å framheve spissenes omstillingsevner framfor Kamaras gode avslutningsevner.

NORGE SKULLE HEVE seg og bli bedre foran begge målene mot Australia. Det gjorde laget med unntak av den stygge trykkfeilen til 0–1. Norge skulle også starte gjenreisningen av folkets tillit med en god kamp og et levelig resultat mot Australia. Det gjorde laget til fulle i bakkant av to tragiske bortekamper i november og en avslutningstrening i helvete torsdag ettermiddag. Hvilket betyr at Norge fortsatt er ubeseiret hjemme under Lagerbäck, en avgjørende plussfaktor, og at det neste steget handler om en godt gjennomført bortekamp mot lag som ikke spiller med åpent mål (San Marino).

Mandag har Norge muligheten i Tirana.

Faller en ny stein på plass i Lagerbäcks norske hus bør pluss fem tusen solgte billetter fredag kveld være pluss femten tusen når Panama kommer i juni.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling