22.juni er Spanias store mareritt-dag

Historien i mot seg før Italia-møte.

(Dagbladet.no): Spania - Italia direkte på Dagbladet.no kl.20.45!

Paella mot pasta, sangria mot grappa og offensiv gladfotball mot kynisk spill for resultat. Man skal ikke la stereotypiene ta overhånd, men Spania og Italia har så langt i EM fulgt et velkjent mønster.

Spania har imponert kolossalt med teknisk og hurtig fotball og lekende lett kvalifisert seg for kvartfinale med ni poeng av ni mulige. Italia har hatt en stigende formkurve og ble klar for kvartfinalen etter en sterk seier mot Frankrike.

Et Spania som imponerer innledningsvis, men som ryker ut for et mesterskapslag som sakte, men sikkert får hjulene i gang. Høres det kjent ut?

Tar man en titt på historien, har Spania i alle fall de fleste odds imot seg.

Både motstander Italia og datoen 22.juni kan skremme vettett av teknikerne fra den iberiske halvøy.

Dårlig dag

Tre ganger har Spania spilt en kvartfinale i et stort mesterskap på denne datoen - samtlige ganger har det endt med tap i straffesparkonkurranse og nok en knust gull-drøm.

DUELL I DUELLEN: Med historien i minne bør Spanias Fernando Torres frykte kvelden mer enn Italias Lucas Toni. Foto: STR/REUTERS
DUELL I DUELLEN: Med historien i minne bør Spanias Fernando Torres frykte kvelden mer enn Italias Lucas Toni. Foto: STR/REUTERS Vis mer

• 22.juni, 1986: VM i Mexico. Spania ryker ut for Belgia på straffespark etter at Jean Marie Pfaff redder forsøket fra Eloy.

• 22.juni, 1996: EM i England. Fotballen kommer aldri hjem dette året, men i kvartfinalen slår vertsnasjonen ut Spania etter 4-2 i straffesparkkonkurransen. David Seaman redder det siste forsøket fra Miguel Nadal.

• 22.juni, 2002: VM i Sør-Korea og Japan. Joaquin bommer i straffesparkkonkurransen mot Guus Hiddinks Sør-Korea og Spania taper 5-3.

At det er Italia som står på motsatt halvdel når dommer tyske Herbert Fandel blåser i gang kveldens kamp, bør ikke gjøre skeptiske spanjoler høyere i hatten.

Italia tradisjonelt best

Stolte Spania har ikke slått Italia i en mesterskap- eller kvalifiseringskamp siden 1920. Da vant spanjolene 2-0 i de olympiske lekene. Lagene har møttes to ganger før i EM-sluppspill.

I 1980 endte det målløst i gruppespillet, mens Italia vant 2-0 i møtet i Tyskland 1988.

I USA-VM i 1994 møttes lagene i kvartfinalen i Boston. Dino og Roberto Baggio senket et Spania som mistet en blødende Luis Enrique på grunn av en stygg albue fra Milan-backen Mauro Tassotti.

22.juni er Spanias store mareritt-dag

- Frykter oss

Italia-forsvarer Christian Panucci tror historien skremmer de spanske stjernene.

- Jeg kan forstå at Spania helst ikke vil møte oss, fordi historien forteller at disse kampene har vært svært vanskelige for Spania, sier Panucci.

Roma-forsvareren utgjør sannsynligvis kveldens italienske stopperduo sammen med Giorgio Chiellini. Jernmennene frykter ikke superduoen Fernando Torres - David Villa.

- Torres og Villa er fantastiske spisser, men det er vel også franske Henry og Benzema. Vi så jo hvordan det gikk, sier Panucci.

Fernando Torres åpnet scoringskontoen mot Sverige og er klar for å sette de asurblå under press fra første spark på ballen.

- Spania spiller fantastisk og vakker fotball, men Italia har vært tro mot sin stil i mange år. De glitrer kanskje ikke like mye, men de er favoritter. Vi frykter derimot verken Italia eller deres historie, sier Liverpool-spissen.

Alt om EM finner du her!

Kilder: The Times, SkySports, BBC, AFP og EuroSport.

<B>HAR IMPONERT:</B> Men kan Spania endelig holde hele veien inn. Sist laget vant et mesterskap var EM i 1964.
<B>TOMMELEN OPP:</B> Fernando Torres sier han respekterer Italia, men han frykter dem ikke.
<B>STIGENDE FORMKURVE</B>: Alessandro Del Piero og Italia har definitivt vært ute en vinternatt før og er klare for kveldens kamp mot Spania.