SENSASJONELL FRAMGANG: I fjor nådde ikke Kristian Blummenfelt helt opp i OL i Rio der han ble nummer 13. Nå blir han stadig bedre. Den unge bergenseren er ranket som nummer tre i verden, og fikk sølv i VM sist søndag etter å ha svømt 1500 meter på 19.16, syklet 39,8 km på nøyaktig 60 min og avsluttet med sterke 30.12 på 10 000 meter. Så har han da også et treningsgrunnlag på rundt 1300 timer i året. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SENSASJONELL FRAMGANG: I fjor nådde ikke Kristian Blummenfelt helt opp i OL i Rio der han ble nummer 13. Nå blir han stadig bedre. Den unge bergenseren er ranket som nummer tre i verden, og fikk sølv i VM sist søndag etter å ha svømt 1500 meter på 19.16, syklet 39,8 km på nøyaktig 60 min og avsluttet med sterke 30.12 på 10 000 meter. Så har han da også et treningsgrunnlag på rundt 1300 timer i året. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Kristian Blummenfelt norsk håp Tokyo-OL

23 år gammel nordmann overrasker: -Han har forbløffende framgang

Den nye triatlon-stjernen er en av flere. Denne gode utviklingen i sommeridrettene styrker Norge som en av verdens ledende sportsnasjoner.

SIST helg tok Kristian Blummenfelt VM-sølv i triatlon. Etter en jevn og sterk sterk sesong var det i seg selv ingen stor overraskelse, men 23-åringens svært raske utvikling i en av verdensidrettens tøffeste øvelser er derimot sensasjonell:

  • På bare to år har Blummenfelt steget fra 54. -til 3.plass på verdensrankingen.

Det er en forbløffende framgang for en så ung utøver i en sport som ellers er så vekslende at den krever mye rutine. Under mesterskapet i Rotterdam var Kristian den klart yngste av de tjue beste, og det gir fort Norge en vinnerkandidat i neste sommer-OL. Dit kommer norsk idrett sannsynligvis med flere unge navn, og enda en bekreftelse på at toppidretten vår har en solid plattform.

BRUKTE OL GODT: Kristian Blummenfelt og trener Arild Tveiten har brukt OL-erfaringen godt. På bare ett år har Kristian stabilisert seg i verdenstoppen. FOTO: Erik Johansen / NTB scanpix
BRUKTE OL GODT: Kristian Blummenfelt og trener Arild Tveiten har brukt OL-erfaringen godt. På bare ett år har Kristian stabilisert seg i verdenstoppen. FOTO: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

FOR bare ett år siden gikk debatten om hva som var feil med den samme toppidretten. Det var en usedvanlig korttenkt diskusjon, men så var dette da heller ikke ment som noen faglig debatt. Den var mest en følge av den store, overskyggende kampen om hvem som skal bestemme over norsk idrett.

Siden den gang har Norge vunnet mer enn noen gang. Etter en strålende vintersesong, ble vi i sist vår rangert som verdens beste idrettsnasjon totalt hos de respekterte analytikerne bak nettstedet Greatest Sporting Nation.

Akkurat det var for godt til å være sant. Denne lista reflekterer sesongsvingningene der Norge alltid scorer høyt gjennom vinteren for så å bli passert av mange land gjennom sommeren.

Desto mer interessant å se at det denne sommersesongen har gått bedre enn vanlig. Bare ett år etter et forholdsvis svakt sommer-OL i Rio, er Norge nå på en imponerende 10.plass totalt og leder suverent på lista over verdens beste idrettsnasjon målt mot antall innbyggere. Mens det står 3 453 nordmenn bak hvert norske poeng i denne rangeringen, er det for eksempel nødvendig med 8 762 svensker for hvert av deres poeng. Og Sverige er Nordens nest beste idrettsnasjon.

DENNE tydelige framgangen baserer seg på et sterkt friidretts-VM og høyt nivå i sykling. Det siste skyldes resultatene til etablerte Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, mens friidretten drives fram av unge utøvere som Karsten Warholm og Filip Ingebrigtsen.

Selve friidretts-VM ga 80 nye poeng til Norge på rangeringen til Greatest Sporting Nation. Der plasserte dette internasjonale rangeringssystemet norsk friidrett som nummer 23 i verden. Det var langt foran Sverige og Finland, mens Danmark ble stående uten poeng.

Dette skjedde altså ett år etter at enkelte av kritikerne anbefalte å vi skulle dra til Danmark for å lære en mer effektiv organisering av eliteidretten vår.

Der er toppsatsingen skilt ut av breddeidretten gjennom Team Danmark som rapporterer direkte til kulturdepartementet. Det ga et godt Rio-OL, men altså ingen stabil suksess. Danmark er for tida Nordens klart svakeste idrettsnasjon.

RIKTIGNOK er grunnlaget for det meste av stabilt, gode resultater i toppidrett en åpen holdning til all læring, men det gjelder samtidig å forstå hva man allerede har.

Slik er det interessant å se at en rutinert Olympiatopp-trener som Leif Olav Alnes har kunnskap til å hjelpe Karsten Warholm til VM-gull på 400 meter hekk, at friidretten styrkes som lag gjennom alpinerfaringen til den nye sportsjefen Håvard Tjørom, at de gode resultatene i sykkel dels er basert på det kunnskapsrike felles utholdenhetsmiljøet på Lillehammer og at framgangen i triatlon kommer med støtte fra sentrale treningsgrupper i norsk toppidrett.

Til sammen viser det kjernen i det norske idrettsunderet med en elitesatsing vevd sammen med en inkluderende folkeidrett nettopp i en tid da denne særegne modellen er under angrep både i media og blant enkelte politikere.

FOR Kristian Blummenfelts sensasjonelle utvikling har de samme rammene som har gjort at Norge i 2017 er ranget som verdens beste idrettsfolk. Han er trent av løpseksperten Arild Tveiten, får hjelp av det regionale Olympiatoppsenteret i Bergen og bruker mye av kunnskapen til det driftige svømmelandslaget under lange felles treningssamlingene i høyden.

Det skjer i en norsk triatlon som er mer populær som breddeidrett enn noen gang og som har sterke resultater også blant de yngste eliteutøverne. I VM sist helg ble de norske juniorene nummer 5, 8 og 16; et glimrende utgangspunkt for det ekstremt hardtarbeidende treningsmiljøet rundt Kristian Blummenfelt.

Og nok et tegn på at det i noen prioriterte sommerøvelser er mulig for vinternasjonen Norge å nå verdenstoppen.