24 menn i et vindusløst rom er hemmeligheten bak Red Bulls Formel 1-suksess

Datahastigheten er like viktig som bilens hastighet.

LAGARBEID: De sju gutta foran dataskjermene skal ha vel så mye av æren for Red Bulls suksess som bilen. Foto: Red Bull Racing
LAGARBEID: De sju gutta foran dataskjermene skal ha vel så mye av æren for Red Bulls suksess som bilen. Foto: Red Bull RacingVis mer

(Dagbladet): De siste årene har Red Bull dominert Formel 1-sirkuset fullstendig. Siden Sebastian Vettel vant sin første tittel i 2010, har laget vunnet dobbelen (både beste sjåfør og beste lag) hvert år siden.

I dag vant han igjen i Korea foran Kimi Raikonen og Romain Grosjean - begge fra Lotus.

Etter alle solemerker kommer Red Bull til å gjenta bedriften denne sesongen. Det bringer minnene tilbake til Ferrari og Michael Schumacher tidlig på 2000-tallet. Men hva er så hemmeligheten? Er det bare bilen og sjåføren som er bedre enn konkurrentene, eller ligger det noe mer bak?

100 gigabyte per løp Da Red Bull tok over tidligere Jaguar Racing i 2009, var laget langt nede. I løpet av de fem årene Ford eide laget, hadde de ikke vunnet et eneste løp.

Det nærmeste de kom heder og ære var en sjuendeplass i lagkonkurransen i 2004. Av elleve lag.

SKAL IKKE UNDERVURDERES: Red Bulls data-avdeling behandler vanvittig mengder data hvert løp. Foto: Red Bull Racing
SKAL IKKE UNDERVURDERES: Red Bulls data-avdeling behandler vanvittig mengder data hvert løp. Foto: Red Bull Racing Vis mer

Alan Peasland, sjef for Red Bulls tekniske avdeling, sier til Quartz at like viktig som den avanserte ingeniørkunsten, er måten laget bruker data på.

I løpet av ett løp overføres omlag 100 gigabyte med data gjennom lagets systemer. For å sette tallet i perspektiv, det tilsvarer streaming av samtlige Seinfeld-episoder. Seks ganger.

Hver bil har om lag 100 sensorer som alle samler data om temperatur, g-krefter, hastighet etc. Informasjonen sendes til lagets eksperter i verkstedet ved banen, men også til et annet sted.

Hacker-angrep Uansett hvor i verden løpet foregår, overføres også all data til Red Bulls «operasjonssenter» i Milton Keynes i Storbritannia. Her sitter 24 analytikere i et vindusløst rom og er i konstant kontakt med laget på banen.

Ifølge lagets informasjonssjef, Matt Cadieux, er Red Bull alene i verden om å operere på denne måten. Han forteller også at på grunn av de eksterne linjene, er de stadig utsatt for angrep fra hackere, men gjør det klart at dette dreier seg om amatører - ikke konkurrerende lag.

Gutta hjemme i Storbritannia holder også et øye med tv-sendingene fra løpet. I henhold til reglementet har ikke de ulike lagene tilgang til andre lags radiosamband eller bilkameraer. Men tv-produsenten har det, og legger det ofte inn i sendingene.

Utgjør forskjellen Hvor viktig dette apparatet er, ble klart da Vettel tok hjem sammenlagtseieren i 2012. I det siste løpet kolliderte han med en annen bil, men ingeniørene ved banen og i Storbritannia bestemte ut fra dataene at bilen ville holde inn.

De fant ut at det ikke var nødvendig å bruke tid på å ta Vettel inn for et pitstop for å se på skadene.

Vettel endte på sjetteplass i det løpet - det holdt til sammenlagtseier. Peasland gir æren for den seieren til lagets kommunikasjon.

Denne helgen er Formel 1-sirkuset i Sør Korea for sesongens 14. løp. Tilskuere og fans vil ha blikket godt festet på banen i Yeongam, men i Milton Keynes sitter det 24 personer som er vel så viktige for Red Bulls suksess.

KOREA: Sebastian Vettel på lørdagens trening i Korea. Løpet går av stabelen søndag formiddag. Foto: REUTERS/Pool
KOREA: Sebastian Vettel på lørdagens trening i Korea. Løpet går av stabelen søndag formiddag. Foto: REUTERS/Pool Vis mer
DOMINANS: Sebastian Vettel sammen med lagkamerat Mark Webber. På lørdagens kvalifisering sikret Vettel seg pole position. Rett bak ham stiller Webber på i andreposisjon. Foto: EPA/SRDJAN SUKI / POOL
DOMINANS: Sebastian Vettel sammen med lagkamerat Mark Webber. På lørdagens kvalifisering sikret Vettel seg pole position. Rett bak ham stiller Webber på i andreposisjon. Foto: EPA/SRDJAN SUKI / POOL Vis mer