- 240 millioner kroner mer til idretten neste år

Kulturminister Hadia Tajik går inn for å endre tippenøkkelen og vil verne om Norsk Tippings monopol.

IDRETTEN PRIORITERES: Kulturminister Hadia Tajik annonserte i dag at Tippenøkkelen skal endres. Idretten kan forvente nærmere 240 millioner kroner mer neste år fra tippemidlene. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
IDRETTEN PRIORITERES: Kulturminister Hadia Tajik annonserte i dag at Tippenøkkelen skal endres. Idretten kan forvente nærmere 240 millioner kroner mer neste år fra tippemidlene. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Kulturminister Hadia Tajik åpnet i dag Idrettsrådskonferansen i Kristiansand, og under sin tale kunngjorde hun en liten hemmelighet fra statsbudsjettet for 2014. At regjeringen nå vil endre tippenøkkelen.

Til Dagbladet sier hun at det først og fremst er anleggssituasjonen i norsk idrett som skal forbedres med disse pengene.

- Andelen av tippenøkkelen som går til idretten går opp til 56 prosent. Det betyr i praksis at idretten vil få 240 millioner mer i 2014 enn de har fått i år, sier Tajik.

Advarer mot å avskaffe monopolet Tajik forteller videre at dette vedtaket skal være med på å verne om Norsk Tippings spillmonopol.

- Fundamentet for at lokalidretten skal få pengene de trenger, er jo at man verner om Norsk Tippings enerettsmodell. Overskuddet deres går til idrett, kultur og frivillighet, sier hun.

Hun advarer samtidig mot å undervurdere Norsk Tippings rolle i den norske idretten, og ideen om slippe utenlandske spilleselskaper inn på det norske markedet.

- Når det spilles for en hundrelapp i Norge, går 30 kroner tilbake til gode formål. I Danmark, hvor de ikke har den samme ordningen, går maks tre kroner av den samme hundrelappen til gode formål, sier Tajik.

Innfasingen igang Tippenøkkelen bestemmer hvordan Norsk Tippings overskudd skal distribueres, og alt skal gå tilbake til samfunnet.

Før dagens kunngjøring var denne fordelingen 45,5 prosent til idretten, 36,5 prosent til kultur, mens humanitære og samfunnsnyttig organisasjoner har fått 18 prosent.

Det har lenge vært snakk om at denne fordelingen skulle endres. I en pressemelding fra regjeringen i fjor høst, kom det et forslag om å sakte men sikker fase inn hele 64 prosent til idrettsformål, mens kultur og organisasjonene skulle få 18 prosent hver.

Dette arbeidet er med andre ord godt i gang.

- Ja, jeg synes det er bedre å fase inn denne endringen nå, enn at vi skal vurdere å åpne markedet for andre aktører, sier Tajik.

I tråd med NIF Dette er også i tråd med det Norges Idrettsforbund har sett for seg.

I juni kom ledermøtet i forbundet med en resolusjon som sa at de forventet en økning til 56 prosent for neste år, og at disse midlene først og fremst skulle gå til styrking av idrettsanleggene.

Også barne- og ungdomsidretten vil være et satsingsområde.

TIPPENØKKELEN: Innen 2015 er det forventet at hele 64 prosent av Norsk Tippings overskudd skal tilbake til idretten. Foto: NINA HANSEN, Dagbladet
TIPPENØKKELEN: Innen 2015 er det forventet at hele 64 prosent av Norsk Tippings overskudd skal tilbake til idretten. Foto: NINA HANSEN, Dagbladet Vis mer