247 dagers mareritt over for Hønefoss

Slo Godset etter straffedrama og drømmemål.

Hønefoss-Strømsgodset 2-0 (0-0):

HØNEFOSS (Dagbladet): Strømsgodset fikk ikke straffesparket de skulle hatt - Hønefoss scoret sikkert på det de så riktig fikk. I tillegg hadde hjemmelaget en av Norges mest hemmeligholdte frisparkskyttere på benken.

De setningene forteller i korte trekk hvorfor Hønefoss vant fylkesduellen i andre serierunde i kveld.

- Straffesituasjonene ble nok avgjørende. Hadde vi fått det første målet, tror jeg vi hadde vunnet, sier Godset-trener Ronny Deila til Dagbladet.

Han snakker om da Godset-angriper Thomas Sørum ble dyttet overende av Kristjan Örn Sigurdsson etter 53 minutter:

- Fra der jeg står ser den klar ut. Han er ikke interessert i ballen, sier Deila, som understreker at han mener Hønefoss vant fortjent - etter 14 strake tippeligakamper uten seier.

- Du får vurdere det selv. Skriv hva du vil. Det er ikke min jobb å mene noe om det der, sier en deppet Thomas Sørum.

En som ikke deppet i går, var Hønefoss-trener Leif Gunnar Smerud. Men han er raus nok til å innrømme at han forstår hva Strømsgodset-kollegaen reagerte på.

- Det kunne nok blitt straffe. Jeg forstår hvorfor Ronny ropte, jeg gjør det.

Lenge siden sist
De to Buskerud-lagene kom til oppgjøret på AKA Arena med vidt forskjellig utgangspunkt:

Mens Hønefoss hadde spilt 14 plagsomme kamper uten seier - den siste trepoengeren kom 29. juli i fjor - var Strømsgodset fjorårets sølvlag i Tippeligaen. I åpningen av 2013-sesongen slo drammenserne Sandnes Ulf på hjemmebane.

Førsteomgangen var jevnspilt, med to sjanser til hvert av lagene. Med landslagssjef Egil Drillo Olsen på tribunen var det U21-landslagets midtbanespiller Stefan Johansen som viste seg mest fram av de 22 spillerne:

Nordlendingen, som mistet hele oppkjøringen på grunn av et beinbrudd, ga fra seg ballen to ganger i åpningen av kampen. Der mange andre sikkert ville begynt å gjøre ting enkelt for å finne rytmen igjen, gjorde Johansen det motsatte:

Han styrte spillet som han ville, med overblikk og selvtillit - og ikke minst med presise pasninger i alle tenkelige rom på kunstgresset.

Lafton skadet
For Hønefoss var Frode Lafton en defensiv limstift, men veteranen fikk bare 45 minutter. Lafton måtte takke for seg i pausen, etter at han landet feil på vei ned fra en luftduell mot slutten av omgangen. Inn kom Aleksander Solli.

Han skulle også markere seg.

I åpningen av andreomgangen produserte hjemmelaget de fleste forsøkene, men etter 53 minutter var det Hønefoss som levde farlig:

Kristjan Örn Sigurdsson kom på etterskudd da han skulle stoppe Thomas Sørum inne i Hønefoss-feltet. Sørum gikk overende etter det som virket å være en dytt fra islendingen, men dommer Trond Ivar Døvle ristet på hodet.

Det gjorde han ikke da ti minutter gjensto.

Drømmemål
Riku Riski stjal ballen da Godsets Kim André Madsen somlet, finnen stormet mot Adam Larsen Kwarasey - men gikk overende da Madsen febrilsk prøvde å rette opp sin egen feil.

Straffen var grei, rødkortet som fulgte var en naturlig konsekvens - og Riski satte selv inn straffesparket.

Dobbelt så deilig ble det da Aleksander Solli klinket inn et frispark fra nærmere 30 meter på overtid.

Debutanten kom inn for klubbveteranen Lafton, og markerte seg med å banke ballen i vinkelen bak en paralysert Godset-keeper Kwarasey.

- Alle trenerne ropte «skyt!» fra benken. Det må Adam Larsen Kwarasey (Strømsgodset-keeper) ha hørt. Men kanskje han ikke forventet skudd siden jeg tok så få skritt, sier Solli til Dagbladet.

Første tippeligamål
Solli har aldri scoret i Tippeligaen før, men både hans nåværende og tidligere lagkamerater er godt kjent med at han besitter et fotballvåpen av høyrebein.

- Det var ingen diskusjon om hvem som skulle ta det frisparket, Solli?

- Nei, det vil jeg ikke si. Vi har noen styrker alle mann, og det er kjekt at de har lagt merke til at jeg kan skyte - og at de lar meg prøve, sier han, etter det som ble en kveld med etterlengtet tippeligajubel på Ringerike.

247 dager siden forrige gang.

AVGJØRELSEN: Her går Riku Riski i bakken - og Hønefoss får straffesparket som gir dem 1-0. Kim André Madsen (nummer 4) blir utvist, og motbakken blir umulig for drammenserne. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
AVGJØRELSEN: Her går Riku Riski i bakken - og Hønefoss får straffesparket som gir dem 1-0. Kim André Madsen (nummer 4) blir utvist, og motbakken blir umulig for drammenserne. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer