MÅ ENDRE HOLDNING: Dommerne krever at Zlatan og resten av fotballmiljøet endringer holdningen til fotballen. Foto: AFP PHOTO / NICOLAS TUCAT
MÅ ENDRE HOLDNING: Dommerne krever at Zlatan og resten av fotballmiljøet endringer holdningen til fotballen. Foto: AFP PHOTO / NICOLAS TUCATVis mer

25 000 dommere slakter Zlatan i åpent brev: - Ingenting er for stort for et overdimensjonert ego

Nå har dommerne fått nok. Snart kan kun kapteinene få snakke med kamplederen.

(Dagbladet): Zlatan Ibrahimovic raste mot dommeren etter gårsdagens bortetap mot Bourdeaux.

Den svenske superstjernen klarte ikke å holde inne sinnet da en Bordeaux-spiller spilte ballen inn til keeper, som plukket den opp med hendene. 

PSG fikk aldri det indirektet frisparket de burde fått. Da svartnet det for Zlatan.

- I løpet av mine femten år som spiller har jeg aldri sett en dårligere dommer. Dette landet fortjener ikke PSG, sa Zlatan.

- Jeg er for helvete for god for dere alle, la PSG-spissen til.

- Et overdimensjonert ego Nå har det franske dommerforbundet SAFE fått nok. Dommerne skriver et åpent brev hvor de tydeliggjør at grensen for dommerangrep er nådd. Brevet er ifølge Aftonbladet publisert gjennom forbundspresident Stephane Lannoy.

Zlatans navn blir aldri eksplisitt nevnt, men det blir ved en rekke tilfeller referert til hendelsen mot Bourdeaux i går.

- Ingenting er noensinne for stort for et overdimensjonert ego, står det i dommerbrevet - med tydelig referanse til Zlatans uttalelse om at han er for god for fransk fotball.

Zlatans kritikk mot dommer Lionel Jaffredo blir ikke tatt godt imot av det franske forbundet.

- Vi trodde vi at hørt det verste etter Chelsea - PSG. Vi trodde vi hadde hørt alt. Men nei, det hadde vi ikke. Konklusjonen etter gårsdagens kamp var enkel: Dårligste dommeren på 15 år = drittland. Det blir for dumt, skriver dommerne i det åpnet brevet.

- Ingen bryr seg Nå krever de en holdningsendring i fotballen.

- Vi er de første til å analysere og innrømme våre feil. Vi vet når vi har gjort en dårlig kamp. Spillere og supportere er skuffet, men hva med dommeren? Ingen bryr seg. En slik uttalelse får konsekvenser for over 25 000 dommere i våre ligaer.

- Vi samles alle i dette åpne brevet for at si at det er tid for å endre på holdningen. Det er tid for å innse at man ikke kan si og gjøre hva som helst, uansett hvor stor kampen eller spilleren er. Alle i fotballen må erkjenne og akseptere dommeren.

Kan komme nye regler Dommersjef i Norges Fotballforbund, Terje Hauge, er i Madrid for å veilede dommerne i Champions League-kampen mellom Atletico Madrid og Bayer Leverkusen og er enig i franskmennenes budskap.

- I Norge er vi veldig opptatt av Fair Play og gjensidig respekt mellom spillere og dommerne. Det er oppe på agendaen hver eneste sesong. Vi ønsker å løfte opp dette fokuset ytterligere, sier Hauge til Dagbladet.

- Det har vært en del uheldige situasjoner i det siste med spillere som omringer dommeren. Det er uakseptabelt. Vi ønsker å sette fokus på dette, slik at det ikke blir et mønster og en kultur for å kritisere dommeren. Det er ikke fotballen tjent med.

Hauge avslører at det kan komme nye regler i fotballen for å verne om dommeren i sterkere grad.

- Michel Platini har sterke meninger om dette og vil gjerne innføre et hvitt kort i fotballen, sier Hauge.

Kortet skal deles ut til spillere som eksempelvis protesterer mot dommerens avgjørelser. Spillere som tildeles et hvitt kort skal tilbringe ti minutter på sidelinjen. Det er prosesser i gang for å stramme inn ytterligere.

- Det er også røster som ønsker at kun kapteinene skal kunne diskutere dommeravgjørelser med dommeren, sier Hauge til Dagbladet.