DU KAN HJELPE: Barna spiller fotball før gårsdagens møte mellom Sør-Afrika og Frankrike i VM. Nå kan du ringe 820 400 40 og gi 25 kroner - en kaffekopp - til arbeidet i Kliptown. Foto: Wayne Conradie
DU KAN HJELPE: Barna spiller fotball før gårsdagens møte mellom Sør-Afrika og Frankrike i VM. Nå kan du ringe 820 400 40 og gi 25 kroner - en kaffekopp - til arbeidet i Kliptown. Foto: Wayne ConradieVis mer

«25 kroner er lite for en nordmann, men det er mye for en innbygger i Kliptown»

Kjetil Siem håper nordmenn åpner hjertet og lommeboka og gir en kaffekopp til barna i Kliptown.

|||(Dagbladet): Har du hjerte for barna i Soweto, ringer du 820 400 40. Da gir du 25 kroner, som uavkortet går til barna i Kliptown i Soweto, det fattigste området i Johannesburg. Telenor tar ingen av penga, alt går nedover.

- 25 kroner - en kaffekopp - er lite for en gjennomsnitts nordmann, men det er mye for en innbygger i Kliptown, sier Kjetil Siem til Dagbladet.

Morten P.s VM-blogg: Show Me Your Money - ring 820 400 40!!

Glede, tro og håp Siem er sjef for den sør-afrikanske fotballigaen og er sterkt engasjert i arbeidet i de fattige områdene. Han håper pengene Dagbladets lesere samler inn går til varige ting innbyggerne kan ha glede av lenge.

- De mangler en lang liste over det vi tar for gitt. Det er viktig at de får noe som varer, slik at når Dagbladets lesere kommer til Kliptown, kan de se resultatene, sier Siem, som var en av initiativtakerne til «Soccer against crime» i 1994. Under VM bygges det et fotballanlegg i den fattige bydelen som åpnes 12. juli «Soccer mini pitch», også der er den tidligere Vålerenga-direktøren engasjert.

Siem har vært i Sowetos fattige bydeler en rekke ganger, men det er ikke fattigdommen som har gjort sterkest inntrykk.

- Samme hvor elendig det står til for den enkelte, er det en glede og en tro og et håp som jeg aldri har sett før. Det er så utrolig givende. I natt sov tre stykker fra «Soccer mini pitch»-prosjektet over i Kliptown, de fortalte at de aldri har hatt det som morsomt og så fint så lenge de kan huske.

- Det viser hvilken varme som utstråles fra det på mange måter trøstesløse stedet.

I Bakrommet: Fotball i sorg og skygge

- Hvis mange gir ... Dagbladets aksjon kommer til å pågå hele fotball-VM. Du kan ringe 820 400 40 og gi 25 kroner hver eneste dag resten av mesterskapet.

- Når en avis som Dagbladet kaster seg rundt, går det mye raskere enn gjennom «komersielle» initiativ. Man kan oppnå dokumenterte resultater mens Dagbladet er her og kan overvåke.

- Når man gir 25 kroner, kan man ikke forvente så mye isolert sett. Men hvis mange gir, kan man vise til veldig synlige resultater.

Dagbladet spør tilslutt Siem hva VM har betydd for innbyggerne i Sør-Afrika. I stedet for å svare, videresendte han denne Powerpoint-presentasjonen.

I SØR-AFRIKA: Kjetil Simen har vært sjef for fotballigaen i Sør-Afrika de siste årene. Samtidig har han jobbet med prosjekter for å bedre situasjonen for de fattige menneskene i Sowetos fattige deler. Foto: Scanpix
I SØR-AFRIKA: Kjetil Simen har vært sjef for fotballigaen i Sør-Afrika de siste årene. Samtidig har han jobbet med prosjekter for å bedre situasjonen for de fattige menneskene i Sowetos fattige deler. Foto: Scanpix Vis mer