2,5 mill. har sett Meghan (17) ofre seg på banen

Rørende tilfelle av sportsånd.

(Dagbladet): I idretten er det som oftest hver mann og kvinne for seg selv. Heldigvis finnes det fortsatt eksempler på utøvere som lever opp til de moderne olympiske lekenes far, Pierre de Coubertin, sitt ideal om at det viktigste er ikke å vinne, men å delta.

I skrivende stund har 2,5 millioner mennesker sett YouTube-videoen av det rørerende tilfellet av god sportsånd fra et lokalt friidrettsstevne for high school-elever i Columbus Ohio forrige lørdag, som nå har blitt nasjonale nyheter i USA.

Fullstendig utslitt både fysisk og mentalt etter å ha løpt inn til seier på 1600 meter bare en time i forveien, var 17 år gamle Meghan Vogel i ferd med å løpe inn til en sisteplass på den doble distansen. Det ville i så fall være første gang at hun ville ha endt nederst på resultatlistene. På oppløpet segnet imidlertid løperen som lå foran henne, Arden McMath, om på tartandekket.

Inspirerer USA Men i stedet for å løpe rett forbi, stoppet Vogel opp for å få McMath opp på beina, støttet henne hele veien over målstreken og sørget samtidig for at McMath kom først av de to.

Vogel har etter løpet blitt overøst med hyggelige tilbakemeldinger både via Facebook og Twitter fra fjern og nær, som sier de har latt seg inspirere av hennes forbilledlige sportsånd.

- Det er en ære og får meg til å føle meg veldig ydmyk. Jeg mener bare at jeg gjorde det rette, og tror andre ville ha gjort det samme i min situasjon, sier 17-åringen fra West Liberty-Salem High School i et telefonintervju med Fox News.

Takknemlig McMath er imidlertid ikke like sikker på at alle ville ha opptrådt like uselvisk.

- Jeg tror virkelig ikke at alle ville ha gjort det. Jeg kunne bare ikke tro hva hun gjorde, særlig da hun dyttet meg foran seg, og jeg er veldig takknemlig, sier McMath, ifølge Fox News.

Begge to har imidlertid bare vage erindringer om hva som faktisk skjedde.

- Det siste jeg husker er at jeg så Arden falle og at jeg prøvde å hjelpe henne over målstreken, sier Vogel.

McMath på sin side forteller at hun falt inn og ut av bevissthet og falt om noen ganger før Vogel kom henne til unnsetning.

Stolt mor Etter regelverket skulle begge løperne vært diskvalifisert, men stevnefunksjonærene gjorde gladelig et unntak. Meghan Vogels mor, Ann, er ikke bare friidrettstrener ved West Liberty-Salem; hun er også en meget stolt forelder.

- Folk kom bort til oss i tårer og ga oss begge gode klemmer etter løpet, sier Ann Vogel til nyhetsbyrået AP.

De to tenåringsjentene håper å opprettholde kontakten, og forventer at all oppmerksomheten stilner snart.

- Det har vært fint, men det skal også bli godt å returnere til hverdagen, sier Meghan Vogel.